“Decimaţi porumbeii!” Ordin de zi pe uşile blocurilor din Piatra Neamţ…

„Decimaţi porumbeii!” – asta transmite un afiş postat pe uşile de acces la scările unor blocuri, „ordin de zi” apărut de vreo 3 săptămîni:

Informaţiile din ultimul pasaj din anunţul de mai sus sunt cât se poate de elocvente, obturarea accesului înaripatelor în podurile blocurilor în care îşi făcuseră culcuş obligându-le pe acestea la „adaptarea la un nou mod de viaţă”, cu riscurile inerente. Iar indicaţia transmisă cetăţenilor de a nu le mai da mâncare completează de minune primul mesaj? În condiţiile în care vorbim despre „porumbei urbani”, este logic că aceştia vor încerca să-şi caute noi adăposturi şi noi surse de hrană tot în zonele în care erau văzuţi până acum. Adică vor da târcoale inclusiv tomberoanelor dintre blocuri unde-i aşteaptă câinii comunitari…

Anunţul de mai sus se află postat pe zeci de uşi de acces din scările de bloc din Piatra Neamţ, după cum ne-a fost semnalat, mai ales din zonele Ozana-Baia Comunală-Şcoala 3 – Creşă – Muzeul de Istorie – Bulevardul Traian (vizavi de Spital). E vorba, practic, de o zonă mai largă în care puteau fi văzute câteva stoluri de porumbei, cam 200 de păsări în total. Atenţie, anunţul este identic redactat (cu tot cu o greşeală de scriere), ceea ce sugerează că şefii de asociaţii l-au primit gata întocmit.

În paralel cu campania de anunţuri de la scările blocurilor a început şi o campanie pe internet (facebook) promovată şi întreţinută de vreo 3 doamne, foarte supărate de disconfortul şi mizeria pe care le generează păsările respective. Evident că au fost şi internauţi care au punctat că hoardele de câini comunitari fac aceeaşi mizerie (dacă nu chiar mai mare) şi că în comparaţie cu patrupedele, păsările nu atacă şi nu muşcă oameni.

Ce ar mai fi de spus? Poate că în Braşovul care este călcat de turişti în număr de câteva ori mai mare decât e cazul la Piatra Neamţ, una din atracţiile Pieţei Sfatului e reprezentată tocmai de stolurile de porumbei. Că pasărea respectivă este plăcută de adulţi şi de copii, deopotrivă, că nu este agresivă ba chiar simbolizează înţelegerea, pacea, liniştea sufletească.

Da, e drept, în timp ce câinii comunitari îşi lasă urmele doar la sol, porumbeii pot crea decoruri sau mirosuri neplăcute şi în podurile unde îşi au cuiburile, şi pe trotuare, ba chiar şi pe câte un pervaz sau geam termopan… Dar a rezolva problema porumbeilor prin DECIMARE regizată ca în anunţul de mai sus în loc să fie căutate rezolvări rezonabile arată, până la urmă, gradul de educaţie sau chiar de viziune al artizanilor acestui proces.

Implicarea unor oameni de suflet, a unor ONG-uri în activitatea de curăţare a unor adăposturi ar costa, cu siguranţă, de câteva sute de ori mai puţin decât banii publici aruncaţi constant în „Afacerea câini comunitari”… Rămâne de văzut dacă în spatele acestei operaţiuni de decimare a porumbeilor se află sau nu şi vreun personaj din administraţia locală care a vrut să facă pe plac câtorva doamne ofuscate cărora le-a fost mai uşor să-şi verse nervii pe facebook decât să şteargă un banal găinaţ de pe geamul termopan…

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns