Decizie corectă! CJSU Neamț blochează „Untold-ul de dans” în vârf de pandemie la Piatra Neamț!


Decizie corectă a CJSU Neamț care astăzi a dat o hotărâre foarte importantă care-i obligă pe organizatorii Campionatului Național de Dans Modern de la Piatra Neamț (15-17 oct.) să amâne sau să reprogrameze respectivul eveniment care era deja numit în anumite medii „Untold-ul de dans modern”.

„Art. 1. (1) Se constată o incidență cumulată a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 de 9,52/1.000 locuitori în municipiul Piatra Neamț și incidențe de peste 7/1.000 locuitori în localitățile limitrofe municipiului, incidențele fiind în creștere conform analizelor Direcției de Sănătate Publică Neamț.
(2) Se stabilește în sarcina organizatorilor Campionatului Național de 10 Dansuri, Campionatului Național Under 21 Latino și Romanian Dance Festival, respectiv Asociația Club Sportiv Rayˊs Dance Piatra Neamț, reprogramarea/amânarea competiției sportive programată a se deșfășura la Sala Polivalentă din Piatra Neamț, în perioada 15-17 octombrie 2021, până la scăderea incidenței și normalizarea situației epidemiologice în municipiul Piatra Neamț.
Art. 2. (1) Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ va asigura comunicarea prezentei hotărâri membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi Primăriei municipiului Piatra Neamț.
(2) Primăria municipiului Piatra Neamț va comunica organizatorilor competiției sportive prezenta hotărâre și va urmări modul de ducere la îndeplinire de către aceștia a măsurilor stabilite”, menționează HCJSU 103/2021.

Preambulul actului administrativ punctează argumentele legale avute în vedere:
„Având în vedere:
– prevederile Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19;
– prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID 19;
– informarea Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ privind situaţia epidemiologică la nivelul judeţului Neamţ ;
– punctul de vedere al Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ privind riscul, din punct de vedere epidemiologic, al deșfășurării, la Sala Polivalentă din Piatra Neamț, în perioada 15-17 octombrie 2021, a Campionatului Național de 10 Dansuri, Campionatului Național Under 21 Latino și Romanian Dance Festival;
În temeiul prevederilor art. 22, lit. b) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare”.

Surse apropiate de instituții participante la această ședință menționează că membrii prezenți azi au avut, dincolo de votul exprimat, aceeași părere vehementă pe acest subiect (inclusiv cei cu statut de invitați, cum este Primăria Piatra Neamț) că riscul de a avea în același loc aproximativ 1000 de sportivi și 2000 de spectatori (cum menționaseră chiar organizatorii în documentele care au stat la baza parteneriatelor cu CJ Neamț și Primăria Piatra Neamț) este prea mare în actuala situație și că nici un oficial nu-și poate asuma o asemenea responsabilitate, de a ignora o asemenea posibilă problemă.

De câteva zile bune, Spitalul Județean Neamț nu mai are niciun pat liber pe ATI, doar câteva paturi libere când și când, au fost momente în care ambulanțele au stat la coadă cu orele până să poată lăsa un suspect căruia să i se găsească un pat liber.

În urmă cu mai bine de un an și jumătate, chiar Andrei Scrab (președintele unui ONG din Neamț implicat în organizare, alături de Federația de Dans Modern) se plângea, dintr-un spital din iași unde ajunsese cu Covid după un eveniment similar, că paturile de spital nu sunt destul de distanțate.

„Uitați distanțare socială!” – acuza atunci Andrei Scrab într-un interviu pentru Libertatea.

Detalii despre acțiunea pe care o pregăteau acum Scrab, susținătorii lui și federația, AICI.

D.V.

Lasă un răspuns