Demisionarul Ciobanu, salve de acuze spre primarul Chitic! „Presiuni, funcţii, putere şi bani!”

12 zile au trecut de când copilul alintat al PNL Piatra Neamţ – ne referim la Valentin Ciobanu, „norocos” care a prins loc eligil pe lista pentru CL Piatra Neamţ înaintea altor liberali mai cu vechime, muncă şi merite, apoi a fost numit pe bază de susţinere eminamente politică director la o firmă a CL fix înainte ca ANI să-l declare incompatibil pentru afaceri discutabile ale firmelor private – a trântit uşa cu putere în nasul celor care îl promovaseră politic. Şi ne referim în primul rând la primarul şi şeful PNL Piatra Neamţ, Dragoş Chitic care, până la momentul demisiei-circ din 5 iulie îl ţinuse în braţe pe Ciobanu mai ceva decât dacă i-ar fi fost propria odraslă.

Deşi Ciobanu a vrut să transmită mesajul (aşa o fi fost consiliat…) că pleacă din funcţia publică dar şi din PNL fără bălăcăreală, pentru orice observator atent senzaţia este cu totul alta: circ şi acuze cât cuprinde. Fără elemente prea clare, fără să dea nume deşi este evident că-l vizează pe primarul Dragoş Chitic dar cu acuze care sună foarte-foarte dur…

Chitic nu a dat până acum niciun răspuns. De ce? Nu ştim! Dar încercăm un posibil răspuns la finele acestui text în care, mai întâi, trecem în revistă salvele trase de Ciobanu spre „ţinta piept Chitic”.

# Salva 1: Cei care i-au dat funcţii şi bani nu-l mai reprezintă

A fost momentul demisiei, în ziua de 5 iulie. Dincolo de ipocrizia caracteristică de a împărţi populist un salariu la care renunţase (adică îşi dădea demisia dar lăsa sarcini şi pomeni moştenire), Ciobanu spunea încă de la acel moment lucruri interesante chiar dacă voia să pară ermetic.

„Renunţ şi la calitatea de membru în acest partid deoarece nu mă mai reprezintă”, anunţa Ciobanu, sentenţios, după ce mai întâi anunţa că renunţă la funcţii politice, inclusiv la cea vicepreşedinte în organizaţia municipală PNL.

Să spună un simplu membru că nu mai e reprezentat de un partid, poate fi de înţeles. Pentru că un simplu membru e un fel de număr într-o sumă de numere. Dar să spună ditamai vicepreşedintele de partid (de vreo 2 ani) că nu mai e reprezentat din poziţia în care, totuşi, era unul dintre liderii organizaţiei, mai rar! Bine, mai rar pentru cineva care înţelege politica…

E de notorietate că Ciobanu făcea parte dintr-o echipă de la municipiu aflată în oarece adversitate/dizidenţă faţă de echipa judeţeană. Dar echipa lui Ciobanu s-a bucurat – aşa au arătat faptele, de propteaua Orban de la Bucureşti. Deci cu relaţia cu partidul la nivel central nu intervenise nimic nou (era bună dintoteauna), în relaţia cu judeţul nu putea interveni nimic mai rău astfel că, printre rânduri dar evident, Ciobanu transmitea de la momentul demisiei că s-a „şucărit” (scuze pentru termenul neortodox) pe conducerea de la municipiu. Iar la municipiu, deasupra funcţiei pe care o deţinea el (de vicepreşedinte), mai era preşedintele (Dragoş Chitic) şi doi prim-vicepreşedinţi (dintre care unul, bunul său prieten şi susţinător Romel Bîrjoveanu).

Răspunsul lui Chitic la episodul 1 – tăcere completă!

# Salva 2: Presiuni! Nu spune de care…

Poate Chitic nu a intervenit dintr-o anumită eleganţă sau compasiune faţă de un fost coleg căruia îi respecta un moment de iritare. Sau poate, precaut, nu a dorit să toarne gaz pe foc. Sau, ca adăugire la propoziţia precedentă – că tot circulă diverse ipoteze prin târg… – s-o fi temut că dacă spune ceva trânteşte Ciobanu vreo mega-dezvăluire (reală sau închipuită).

Dar Chitic a tăcut deşi datoria lui – de primar şi de şef PNL Piatra Neamţ, de om care l-a susţinut pe competentul Ciobanu în ciuda multor ironii dinspre opinia publică – era să dea o explicaţie, să-şi asume eşecul promovării pe sistem viteză a unui tip care a clacat (dăduse semne şi anterior, când anunţase, dintr-o mini vacanţă de sport extrem că „nu poate face minuni” când un oraş întreg înjura că la câteva luni după ieşirea din iarnă străzile erau pline de gropi). Dar Chitic a tăcut…

Nu şi Ciobanu care după prima uşă trântită repetă isprava. Într-un interviu cu răspunsuri de analfabet funcţional (presupunem că au fost consemnate fix formulările lui, că nu am văzut să se dezică) care transmiteau un singur mesaj: „bălăcăreli, circuri, bocete și atacuri”. A, nu afirmaţii asumate bărbăteşte ci aşa, doar aluzii străbătute de o diagonală de contrafond: el a fost un îngeraş în administraţia locală, ceilalţi (cu bătaie iar spre Chitic şi foştii colegi de la PNL Piatra Neamţ) sunt nişte balauri.

Ciobanu acuza în această a 2-a salvă că s-au făcut asupra lui presiuni inimaginabile. Nu spune de care presiuni. Dacă au fost presiuni ca să-şi facă treaba, foarte bine. Şi nu ar avea de ce să se plângă. Dar tonul lui de „pişăcios” dă de înţeles că erau altfel de presiuni. Să fi fost presiuni ilegale? Poate legate de anumite decizii, poate de contracte, de aprovizionare sau de subcontractare? Ciobanu nu spune asta dar tocmai pentru că nu spune lasă de înţeles orice.

Răspunsul lui Chitic la episodul 2 – tăcere completă!

# Salva 3: Bani, funcţii, putere!

Opinia publică nu se mulţumeşte în astfel de cazuri de interes public cu parabole. Cere răspunsuri clare. Concrete. Argumente. Nominalizarea ţintelor. Nominalizarea faptelor. A stat Chitic mut-mut pe acest subiect (fiind foarte volubil, în această perioadă, pe orice altceva)? A stat… Dar Ciobanu nu putea sta la fel de tăcut mai ales că a început să-l prindă aura de victimă, de justiţiar, Zorro curat ca lacrima care se luptă cu sistemul ticăloşit.

Si astfel, la reacţia unui nemţean (vezi fotografia alăturată), Ciobanu al nostru (pardon, al lui Bîrjoveanu, Chitic şi al celorlalţi care l-au promovat şi susţinut) verticalizează atacul: „Actuala administraţie nu doreşte să se facă lucrări de calitate… îi interesează numai voturile, funcţiile, puterea şi BANII”.

Deşi e inutil, facem precizarea că e evident că atunci când spunea „actuala administraţie”, Ciobanu nu se referea nici la cea naţională, nici la cea judeţeană ci strict la cea a municipiului Piatra Neamţ din care cu onor a făcut parte.

Ups, când zici administraţie municipală, zici primarul Dragoş Chitic care e şi şeful local al partidului cu grupul cel mai numeros din alianţa la Putere. Zici şi majoritatea din CL din care fac parte foştii tăi colegi de partid, în frunte cu şeful grupului PNL din CL, Romel Bîrjoveanu, cel care te-a promovat.

Este evident că trimiterea la BANI (cu majuscule) pe care o face Ciobanu nu e cu referire la fonduri pentru finanţarea unor proiecte ci sună aşa, la limita legii şi dincolo de ea. Sună cam „penal”, ca să folosim un şablon la modă… Bun, ar fi şi întrebarea când a descoperit Ciobanu că administraţia din care făcea parte nu guvernează în interesul cetăţeanului ci strict pentru funcţii şi bani, fix în ziua demisiei?

Clar că întrebarea de mai sus este una retorică şi în stilul bărbăţiei politice etalate şi anterior de Ciobanu (care, la o critică care-l viza personal a fost aşa de curajos şi a răspuns cam ca postacii de la PSD în cazul Firea-Halep, acuzând că sunt… loviţi salariaţii Publiserv – câtă laşitate!) dar totuşi, pentru funcţiile cu care PNL Piatra Neamţ l-a categorisit pe acest personaj, aceste acuzaţii frontale nu pot fi eludate.

Rămâne de văzut dacă Ciobanu va avea, într-un final, reacţia bărbătească normală să iasă public şi să spună concret, cu subiect şi predicat (chiar şi cu dezacorduri, cum face el) ce e cu funcţiile şi cu banii, cum e cu lucrările care nu sunt dorite de calitate şi, iar, bani…

Până una alta, şi la salva numărul 3, răspunsul lui Dragoş Chitic a fost tot TĂCERE TOTALĂ!
Este Chitic un încasator redutabil? Nu răspunde dintr-un sentiment de milă faţă de trăirile şi frustrările fostului coleg de politică şi administraţie? Sau îi e frică să răspundă ca să nu izbucnească şi mai tare vâlvătaia?

Sunt doar câteva întrebări la care, până va lămuri cineva, în mod oficial şi clar, lucrurile, fiecare cititor îşi poate da propriile răspunsuri. Până una-alta, toată dramoleta cu demisia lui Ciobanu poate fi citită şi în cheia în care unele jocuri sunt la două capete (chiar dacă primarul mai că băga mâna în foc să se ardă pentru neveridicitatea unui document publicat de Vestea).

Sau, ca să revenim la BANII invocaţi de Ciobanu, ar trebui să ne gândim şi la eventualitatea unui joc mai complicat, cum ar fi de POPICe? Întrebăm, nu dăm cu parul…

Vom reveni…

Daniel VINCA

 

3 thoughts on “Demisionarul Ciobanu, salve de acuze spre primarul Chitic! „Presiuni, funcţii, putere şi bani!”

 1. Daca are sange in instalatie sa spuna cum a dispus chitic debarcarea mea de la Locativ cu mana lui! Asa fumigene fara subiect si predicat sunt vax!

 2. Jocul nu e de popice, se cheama „para-ndarat”!Este evident ca Publiserv face numai lucrari de mantuiala si de multe ori inutile (vezi Bd Dacia si Petru Rares), in timp ce gropile raman neastupate luni si ani de zile in alte zone…Publiserv ar trebui desfiintata, la fel ca celelalte firme ale Primariei fiindca sunt doar surse de coruptie si saci fara fund pentru banul public!

 3. Pina nu se ridica nivelul de educatie din acest oras pentru ca acesta populatie de prosti patologici sa nu mai voteze cu hoti nu se va schimba nimic.

  Pina ce prostii prostilor din acest oras nu vor intelege ca banii care sunt furati de catre administratia nemteana sunt banii lor …nu se va schimba nimic.

  Pina ce nu vor iesi sa protesteze impotriva acestei administratii de hoti care nu face nimic decit o asfaltare jalnica….nu se va schimba nimic.

  Numai noi putem schimba aceasta clica de mafioti care de 15 ani delapideaza acest oras.

  Daca asteptam ca coruptii de la IPJ/PARCHET/DIICOT/DNA/SRI sa-si faca treaba….asteptam degeaba…nu se va intimpla nimic.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.