Demisionarul Cristian Tapalagă, recuperat de PNL


Fostul consilier judeţean Cristian Tapalagă, demisionar din PNL în noiembrie 2018, a fost recuperat de partid – asta lasă să se înţeleagă fotografia de mai sus, postată astăzi pe internet de către consilierul judeţean Bogdan Buhuşanu.

Şi comentariul ataşat de Buhuşanu întăreşte această idee: <<Pregătiți pentru viitoarele confruntări electorale…>>.

Cei din imaginea de mai sus sunt, de la stânga la dreapta: Valentin Stavarache (consilier judeţean), Cristian Tapalagă (fost consilier judeţean în mandatul trecut, demisionar din PNL în 2018), Cezar Filip (secretar PNL Piatra Neamţ, fost şef al Poliţiei Piatra Neamţ), Daniel Vasiliu (secretar general adjunct PNL Neamţ, coordonator zona Roznov, fost vicepreşedinte CJ Neamţ via UNPR), Florin Hopşa (secretar general PNL Neamţ, consilier judeţean), Mugur Cozmanciuc (deputat, preşedinte PNL Neamţ), Bogdan Buhuşanu (consilier judeţean).

Deci toţi cei de mai sus au funcţii şi responsabilităţi în PNL Neamţ binecunoscute de opinia publică, doar prezenţa lui Tapalagă îl poate include pe acesta la categoria „semnul întrebării”.

În vara anului 2016, reales consilier judeţean pe lista PNL Neamţ, Tapalagă a renunţat de la distanţă la funcţia respectivă. A fost vorba de celebra şedinţă re-re-reprogramată de constituire a Consiliului Judeţean Neamţ (în care a fost aleasă şi conducerea executivă), liberalul se afla în concediu într-o ţară străină şi şi-a dat demisia pentru că a fost rugat să facă acest pas de către colegii săi care sperau că pot întoarce atunci majoritatea creată de PSD în Consiliul Judeţean. Tapalagă a fost ascultător, dar demisia lui a fost inutilă întrucât speranţele PNL de a întoarce atunci votul au fost deşarte.
Nu a fost prima înfrângere sau dezamăgire din anul respectiv pentru Tapalagă, întrucât tot în 2016, dar în ianuarie, el era cel care a fost învins categoric în şedinţa care stabilea preşedintele CJ ce avea să-i urmeze lui Constantin Iacoban.
„Mai mult circ decât pâine la CJ Neamț” este unul din articolele din presa vremii care arată un Tapalagă care mai întâi contestă (inutil!) şedinţa ca, mai apoi, să fie candidatul pentru funcţia de preşedinte. A câştigat însă atunci Emilia Arcan, cu 20 de voturi, în timp ce Tapalagă avea să obţină doar 8 voturi. Ca un adevărat Don Quijote, în aceeaşi şedinţă, Tapalagă se înscrie şi în cursa pentru funcţia de vicepreşedinte rămasă liberă şi pierde iar, tot la o diferenţă uriaşă, în faţa lui… Daniel Vasiliu cu care acum se află în fotografia de mai sus.

Revenind la demisia din PNL a fostului consilier judeţean, a urmat o perioadă care, din anumite puncte de vedere, i-a priit acestuia. La scurt timp după ce nu a mai fost „PDL-ist vopsit în galben” (cum sună un clişeu a unor PSD-işti care nu se uită la „PDL-iştii vopsiţi în roşu” cu care acum trag la aceeaşi căruţă), Tapalagă şi-a recăpătat funcţia de director al Poştei Neamţ, în plină guvernare PSD. Ori cum tocmai liberalii au acuzat în acea perioadă PSD-ul că a politizat totul, excesiv, nu poate fi decât normală întrebarea dacă Tapalagă a putut face acel re-salt în carieră fără binecuvântarea unor PSD-işti nemţeni foarte apropiaţi de şefii PSD-ului central…

Cert e că PSD a pierdut Puterea şi, imediat după instalarea Guvernului Orban, prin Piatra Neamţ a circulat informaţia neoficială că printre numele luate în calcul (în condiţiile în care, din cauza deranjului judiciar, primarul Dragoş Chitic anunţase că nu mai vrea un nou mandat) de PNL, ca potenţial candidat pentru funcţia de primar, ar fi şi Tapalagă. Vestea a întrebat de câteva ori – şi oficial, şi neoficial – de  numele tuturor celor înscrişi în cursa internă din PNL sau luaţi în calcul ca posibilă soluţie, inclusiv de numele lui Tapalagă însă, de fiecare dată, răspunsul a făcut trimitere la cei deja cunoscuţi şi la „alţi doi”, nenominalizaţi. Adică, mai secreţi, aşa…
Neoficial, am mai aflat şi alte nuanţe (inclusiv de balanţa „funcţie ipotetică de primar versus funcţie sigură de director” sau temerea „şi dacă revine PSD la guvernare?”)…

Pe acest fond (la care se adaugă realitatea Guvernului PNL demis dar care tot el guvernează) apare fotografia de mai sus, probabil prima imagine publică cu demisionarul (”fiul rătăcitor”?) Tapalagă cu o parte din stafful judeţean şi cu un om cheie din organizaţia municipală (secretarul Cezar Filip).

Excluzându-l pe Stavarache (foarte apropiat, într-o anumită perioadă, de anumite aripi aşa-zis disidente din PNL Neamţ) şi pe demisionarul Tapalagă (o fi completat o nouă adeziune?) toţi ceilalţi de la masă sunt, cu deputatul Cozmanciuc în frunte, oameni care ştiu şi strategie şi care, de atâtea ori, direct sau indirect, au promis că liberalismul de la Piatra Neamţ va deveni unul serios (nu lăsat la cheremul unor cărători de genţi sau stâlpi de cafenele, cum s-a întâmplat şi tolerat în Epoca Chitic).

Liberalii nemţeni au promis la ultima conferinţă de presă că, la începutul lunii martie, vor anunţa numele candidatului pentru Primăria Piatra Neamţ. La scurt timp, pe o anumită filieră, a fost aruncată spre opinia publică (testare?, dezarmarea altor liberali?) ipoteza ca instanţa de apel să ceară rejudecarea dosarului Chitic de la zero. Scenariul servit era că dacă dispare condamnarea din prima instanţă, dispare automat şi suspendarea din partid („suspendare”, conform Statutului PNL, nu „autosuspendare”, cum a fost varianta edulcorată anunţată public) deci – pam! pam! – Chitic ar putea candida iar.
Conducerea PNL Neamţ nu a avut nicio reacţie cu privire la această „răzgândire”, dar prin PNL sunt totuşi câţiva oameni care ştiu că şi în ipoteza cu „Chitic necondamnat, doar retrimis în judecată”, actualul primar nu poate candida din partea PNL decât dacă liderii acestui partid fac ferfeniţă din principiile de integritate din acelaşi Statut. Da, „zvonerii şi răspândacii pro-Chitic”, ori nu au văzut, ori nu au văzut să vadă, în acelaşi Statut, pevederea care îi interzice actualului primar să candideze chiar dacă i se anulează condamnarea şi cazul este rejudecat de la zero (vom reveni în Vestea cu un articol pe acest subiect).

În toată această furtună internă din PNL Piatra Neamţ (care, nici acum, nu are o conducere statutar aleasă), cu un primar parţial-liberal care, pe ultima sută de metri, „ar mai vreo, totuşi, o dată”, prezenţa lui Tapalagă în această imagine şi ecuaţie pare a complica serios lucrurile.
Nu atât pentru Chitic (pentru cei care ştiu că o candidatură nu e decisă de un articol scris de prieteni) cât – de exemplu – pentru Vasile Panaite…

Vom reveni.

Daniel VINCA

 

One thought on “Demisionarul Cristian Tapalagă, recuperat de PNL

  1. Niste „liberali”, unul si unul !O adunatura sinistra de fosti PDL-isti, UNPR-isti, si turnatori!

Lasă un răspuns