Demiterea viceprimarului de Roman, fără finalizare! PNL a vrut, PSD nu s-a băgat, Samson a câștigat…

Ședință fără istoric la Consiliul Local Roman unde demersul taberei PNL de a-l demite de viceprimarul (USR) Radu Samson s-a soldat cu un eșec usturător. Nu doar că nu au fost întrunite cele 15 voturi necesare (din totalul de 21 de aleși locali), dar voturile obținute (doar 10) nu întrunesc nici măcar o banală majoritate simplă (nu calificată, de + 2/3, cum cere legea pentru un astfel de demers).

Tehnic, votul a arătat astfel.
Au ieșit din sală consilierii PSD și Pro România, care au boicotat proiectul, trasmițând astfel mesajul că nu au de gând să se bage într-o afacere PNL-USR.

Din cei 15 care au votat, 10 voturi au fost pentru demiterea lui Samson, 5 au fost împotrivă.
Logica mandatelor din CL Roman și mesajele transmise direct și indirect de participanți, duce la concluzia că PNL (8 consilieri) a mai capacitat la vot doar 2 voturi, probabil de la IPM (Împreună pentru Moldova).

Votul a dat „cu minus” și din alt punct de vedere: au fost 12 inițiatori ai proiectului, deci 2 și-au pierdut pe drum intenția războinică (propabil PPUSL și Pro România – primul partid la remorca PSD din campanie, a fost listă comună, cel de al doilea, anexă PSD la Neamț, mai nou).
Mai puțin contează dacă cei doi consilieri (PPUSL și Pro) au primit instrucțiuni de la județ sau de la București, cert este că, la câteva minute după ce aleșii PSD au ieșit din sală, și cei doi au făcut același pas. Probabil cineva a vrut să fie sigur că azi nu câștigă PNL și a luat toate măsurile posibile…

De partea cealaltă s-a dovedit încă o dată că nici PNL-ul nu a excelat când și-a stabilit lista de candidați (la fel ca și celelalte partide, mai ales la Roman). Cele două interpelări post-vot, la adresa lui Samson, venite de la doi aleși PNL au fost, parcă, dintr-un film gen „Mai bine tăceau”.
Un consilier PNL în cămașă portocalie (Bogdan Andrieș) a avut o întrebare tip spovedanie, chestionându-l pe Samson dacă… are ceva să-și reproșeze. Abordarea a amintit de celebrele emisiuni „Iartă-mă” sau „Din dragoste”, nicidecum de o ședință de CL (solemnă, zice legea).

Interpelarea ex-viceprimăriței Roxana Iorga a fost pe o linie și mai interesantă (kafkiană, de-a dreptul), aceasta spunând că din vot a rezultat că Samson e susținut doar de 5 consilieri (cei care au votat contra proiectului) și perorând, astfel, despre o lipsă de legitimitate a viceprimarului respectiv.
Roxana Iorga a demonstrat, astfel, încă o dată, că a fost de pomană viceprimar la rândul ei dacă nu înțelege faptul că legitimitatea deținerii unei funcții este dată de lege, nu de aritmetică distractivă. Iar legea e votată de onor Parlament și e valabilă pentru toți.
Legea respectivă spune că nu contează câți au votat azi în favoarea viceprimarului (de aia a și putut PSD să joace secvența boicot) ci câți votează în defavoarea lui. Tot legea respectivă – bună/rea, dar asta e altă discuție – stabilește că la ungerea pe asemenea funcție trebuie majoritate simplă (11) și la debarcare trebuie majoritate calificată (2/3, adică 15).

E democratic să inițiezi un proiect de demitere viceprimar. E democratic și dacă vicele pică sau nu. Dar e absolut infantil politic să-ți construiești un mesaj (de atac?) pe o cifră fără importanță când tu ai pierdut pentru că nu ai obținut numărul necesar de voturi stabilit de lege.
Matematica e un domeniu mai complex decât învârtirea în jurul unui număr neimportant și asta poate afla doamna profesoară Iorga și dacă ia câteva meditații care i-ar lămuri diferența dintre speculație, matematică pură și ideea de lege.
Dumenzeu știe câte medidații i-ar trebui ex-viceprimăriței ca să priceapă cum e și cu asumarea responsabilității, inclusiv despre decența în cazul unui eșec…

Revenind la situația de la Roman care nu doar că va continua ci riscă să se complice și mai mult. Tehnic vorbind acolo e acum un viceprimar neagreat nici de primar și nici măcar de o majoritate a celor din CL. Jocul de azi al celor de la PSD – tehnic, administrativ, politic și juridic – e de fapt, un mesaj: „vreți alt vice, altă majoritate? haidem să stăm la masa discuțiilor!”.
Configurația politică din CL Roman arată clar că PNL e condamnat să-și bea cafeaua ori cu USR, ori cu PSD. Cine a crezut că aleșii de la PPUSL sau Pro România sunt altceva decât simple butoane care sunt acționate de PSD s-a înșelat amarnic. Și, oricum, chiar și cu cele 2 voturi (de le-ar fi obținut), PNL nu avea decât 12 din 15 necesare.

Iar dacă PNL s-a lămurit că nu poate face casă cu USR-istul Samson, e clar că este în fața unei decizii majore: ori se pupă, pe față, cu PSD (nu ar fi o problemă, doar pe acolo e și un consilier ex-PNL care vota să fie desființată în CL o hotărâre judecătorească care-l defavoriza pe incompatibilul Micu) ori vor urma 2 ani foarte dificili pentru primarul PNL…

Daniel VINCA

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.