Deputat Calista: Vaccinare gratuită anti-HPV, extinsă până la 18 ani, pentru fete…

Deputata (PNL) Mara Calista anunță că e foarte important ca lumea să știe că vaccinarea anti HPV a fost extinsă, ca gratuitate, pentru fete de până la 18 ani și că insistă să obțină această extindere și pentru băieți.

„Fac un nou apel să ne protejăm sănătatea! A noastră și a copiilor noștri! Vaccinarea gratuită anti-HPV a fost extinsă până la 18 ani pentru fete. Mai mult chiar, am încredere că va fi extinsă și pentru băieții preadolescenți, pentru că vaccinarea anti – HPV este cea mai bună metodă de protejare. Am transmis ministerului Sănătății o interpelare în acest sens și aștept un răspuns. Totodată, voi susține și pe viitor și voi încuraja vaccinarea. Îmi doresc să nu mai avem decese cauzate de cancerul de col”, spune deputata Mara Calista.

Context: Papilloma Virus (HPV). Infectia cu HPV afecteaza atat femeile, cat si barbatii. Virusul se transmite prin contact sexual sau orice alt tip de contact direct pe piele. Infectia cu HPV este cea mai frecventa si mai raspandita infectie virala a tractului genital. Se considera ca aproape fiecare persoana activa sexual este infectata cel putin o data pe parcursul vietii. Anumite tipuri de HPV determina la nivelul pielii aparitia verucilor sau negilor, iar altele au risc crescut cancerigen.
Infectia cu HPV a fost identificata in 99% din cazurile de cancer cervical diagnosticate. Cele mai frecvente opt tulpini de HPV (16, 18, 31, 33, 35, 45, 52, 58) sunt responsabile de aproximativ 90% dintre cancerele de col uterin. O modalitate eficienta si recomandata de a preveni infectia cu HPV este vaccinarea care este recomandat sa se inceapa la varsta de pre-adolescenta. Vaccinarea impotriva HPV ii ofera copilului protectie sigura si de lunga durata. In Romania, vaccinarea anti HPV este inclusa in Calendarul National de Imunizare pentru fetele din grupa de varsta 11 – 14 ani.