Deputat Mara Calista: „1.000 de angajați temporar vor digitaliza dosarele de pensie!”

Deputatul liberal de Neamț, Mara Calista anunță că de vineri a început procesul de digitalizare a dosarelor de pensie, operațiune în care vor fi implicați încă 1000 de angajați temporar ai Ministerului Muncii.

<Începe în forță procesul de digitalizare a dosarelor de pensie!
• Vineri, 27 august, începe procesul de selecție pentru cei 1.000 de angajați temporar care vor digitaliza dosarele de pensie!
• 800 de persoane cu studii superioare și 200 de persoane cu studii medii pot să participe la acest proces de selecție pentru suplimentarea personalului din casele județene de pensii.
• Chiar și persoanele fără experiență în domeniu pot participa la selecție, dacă au abilități și competențe pentru a lucra la procesul de digitalizare. Salariile vor fi între 2.500 și 3.500 de lei net, în funcție de studii și competențe>, spune Mara calista într-un mesaj transmis înainte de începerea acestei operațiuni.

Mara Calista punctează și situația primitivă în care se află acum statistica și arhiva referitoare la pensionarii din România: <Din datele Ministerului Muncii, la această oră, din cele aproximativ 5 milioane de dosare de pensii, 250.000 sunt dosare de pensii cu șină, 1,3 milioane de dosare sunt într-un format digital primitiv, iar restul conțin nesincronizări între sistemele informatice din teritoriu și cel al Casei Naționale de Pensii>.

V.N.

One thought on “Deputat Mara Calista: „1.000 de angajați temporar vor digitaliza dosarele de pensie!”

  1. Este necesar să se intervină şi la societăţile care eliberează adeverinţe de vechime în muncă cu sporurile şi grupa de muncă.
    Greu reuşeşti să dai peste cei care au acces la arhivele chiar şi a unor foste mari antreprize naţionale aflate acum 30 de ani în subordinea ministerelor, acestea între timp s-au privatizat, au dat faliment şi acces la arhive are doar câte un S.C. situat în cu totul altă zonă a ţării.
    Urmare a recomandărilor date de arhivele judeţene apelezi la o anumită societate comercială (care lucrează prin altă societate comercială).
    La solicitarea unei adeverinţe primeşti o factură (ex. 250 lei pentru o adeverinţă care atestă 2 ani de vechime în muncă). Eşti informat în scris că adeverinţa va fi eliberată în cel mult 12 luni, solicitarea se ia în calcul după achitarea taxei. Contactat telefonic eşti informat că solicitarea trece la dospit mai multe luni până când o să-i vină rândul.
    Nu este normal să soliciţi şi să te foloseşti de bani şi după mai multe luni să ei în calcul şi acea solicitare şi mai grav poţi avea ghinion şi să nu aibă acces la respectiva arhivă.
    Unii pensionari nu au ştiut să –şi procure adeverinţa cu mai mult timp în urmă, unii şi-au procurat adeverinţe pe parcurs dar formularele s-au schimbat şi nu au fost valabile în momentul depunerii solicitării de pensionare.
    Faţă de cele prezentate se impune şi o lege (care am înţeles că este în discuţie) care să urgenteze eliberarea adeverinţelor (eventual selectarea unor specialişti disponibili la nivel de judeţ şi posibilitatea angajării, pe perioadele mai aglomerate, la aceste societăţi.

Comments are closed.