Decizie anti-chiul controversată! Elevii au INTERZIS în Biblioteca Judeţeană până la ora 13!

Decizia celor de la Biblioteca Judeţeană Neamţ de a interzice accesul elevilor în sala de lectură până la ora 13 – probabil o măsură care se vrea a descuraja chiulul – este comentată în fel şi chip de nemţeni.

O elevă a făcut o postare pe facebook (alături de o poză care o înfăţişează, alături de o altă colegă, în frig, pe banca din faţa instituţiei) şi imediat, zeci de nemţeni şi-au dat cu părerea despre decizia respectivă.
Cert este că este cel puţin ciudat să crezi că vei limita chiulul unor elevi interzicând accesul la bibliotecă în timp ce barurile sau pub-urile sunt deschise. Şi, după cum spune chiar adolescenta care a postat subiectul: chiulesc mai mult de la ore cei care merg la bibliotecă sau cei care stau prin baruri?

Mai jos, fotografia respectivă, postarea elevei şi comentariile on-topic:

Anamaria Holotă: Astăzi, cu Andrada.
În poza asta învățam puțin afară, în fața Bibliotecii Județene, pentru că întăuntru nu mai avem voie până la ora 13:00. De ce? Păi suntem elevi şi asta este aparent de ajuns.
Nu stiu cine, cum, când şi mai ales de ce a luat decizia asta, dar îmi asum să spun că e una foarte proastă. Probabil că este o măsură prin care se doreşte o scădere a numărului de elevi care absentează de la ore.
Cum se poate ca atunci când sistemul educațional este cum este, să le interzici elevilor să meargă să citească altceva, să învețe despre orice altceva vor ei, să se pregătească în ce fel vor ei pentru examenele, facultățile sau viețile pe care le doresc?
Nu am statistici foarte exacte, dar cred că procentul celor care chiuleau şi veneau la sala de lectură este mult mai mic decât al tuturor celorlalți care mergeau, spre exemplu, într-un pub.
Să nu mai discutăm despre discriminarea care se face sau despre faptul că e ilegal din toate punctele de vedere.
Sunt, din nou, dezamăgită. Nu mi-am imaginat că voi spune asta prea curând, dar vă rog, în numele colegilor mei, să ne lăsați să învățăm.
Şi Mihnea era cu noi, dar el îşi antrena latura artistică.

Comentarii: CINEVA NE VREA TÂMPIŢI!

Constantin Si Mihaela Simion Cum? Elevii nu mai au voie in biblioteca? Numai de la o anumita ora? Si cine are voie inainte de ora 13:00? Cea mai mare prostie care am putut sa o aud!

Anamaria Holotă Da, aşa avem noi parte de susținere.

Constantin Si Mihaela Simion Dumnezeule Mare! Bibliotecile ar trebui sa fie deschise cel putin 12 ore pe zi. Si voi invatati afara! Doamne pazeste! Cineva ne vrea tampiti! Scuzati limbajul!

Irina Raica Pe bune?

Andra Condurache Ce păcat că nu știam. Mâine vin și eu mai devreme

Alexandra Arboreanu Ma revolta faptul ca „GT Kirileanu” continua si anul acesta cu astfel de masuri in defavoarea celor care vor sa invete. Ma revolta faptul ca nu sunt adaptate in niciun fel atitudinea personalului, regulile fata de noi, cititorii „mici si fara nume sonore”. Trebuie sa ne cultivam la ore fixe si sa ne tinem forta creatoare in lanturi. Ma intreb ce le-ar spune Eminescu ? Probabil ar fi ofensat sa stie ca bustul sau se afla in fata unei astfel de institutii, care programeaza si limiteaza ce el a iubit mai mult.

Anamaria Holotă Strop cu strop se face marea. Eu am încredere că decizia va fi retrasă la fel de repede cum a și apărut. Ar fi primul pas. Apoi, ne mai luptăm și cu celelalte.

Alexandra Arboreanu Ni se reproseaza faptul ca nu citim, ca nu iubim cultura ? Dar suntem lasati sa fim exceptionali ? Ana, ma bucur ca esti vocea celor care nu sunt lasati sa se revolte.

Loredana Dinu Ce rușine ! La cum te știu, Ana, cred ca în curând va sosi o adresa la Biblioteca în numele elevilor care doresc sa fie lăsați sa învețe.

Alexandru Scafaru Inca un motiv care ma face sa cred ca desi traim intr o tara democratica, dreptul la libera exprimare si alegere ne este subrimata si conditionata de ideile fara pic de rationament al persoaneleor aflate la conducere.
Sa fim seriosi, mai nou se sprijina lipsa de cultura, invatam aberatii care ne umple capul cu nimic. Suntem nevoiti sa ne sacrificam mai bine de 18 ani din viata invatand o materie care nu ne va folosi cu nimic…

Sebastian Andrei Adrian Alui Gheorghe?

Sebastian Andrei Dragos Chitic

Laur Neacsu Consiliul Județean Neamț se ocupă de GT Kirileanu. Ionel Arsene

Șerban Acasandrei Nește frumoase care nu mimează activismul

Anamaria Holotă cam nefrumoase că era ger. Încă nu, din fericire.

Dincolo de oricâte explicaţii oficiale ar putea veni pe acest subiect, este evident că cineva s-a pripit aplicând o astfel de măsură. Oricum, râsu-plânsu e cât casa: ce face un angajat al Bibliotecii dacă un elev spune că are ore după-amiaza, se transformă în James Bond şi sună pe la secretariatele liceelor? Poate exista si situaţia in care, un elev sa aibă in orar de la 11 la 13 două ore de matematică (sau altă materie), profesorul respectiv să nu mai ajungă la ore şi directorul să decidă că elevii pleacă acasă: le fel, dacă vreo câţiva dintre ei merg la Bibliotecă, angajatul instituţiei va trebui să sune la director şi eventual să ceară pe fax scutirea medicală şi disgnosticul profesorului, nu?
Deşi în articolele din Vestea evităm să ne dăm noi, jurnaliştii cu părerea, pe acest caz sperăm ca în maximum o oră de la publicarea lui să primim un comunicat oficial de la bibliotecă prin care să se anunţe public renunţarea la decizia respectivă şi – aşa ar fi corect – să conţină şi scuzele de rigoare pe care le merită din plin tinerii care, în vremurile de glorie ale internetului, tabletei şi smartphonului, îndrăznesc să mai citească.

Punctul de vedere al conducerii Bibliotecii Judetene il puteti citi AICI – Directorul Bibliotecii Judeţene reacţionează pe subiectul „Anti-chiul”: „Ne-au atenţionat unii directori de şcoli!”

D.V.

 

One thought on “Decizie anti-chiul controversată! Elevii au INTERZIS în Biblioteca Judeţeană până la ora 13!

  1. ȘCOALA să-și facă ordine în ograda ei.Nu-i vinovată BIBLIOTECA pentru chiulul elevilor.

Lasă un răspuns