De râs sau de plâns? Anchetă internă la Primărie cu JURAT PE BIBLIE ÎN BISERICĂ!

Într-o comună din judeţul Neamţ, o anchetă internă derulată pentru lămurirea situaţiei dispariţiei unor documente dintr-un dosar de achiziţie a presupus şi un indredibil episod de „JURAT PE BIBLIE ÎN BISERICĂ”. Comuna este Podoleni iar preotul folosit pe post de detector de minciuni este cel de la Biserica de pe Şes din comuna respectivă. Episodul a avut loc acum vreo 2 săptămâni, a fost generat de un control al Curţii de Conturi (care a sesizat că acel dosar ar fi incomplet), unii erau foarte siguri că documentele din proiectul vechi de câţiva ani ar fi fost în regulă la momentul respectiv şi aşa s-a ajuns ca un preot să contribuie, prin mijloace specifice, la aflarea adevărului.

“Sa nu vă jurați nici pe cer, fiindcă este tronul lui Dumnezeu. Nici pe pământ fiindcă este așternut al picioarelor Lui, nici pe Ierusalim ca este cetate a marelui împărat. Nici pe capul tău să nu te juri fiindcă nu poți sa faci un fir de par alb sau negru. Ci cuvântul vostru sa fie : Ceea ce este da, da; și ceea ce este nu, nu iar ceea ce este mai mult decât acestea de la cel rău este” – este un pasaj din cărţile sfinte care ar fi trebuit invocat de reprezentantul bisericii pentru a evita situaţia incredibilă la care au fost supuși salariații primăriei Podoleni atunci când au fost puși sa jure pe cele sfinte pentru nereguli in dosarele de achizitii. Lucrurile au mers însă în altă direcţie, în niciun caz cea stabilită de cutumele bisericeşti sau de legislaţia referitoare la administraţia publică.

FAPTELE: UNDE SUNT OFERTELE?

Toată această situaţie care pare mai curând o secvenţă din serialul Las Fierbinţi a plecat de la o descindere a unei echipe de la Curtea de Conturi. În timpul controlului, inspectorii au constatat că dosarul de achiziţie de la lucrarea de modernizare a unui drum comunal nu avea toate documentele necesare. Mai exact, lipseau contraofertele la oferta câştigătoare.
Primarul şi unii angajaţi care ştiau că dosarul respectiv ar fi fost beton au sărit în sus invocând faptul că ofertele ar fi existat şi, probabil, au dispărut. O astfel de lucrare e una importantă la orice Primărie, că nu în fiecare zi ai bani să modernizezi câţiva kilometri de drum. „Nu e vorba de a fi cumpărat 3 pixuri”, au clamat cei iritaţi de presupusa dispariţie a documentelor.
Cum în orice Primărie locală sunt tabere politice prin Consiliul Local, bisericuţe ale angajaţilor din instituţie, imediat a ţâşnit bănuiala: cineva ar fi furat documentele ca să facă rău, să pice primăria „de naşpa” la control. Verificările demarate pentru a stabili cine e angajatul 007 care a plecat cu hârtiile acasă (sau la „dujmani”) nu au dat niciun rezultat astfel că, într-o dimineaţă, toţi angajaţii Primăriei s-au trezit îmbarcaşi într.un microbuz cu destinaţia biserică. Iniţial oamenii nu au fost iritaţi, pentru că s-a mai întâmplat să meargă, aşa în echipă, la vreo acţiune a vreunei parohii din comună, la vreo înmormântare, praznic etc…
Când au ajuns însă la Sfântul Lăcaş şi au văzut că preotul îi aşteaptă cu Biblia pusă pe masă şi cu rol de detector de minciuni, senzaţia unora a fost tip „Să cadă Biserica pe mine, nu altceva”. Au fost câţiva care chiar dacă nu s-au manifestat pe faţă s-au simţit umiliţi de respectiva procedură. Şi evident că au povestit acasă ce au păţit. „Nu puteam să spun că nu jur că s-ar fi înţeles că am vreo treabă cu hârtiile alea. Am jurat şi eu ca şi ceilalţi dar senzaţia a fost una pe care nici n-o pot descrie în cuvinte”, spune unul dintre angajaţi.

PRIMARUL – ANGAJAŢII AU CERUT!

Primarul din Podoleni, Cristian Croitoriiu confirmă episodul dar spune că, de fapt, procedura de anchetă cu secvenţă religioasă ar fi fost cerută chiar de unii angajaţi. „Da, a fost o situaţie neplăcută tot ce s-a întâmplat. Să ştii că un dosar făcut ca la carte este acum incomplet şi că nişte oameni pot suporta, pe nedrept, nişte consecinţe, nu e chiar în regulă. Imediat ce a apărut problema cu lipsa documentelor, normal că am întrebat pe angajaţi ce ştiu despre asta. Şi evident că s-a creat o stare de bănuială generală, deloc propice pentru munca unei echipe. Şi atunci, unii angajaţi care se ştiau total în afara problemei şi ar fi vrut să aflăm şi cine sunt cei care ar putea ajunge până la sutragerea de documente din instituţie, au venit cu această propunere, să mergem toţi la biserică să jurăm. Suntem în Neamţ, un judeţ profund religios, majoritatea oamenilor se tem de Dumnezeu şi fără să stau prea mult să analizez am fost de acord.spune edilul. Cristian Croitoriu spune că acum, după consumarea episodului e şi el de părere că „da, poate s-a exagerat cu metoda asta cu Biserica dar nici aşa nu e corect, o echipă întreagă de oameni să suporte o bănuială colectivă pentru că cineva a luat documente”.

Între timp, problema acelor oferte a fost rezolvată. Primarul spune că, împreună cu angajaţii, a rememorat acea lprocedură de achiziţie, şia-u adus aminte care au fost toţi ofertanţii şi au rugat firmele respective să aducă copii după acele oferte. Şi au primit şi copiile respective şi chiar şi numerele de înregistrare pe care le aveau firmele, de unde se trage concluzia că la societăţi comerciale private păstrarea documentelor e mai serioasă decât la unele primării…

Rămâne de văzut dacă inspectorii de la Curtea de Conturi vor considera verifice aceste documente aduse acum în copie. Dacă au dubii, pot la rândul lor să vorbească cu acelaşi preot să le dea o certificare cerească. Sau să le explice cum e cu „Domnul a dat, Domnul a luat, fie numele Domnului binecuvântat”.

Până una-alta, unii de prin Podoleni spun deja că Părintele de la Biserica de pe Şes ar trebui să aibă un birou şi la Primărie. Chiar să fie angajat, măcar cu o fracţiune de normă, pentru prestarea de servicii tip „detector de minciuni în sutană”…

Daniel VINCA

 

 

Comentarii Facebook