„Decât să programezi un bolnav de cancer la tomograf peste 3 luni, mai bine fă-i de 40 de zile!” Adevărul crunt despre sistemul de Sănătate

O postare a unei asistente medicale din judeţul Neamţ pune pe tapet – succint dar elocvent – tare din sistemul de Sănătate din categoria celor care îi ucid cu zile pe pacienţi. În esenţă, mesajul punctează deturnarea de sume importante spre sisteme informatice „costisitoare şi proaste” în timp ce alte componente ale Sănătăţii sun slab finanţate (dotarea spitalelor, salarizarea personalului, finanţarea analizelor medicale etc).

Asistenta medicală Andreea Manole dă şi un exemplu pe înţelesul tuturor, cu un bolnav de cancer care nu ar mai prinde tomograful la care e programat peste 3 luni ci, mai curând, pomenirea de 40 de zile…

<<Din categoria NEINTERESANT!!! Pai ce sa ne intereseze sănătatea noastră, a copiilor noștri, a părinților? Pai ce sa ne intereseze un sistem defect, un sistem cu personal insuficient numeric și epuizat de aberațiile care se cer, de birocrația care omoară actul medical și pe cei care îl practica, de banii insuficienți pentru a plăti personalul, pentru a dota spitalele, pentru a ajunge la fiecare atunci când e nevoie ( nu programezi un canceros peste 3 luni la tomograf că îi faci de 40 de zile)… Problemele pornesc de sus în jos, bine că sunt bani pentru sisteme informatice costisitoare și proaste, iar cei din spatele lor cer azil politic pe la alte uși, iar proștilor de acasă le rad în fața. Cu ce plătim toate astea? Fiecare cu propria viață, cu munca furată, cu cu capul plecat… Uită-te în oglindă, îți place ce vezi?>>, spune asistenta Manole.

Referirea la cei care au vândut softuri scumpe şi proaste şi apoi cer azil politic îl vizează, ca persoană, pe Sebastian Ghiţă şi face trimitere, probabil, şi la softurile impuse de Minister medicilor de familie care nu de puţine ori s-au plâns de slabul randament şi de blocajele generate de produsele respective.

D.V.

Lasă un răspuns