„Decapitaţine, impozitaţine!” (sic!) Prieten cu haştagul nu şi cu cratima, trimis în Consiliul Local al Capitalei de Judeţ

„Cel mai mare pericol din politica românească este lipsa democraţiei reale în partide. De aceea ajung pe liste tot fel de…”, spunea, cu ani în urmă, la o emisiune, Cristian Savin, preşedintele Pro-Democraţia Piatra Neamţ.

Printscreenul postat mai sus dovedeşte din plin câtă dreptate avea Savin. Postarea respectivă a fost făcută pe pagina unui important personaj politic din Piatra Neamţ până mai ieri, fost consilier local în CL Piatra Neamţ (pe lista PNL Piatra Neamţ), fost AGAman la societăţi ale Primăriei Piatra Neamţ (tot prin voinţa liderilor PNL Piatra Neamţ), fost director la cea mai importantă societate a Primăriei Piatra Neamţ (tot prin decizia administrativ-politică a echipei liberale de la Piatra Neamţ).

Poate motivul pentru care nu-i dăm numele este unul futil (stai liniştit, Bobiţă, nu te-a înjurat nimeni), dar personajul este mai agramat şi analfabet funcţional chiar şi decât celebrul ex-ministru al Economiei şi dacă tot a ales să plece de pe funcţiile politice şi administrative, mai că parcă nu mai merită pomenit prea frecvent.

Deşi – gura lumii, slobodă – cică acum i-ar părea rău şi parcă ar mai dori o dată, de asta ar tatona diverse variante pentru o posibilă revenire.

Oricum, să scrii de două ori, consecutiv, greşit două construcţii similare „verb la imperativ plus pronume” este o dovadă elocventă că nu ţine nici scuza cu neatenţia, nici cea cu tastele ci e vorba doar de banala ştiinţă sau nu a gramaticii din gimnaziu.

Cel mai grav din toată această fază nu e că un astfel de „om de ştiinţă” ajunge un banal consilier local. Dacă ar fi vorba de vreo comună de pe vreun dâmb, mai că ai spune că „merge şi-aşa”, dar grav-grav este că unui astfel de personaj i s-a făcut cale liberă, pe lista PNL, pe loc eligibil, într-un oraș. Și nu în unul oarecare ci în CAPITALA DE JUDEȚ. Vorbim de Piatra Neamț, un oraş cu pretenţii elitiste în cultură şi arte, cu un PNL care altădată mustea de minţi luminate, lustruite.

Pentru ca un astfel de personaj să ajungă în CL trimis de partidul numărul 2 din judeţ şi din ţară, a fost susţinut de organizaţia locală PNL. Sau de liderii ei, sau de ăia 2-3 mai importanţi care ei au făcut cărţile. Lista respectivă a fost validată apoi de conducerea de la PNL Neamţ care, probabil conform cutumei, a mers pe idee „voi ştiţi, voi propuneţi, noi aprobăm”. Iar timp de vreo 2 ani de zile, un astfel de personaj a fost una din cele 3-4 voci importante, cu accent de tunet din PNL Piatra Neamţ. Ba dădea lecţii PSD-iştilor de la centru care calcă şi ei în străchinile Gramaticii, ba înfiera cu mânie sovietică pe adversarii locali şi, ca un adevărat geniu al literelor ce e, evident că dădea lecţii şi ştergea pe joc cu jurnaliştii.

Pentru că voia, pentru că putea, pentru că unora din PNL Piatra Neamţ/Neamț le convenea, altfel i-ar fi spus că pună mâna pe carte și să tacă.

Acum – ca și alții de teapa lui – ex-politicianul se erijează într-un fel de Guru al Cetății. Critică și pe foștii adversari dar și pe foștii aliați. Așa, în pilde, că nu are curaj să spună un adevăr până la capăt. Din postura de moștenitor al unei afaceri de familie critică și Statul și Guvernarea. Și nu că nu ar merita Guvernul actual critici, dar când vin de la unul care a dus spre belea o firmă a Primăriei care mai și vrea să epateze cu haştag dar molfăie nesătul cratimele, probabil că liberalii pietreni sunt foarte mândri de cel pe care l-au propulsat în Parlamentul Local.

Acuşica vor fi alegeri. Anul acesta cu miză european-cotrocenistă, la anul cu caşcaval local şi parlamentar. Şi partidele – şi PNL dar şi altele – vă vor cere voturi promiţând lapte şi miere pe Bistriţa dar, de fapt, ca să asigure sinecuri politice pentru astfel „oameni cu carte”.

Sfatul nostru: uitaţi-vă nu doar la desenele frumos colorate, nu doar promisiunile SF (pe care oricum nu le vor onora) ci uitaţi-vă şi cum vorbesc şi cum scriu cei care vă cer votul, cei pentru care trebuie să votaţi. Şi nu doar la cei de pe locurile evident eligibile ci şi la supleanţi, pentru că unele locomotive se retrag spre alte „îndatoriri” şi riscaţi să vă întrebe copilul „Tati, cine este analfabetul ăla?” şi să trebuiască să-i răspundeţi că e unul din cei care votează bugete, taxe etc…

Apropos, l-aţi văzut la începutul anului trecut, după ce colegii lui de partid din Consiliul Local votaseră creşterea impozitelor şi taxelor locale, să tune că pietrenii au devenit #SCLAVI, cu haştagul aferent? Sigur nu, că doar din banii pietrenilor urmau să ajungă fonduri la Publiserv, unde el a fost preocupat să schimbe logo-ul societății și să mărească numărul de angajați TESA…

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

One thought on “„Decapitaţine, impozitaţine!” (sic!) Prieten cu haştagul nu şi cu cratima, trimis în Consiliul Local al Capitalei de Judeţ

  1. Lipsa de democratie interna a transformat partidele politice in structuri de tip piramidal, adica de tip mafiot…aparitia unor personaje politice, functionari publici in preajma unor interlopi nu ar trebui sa ne mire! Ptr ca pana la urma cei din urma au ajuns la putere…cumparand diplome, doctorate…tragic este ca au ajuns sa creada ca le-au si meritat! Criza de care suferim este una morala! Suntem bolnavi in faza terminala! Numai bunul Dumnezeu ne va mai scapa! Dar ne mai rugam?

Lasă un răspuns