Deputat Calista despre o foarte importantă vaccinare: „Să protejăm tinerele domnișoare!”

Deputatul liberal Mara Calista salută extinderea vaccinării (gatuite) anti-HPV, până la vârsta de 18 ani, pentru fete.

„Să ne protejăm tinerele domnișoare! De astăzi vaccinarea GRATUITĂ anti-HPV a fost extinsă până la 18 ani pentru fete. Decizia de extindere a grupei de vârstă a avut în vedere recomandările comisiilor de Epidemiologie și de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății, precum și ale specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică”, spune deputatul PNL de Neamț.

Mara Calista explică, tehnic, și cum este accesul la acest vaccin: „Vaccinarea anti-HPV se realizează la persoanele eligibile pe baza solicitărilor părinților/ reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare”.

Background:
Exista peste 150 de tipuri de Human Papilloma Virus (HPV). Infectia cu HPV afecteaza atat femeile, cat si barbatii. Virusul se transmite prin contact sexual sau orice alt tip de contact direct pe piele. Infectia cu HPV este cea mai frecventa si mai raspandita infectie virala a tractului genital. Se considera ca aproape fiecare persoana activa sexual este infectata cel putin o data pe parcursul vietii. Anumite tipuri de HPV determina la nivelul pielii aparitia verucilor sau negilor, iar altele au risc crescut cancerigen.

Infectia cu HPV a fost identificata in 99% din cazurile de cancer cervical diagnosticate. Cele mai frecvente opt tulpini de HPV (16, 18, 31, 33, 35, 45, 52, 58) sunt responsabile de aproximativ 90% dintre cancerele de col uterin. O modalitate eficienta si recomandata de a preveni infectia cu HPV este vaccinarea care este recomandat sa se inceapa la varsta de pre-adolescenta. Vaccinarea impotriva HPV ii ofera copilului protectie sigura si de lunga durata. In Romania, vaccinarea anti HPV este inclusa in Calendarul National de Imunizare pentru fetele din grupa de varsta 11 – 14 ani.

Ce este HPV?

HPV reprezinta prescurtarea din engleza a Human Papilloma Virus (in romana este cunoscut sub denumirea de virusul Papiloma uman). HPV reprezinta un grup de peste 150 de virusuri inrudite. Fiecarui virus i s-a atribuit un numar care reprezinta tipul de HPV, un anumit tip fiind denumit, de exemplu, HPV 16.

Se numeste papiloma virus, deoarece unele tipuri de HPV determina aparitia verucilor (negilor) sau a papiloamelor, care sunt tumori benigne (nu sunt cancer). Totusi, anumite tipuri de HPV pot determina cancer. 99% dintre cancerele de col uterin sunt cauzate de infectia persistenta cu HPV. De asemenea, virusul este raspunzator de unele tipuri de cancer la nivelul vaginului, vulvei, anusului, penisului, scrotului si orofaringelui (la nivelul gatului si gurii).

Virusurile HPV infecteaza si supravietuiesc doar in anumite celule denumite celule epiteliale scuamoase. Aceste celule se gasesc pe suprafata pielii si pe suprafetele umede (mucoase), ca de exemplu:

  • Vagin, vulva (in jurul exteriorului vaginului), col uterin

  • Preput (partea interioara) si uretra (segmentul de la nivelul penisului)

  • Anus

  • Nas, gura, gat (orofaringe)

  • Pleoape (partea interioara)

  • Trahee si bronhii

75% dintre tipurile de HPV cauzeaza veruci (negi) la nivelul pielii – frecvent la nivelul bratelor, toracelui, mainilor si picioarelor.

Restul de 25% sunt considerate virusuri care afecteaza mucoasele si sunt denumite virusuri HPV genitale sau anogenitale deoarece infecteaza frecvent zona genitala si anala.

40 dintre tipurile de HPV se transmit prin contact sexual, 2 tipuri cauzeaza veruci genitale, iar 12 dintre acestea au risc crescut cancerigen. Virusurile se transmit prin orice tip de contact sexual (oral, anal, vaginal), prin atingere si frecare cu tegumentele genitale infectate, nefiind nevoie de penetrare pentru transmitere. De asemenea, contactul sexual protejat (cu prezervativ) nu poate preveni infectarea.

Cum functioneaza vacinul HPV?

Vaccinurile HPV stimuleaza sistemul imunitar sa produca anticorpi, astfel incat atunci cand organismul va veni in contact cu virusul HPV anticorpii se vor lega de acesta si vor preveni ca virusul sa intre in celule si sa le infecteze.

Vaccinurile care se folosesc in prezent sunt vaccinuri de tipul celor care contin particule asemanatoare virusului, formate din anumite componente din structura virusului HPV. Deoarece nu contin genomul viral, nu produc infectia si sunt vaccinuri sigure. Aceste tipuri de vaccinuri care contin particule asemanatoare virusului sunt puternic imunogene, ceea ce inseamna ca produc un nivel ridicat de anticorpi in organism, avand astfel o eficacitate foarte buna.

Lasă un răspuns