De la un avocat amendat! Scrisoare deschisă comandaţilor Poliţiei Neamţ şi Piatra Neamţ

Scrisoare deschisa domnilolor comandanti ai
Politiei Municipiului Piatra Neamt – Bogdan Mitroi
IPJ Neamt – Catana Neculai

Ma adresez  conducerii Politiei Municipiului si Judetului Neamt dar si  -pentru ca drumurile noastre s-au intalnit de mai multe ori in ultimile decenii- in mod respectos si dumneavoastra personal, in contextul actualei stari de necesitate generate de pandemia coronavirusului, pentru a va aduce la cunostinta, in mod public, urmatoarea situatie:

Zilele trecute am implinit 65 de ani, deci ma incadrez la categoria de varsta cu cel mai mare risc in caz de inbolnavire iar ultimii 42 de ani din viata mi i-am petrecut exercitand, zic eu cu bunacredinta si onestitate, profesia de avocat. Departe de mine gandul de a dori sa ma inbolnavesc acum sau de a transmite eventualul virus celor dragi sau tuturor sau, de a nu respecta dispozitiile legale de restrictionare a deplasarilor.  Singurele contraventii savarsite pana in prezent – si acelea la distante mari de timp – au fost pentru nerespectarea regimului de viteza sau pentru ca am uitat sa platesc rovigneta. Totusi astazi, 30 martie 2020, s-a intamplat ceva special in viata mea si a fiului meu minor in varsta de 17 ani. Ambii am fost sanctionati pentru incalcarea dispozitiilor Ordonantei Militare nr. 3 din 24 martie 2020 intocmindu-ni-se procesele verbale nr. 0266289 si 228014, pentru care ni s-a aplicat cate o amenda in cuatum de 1000 lei pt mine si 100 lei fiului meu. Procesele verbale au fost intocmite  de agentii BOSTAN BOGDAN  si SCUIS SIMION MIHAI ADRIAN (e posibil ca, din cauza scrisului la limita indescifrabilului, sa nu fi redat numele corect) de la Biroul Rutier al Politiei Municipiului Piatra Neamt.

Situatia concreta a fost urmatoarea: In ziua de vineri, 27 martie, dupa terminarea progamului de lucru, am plecat din Piatra Neamt unde locuim efectiv, catre comuna Pangarati unde am o casa cu o mica gradina, profitand de faptul ca era exact sfarsitul de saptamana cand, in limitarile unei hotarari de divort, aveam voie sa avem lagaturi personale tata – fiu. Am completat in acest sens declaratia pe proprie raspundere dupa modelul actualizat, eu bifand rubricile 1,2,5 si 6 iar fiul meu rubricile 4 si 6, precum si Adeverinta Permanenta ca desfasor activitate de avocatura, adeverinta valabila de la 27.03 pana la 31.12.2020. Vineri si sambata, impreuna cu fiul meu care m-a ajutat, am realizat activitati agricole in sensul ca am curatat pomii, am platat capsuni, am facut straturi, etc. iar duminica ne-am odihnit, bucurandu-ne de putinul timp in care putem sta impreuna. Pentru a respecta cu strictete litera legii si pentru a nu face doua drumuri am luat decizia de a nu ne intoarce in Piatra Neamt duminica seara, cand trebuia sa inapoiez minorul mamei sale la care are stabilita locuinta, ci luni, in intervalul orar 11 – 13 pentru a putea sa merg si la birou, sa fac si aprovizionarea cu alimente si sa merg si la doctor intrucat sunt in evidente cu o boala grava, nu ma simteam bine si nici nu mai aveam medicamentele pe care trebuie sa le iau zilnic. In jurul orelor 12, la intrarea in Piatra Neamt am fost oprit de un echipaj de Politie carora le-am prezentat actele susmentionate, acestea fiind fotografiate. La toate incercarile noastre de a explica situatia de mai sus ne-am lovit de fermitatea si intransigenta agentilor care ne-au raspuns, de la inaltimea si cu autoritatea specifica uniformei, cu contraargumete de genul “stim ca activitatea in justitie este suspendata” sau “exista magazin alimentar si la Pangarati?”. Nu cuantumul amenzii are importanta, si nici faptul daca, profitand de aceasta situatie de criza care s-a abatut peste toti se contribuie sau nu la un asazis “plan de amenzi”. Oricum, in functie de evolutia situatiei actuale, daca astazi luam amenzi pentru ca ne deplasam spre serviciu, maine este posibil sa nu avem cui  si unde le plati iar poimaine sa nu aiba cine sa ni le mai dea.   Dumnezeu cu mila!

In final, analizand si intelegand situatia de pericol la care am expus omenirea si constienti de pericolul grav pe care il reprezentam pentru societate prin faptele grave comise, eu, la final de cariera iar fiul meu la inceput de viata, vrem sa le multumim agentilor pentru modul ferm si intelept (unii carcotasi al putea sa-l numeasca obtuz) in care au inteles si au transat problema iar pe dumneavoastra, in calitate de comandanti,  va rog sa gasiti o modalitate de a populariza in randul politistilor faptele lor de vitejie, de a-i recompensa si eventual de  a-i avansa.

Cu tot respectul pe care l-am avut si il am pentru intregul corp al politistilor care isi desfasoara activitatea in aceste momente grele, lucrand in spiritul, nu numai in litera legii, le doresc celor doi agenti doua lucruri: 1. Sa-si faca cumparaturile saptamanale de la magazinul alimentar din Pangarati care este foarte bine aprovizionat si 2. Sa nu ajunga niciodata in situatia colegilor care i-au precedat in functie la Biroul Rutier, de a avea nevoie de un avocat iar acesta sa fie amendat in timp ce mergea spre birou.

Cu aceiasi stima si consideratiune pe care am manifestat-o si pana acum,

Avocat Ghita Popescu

Comentarii Facebook

3 thoughts on “De la un avocat amendat! Scrisoare deschisă comandaţilor Poliţiei Neamţ şi Piatra Neamţ

  1. Intrebarea mea este: de ce acesti indivizi cu asa exces de zel, din neamul lui Garcea, nu iau atitudine cand este vorba de conationalii nostri rromi (tigani) care merg toata ziua peste tot, pe unde vor fara nici un fel de restrictii??? Vezi cum bantuie prin oras si agreseaza batranii, cersesc, striga pe strazi etc. Unde este politia locala, judeteana, comunitara, jandarmeria???? In Comuna Cracaoani sunt sute de astfel de cazuri in care circula peste tot; au impanzit comuna, mai ales copiii minori…. Unde e politia????

Lasă un răspuns