Defilare, exerciții demonstrative, diplome și urări de Ziua Pompierilor

În urmă cu puțin timp s-a încheiat, la Piatra Neamț, ceremonia ocazionată de Ziua Pompierilor, manifestare organizată în întreaga țară în data de 13 septembrie. Și în acest an, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrodava” Neamț s-a pregătit așa cum se cuvine pentru a marca momentul festiv.
Zona cuprinsă între Hotelul Ceahlău și Parcul Tineretului a devenit, preț de două ore, teren de desfășurare a unor exerciții demonstrative la care au participat cadrele ISU Neamț, prilej cu care a fost prezentată publicului foarte numeros tehnica aflată în dotarea pompierilor nemțeni. Toți cei care care au fost de față s-au convins cu ochii lor cum arată o intervenție a pompierilor.

dscn0575

La festivitățile dedicate Zilei Pompierilor, deschise de un Te-Deum oficiat de un sobor de preoți, au fost prezente oficialitățile județene și locale – subprefectul Vlad Ciurea, președintele CJ Ionel Arsene, vicepreședinții Ioan Asaftei și Laurențiu Dulamă și primarul Dragoș Chitic, care le-au transmis celor care își pun viața în pericol zi prețuirea și respectul lor.
După intonarea imnului de stat, a urmat defilarea cadrelor aflate în subordinea ISU, precum și o paradă a tuturor autospecialelor și echipamentelor din dotarea pompierilor nemțeni. Tot cu prilejul Zilei Pompierilor, cinci cadre ale ISU Neamț au fost avansate în grad, pentru merite deosebite, iar alți cinci pompieri au primit diplome pentru diversele acțiuni la care au participat.

 

dscn0579

dscn0577
dscn0571
dscn0613
dscn0524
Manifestările au fost conduse de colonelul Ioan Nițică, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Neamț, care a declarat:
Ziua de 13 septembrie ne amintește tuturor de bătălia din Dealul Spirii, care a avut loc în urmă cu 168 de ani, după ce unda de șoc a Revoluției din Franța s-a propagat rapid către Principatele Române. După trei luni de conflicte, compania de pompieri comandată de căpitanul Pavel Zăgănescu s-a angajat în luptă cu otomanii, de douăzeci de ori mai numeroși. În această luptă inegală au căzut la datorie mai mult de jumătate din pompieri, iar fapta lor de eroism a rămas în memoria noastră, fiind sărbătorită ca Ziua Pompierilor din România, chiar dacă oficializarea s-a realizat abia în anul 1996. Ne bucură faptul că la această manifestare participă un număr mare de oficialități din fruntea județului și de la conducerea municipiului. Personalul nostru este foarte bine pregătit, majoritatea cadrelor având mai multe calificări, datorită diversificării tipurilor de intervenții specifice, odată cu înființarea inspectoratelor pentru Situații de Urgență. Și echipamentele de intervenție s-au îmbunătățit, lucru care contribuie semnificativ la siguranța pompierilor aflați în misiune, dar mai ales la siguranța cetănilor. Pentru tot sprijinul acordat de autoritățile județene și locale în desfășurarea activităților noastre, mulțumim tuturor și vă asigurăm că, în fiecare zi, vom veghea la siguranța locuitorilor județului și a bunurilor acestora. Iar tuturor colegilor pompieri din județ, profesioniști și voluntari, le transmit un sincer și călduros La Mulți Ani”, a încheiat colonelul Ioan Nițică.

dscn0591

Ca de fiecare dată, un moment foarte așteptat, mai ales de cei mici, a fost demonstrația pe care a făcut-o Kara, un ciobănesc belgian, în vârstă de 7 ani, antrenat special de plutonierul adjutant Dumitru Iuștiuc pentru a interveni în caz de cutremur, la descoperirea victimelor aflate sub dărâmături.

Alex SÎRBU

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns