„DEFRIŞAŢI ILEGAL DAR LUAŢI LEMNUL, NU LĂSAŢI URME!”

*Sancţiune de formă pentru defrişarea pe pe malul Bistriţei *Apele Române au constatat „măcelul” şi au mimat măsuri la Borca

Dacă un amărât taie două sălcii de pe malul apei ca să aibă cu ce încălzi bordeiul peste iarnă să nu-i îngheţe copii, i se face dosar penal şi este trimis să înfunde puşcăria.

Dacă un şmecher cu jeep cu numere de Germania defrişează „la ras” o pădurice întreagă cu copăcei şi lăstăriş pentru a  „inventa” o faleză numai bună pentru botezul unor „fraţi penticostali” sau şi pentru alte activităţi, se schimbă situaţia. Instituţiile statului intervin „prompt”, cam a 7-a zi după Scripturi, cer respectivului să se opreasă DUPĂ CE EL ŞI-A FĂCUT TREABA sau a fost oprit de alţii iar măsurile dictate sunt un fel de mângâiere pe umăr şi un fel de invitaţie de a face şi altădată la fel.

Concret, Administraţia Naţională Apele Române (Sistemul de Gospodărire Neamţ) a fost sesizată de un cetăţean de defrişarea de pe malul Bistriţei, la Borca, operată de un anume Lucian Buzdugan cu intenţia declarată de a crea un „Iordan pentru botezul penticostalilor”. Reclamantul puncta că lăstărişul şi copacii raşi cu drujba protejau, într-un cot al Bistriţei, proprietatea pe care are o casă. Că acea pădurice era o protecţie naturală ideală şi în caz de inundaţie dar şi de revărsare cu zăpor (cu blocuri de gheaţă). A scris şi VESTEA despre acest subiect (vezi AICI – Fără nicio autorizaţie: defrişare pe malul Bistriţei, drum public „reparat” după ureche!) şi, după 12 zile, omului i-a sosit răspunsul care punctează ce s-a constat şi ce măsuri s-au luat. Vezi mai jos:

apele romane

Ia hai să citim, pe puncte, această mostră de răspuns, demnă de „almanahele” competenţei şi corectitudinii autorităţilor din România:

1.PROMPTITUDINE – se reclamă „măcel”, se merge în control după 7 zile! Petentul a depus reclamaţia (vezi nr. de înregistrare din document) pe data de 23 septembrie. De parcă Borca era undeva prin Siria şi era nevoie de aprobări şi de la NATO şi de la ISIS, din documentul de mai sus aflăm că echipa de control de la Apele Române Borca a descălecat pe Borca DUPĂ 7 ZILE, adică pe data de 30 septembrie. Asta da promptitudine şi viteză de reacţie. Şi Vitoria Lipan din Baltagul şi-a făcut ancheta mai rapid, iar eroina lui Sadoveanu nu beneficia de mijloacele moderne de transport şi comunicaţie…

2.”MĂCEL” ŞI MIZERIE EXISTĂ! La punctele 1 şi 2, inspectorii constată ceea ce a spus omul şi a scris vestea.net: defrişarea operată şi faptul că parte din vegetaţie (crengi şi frunze) a fost aruncată în apa de lângă mal. Nici nu aveau cum să constate altfel din moment ce fotografii cu nenorocirea de la Borca publicate de vestea au ajuns şi pe unele birouri de la Bucureşti (vezi fotografiile de mai jos, din documentarea vestea de la fata locului). De reţinut şi expresiile tehnice „din zona de protecţie”, „pe o lungime de 30 de m” (lăţimea defrişării e undeva la o medie de 10 metri, deci e minim o suprafaţă de vreo 300 de mp). De reţinut şi faptul că deşi controlul a ajuns cu viteza „luminiţei de la capătul tunelului” (după 7 zile) au mai fost găsite resturi aruncate (pardon, „depuse”, spun directorii de la Apele Române Neamţ) în apă. Dar oare apa nu o fi luat, până la data controlului, la vale, parte din acele mizerii aruncate? Mai poate constata, măsura cineva o asemenea ipoteză logică de lucru?

3.SANCŢIUNI „SCAMĂ”. Din ce am înţeles, cel care a operat defrişarea (Lucian Buzdugan) nu este implicat în politică, nu are de gând să devină prefect, ministru la Mediua şi Ape, sau premier? Oricum, sancţiunile dictate în urma controlului sunt de tot râsul. I se cere să facă curăţenie (adică să ia crengile pe care nu le-a mutat apa mai la vale). A, da, şi primeşte şi o sacţiune conform unei Ordonanţe (punctul 4 din documentul de mai sus). Dacă v-aţi gândit la vreo amendă din aia în stare să facă, pe viitor, să tremure şi cel care defrişează şi drujba, v-aţi înşelat. Sancţiunea respectivă este, conform actului normativ respectiv, … AVERTISMENT! Da, un crunt avertisment pentru o defrişare de doi lei, s-ar putea spune.

Lucian Buzdugan nu a fost obligat de instituţia care a constatat că acesta a defrişat în „zona de protecţie” nici măcar să plateze la loc copăcei sau alt tip de vegetaţie.

În traducere liberă, omul a defrişat cum a vrut, controlul s-a dus în pas de melc, a constatat situaţia de la faţa locului, nu i-a dat nici măcar o amendă şi l-a pus să ia crengile acasă. Adică un fel de încurajare „când tăiaţi copacii, luaţi-i acasă!”. Ăsta da control, astea da sancţiuni, bravos Apele Române!

4.MIZA REALĂ: VOTURI. Da, Lucian Buzdugan nu aare intenţia de a se implica ]n proiecte politice. Religia este pasiunea lui, dovadă că toată amenajarea respectivă de pe malul apei este gândită şi declarată pentru acţiuni de botez a penticostalilor. Relaţia bună dintre activistul penticostal şi primarul UNPR din comună, Geo-Ovidiu Niţă este de notorietate. Primarul a şi recunoscut când vestea.net a făcut documentarea la faţa locului că el i-a permis lui Buzdugan să facă ce vrea pe malul apei şi să bage şi un utilaj pentru a lărgi un drumeag (alt pocinog şi acolo). Orice primar din judeţ şi orice consultant politic ştie, cu privire la mecanismul şi mimetismul opţiunilor electorale, că astfel de comunităţi religioase votează, cum se spune, la pachet. Adică comunităţile din astfel de culte sunt mai unite sau mai ordonate decât ortodocşii sau chiar decât catolicii. Psihologic e şi normal, sunt grupuri mai mici, vin (şi sunt în expansiune) cu alte concepţii, pun un accent mai mare pe solidaritate etc.

E bătaie mare la alegeri (mai ales la cele locale) între forţele angrenate în bătăliile electorale pe aceste pachete de voturi ale „fraţilor şi surorilor” de astfel de confesiuni şi va fi interesant de văzut, în 2016, în secţiile din Borca la care sunt arondaţi penticostalii, ce voturi va lua candidatul Geo Niţă.

Iar cum acest primar NIţă este membru UNPR, adică în partidul aflat în coaliţia de guvernare iar directorii de la Apele Române – Neamţ îşi au funcţiile în pixul celor de la putere, fiecare cititor se poate gândi la orice.

Oricum, procesul verbal de mai sus rămâne, prin îndemnul implicit „Defrişaţi dar luaţi lemnul acacă!”, unul extrem de interesant, demn de „democraţia originală” din România şi de analizele SRI care, mereu, vorbesc despre disoluţia autorităţii de stat. QED!

Daniel VINCA

cop borca

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns