De ce vrea Arsene scenă, adică garduri? Târgul de Crăciun la Neamț…

Discuțiile care au avut loc azi între reprezentanții CJ Neamț și cei ai Primăriei Piatra Neamț pe tema Târgului de Crăciun se învârt, majoritar, în jurul unui singur detaliu: scena! Pentru că amplasarea scenei înseamnă spectacole și pentru că această dimensiune a evenimentului presupune triaj epidemiologic (mai puțin în noaptea de Revelion), deci și obligatoriul țarc realizat din garduri metalice care să delimiteze zona în care nu au acces nevaccinații sau netestații.

Între timp, după cum spun sursele Vestea (din primărie și din CJ), primarul Andrei Carabelea s-a prins ce capcană i-a întins Ionel Arsene, prin draftul de contract asumat de primar și propus de acesta pentru a fi validat de mașina de vot din CL Piatra Neamț. Deși sunt 16 zile de Târg, scena și manifestările sunt controlate timp de 14 zile de CJ și doar 2 zile de Primărie. Mai mult, tot CJ este cel care validează lista de comercianți propuși de Camera de Comerț, Primăria fiind simplu spectator și la acest detaliu.
În schimb, pe toată durata Târgului (de Crăciun?, sau al lui Arsene?), Primăria trebuie să se ocupe de activitățile mai puțin plăcute, cum ar fi paza sau triajul epidemiologic. Adică fix detaliile care, după cum se vede în țară, creează neplăceri, incidente, proteste.

S-a prins primarul Carabelea de cartoful fierbinte primit de la CJ, dar cam târziu, după ce CL a validat propunerea CJ iar el, primarul, a semnat acordul de asociere. De aia și-a permis Arsene să dea ordin să fie rejectat Centrul de vaccinare din căsuța (altfel neocupată la acel moment), pentru că era cu sacii în căruță.

La momentul zilei de azi, la întâlnirile reprezentanților celor două instituții, cei de la Primărie au susținut în continuare renunțarea la scenă (promisă de primarul Carabelea în conferință de presă!), deci, implicit, la garduri. Cei de la CJ au însă ordin ferm să obțină permisiunea și loc pentru amplasarea scenei.

Astfel că intervine logic întrebarea: de ce insistă aghitanții lui Arsene pentru această scenă? De ce vrea musai președintele CJ scenă, deci garduri?

La această întrebare pot răspunde doar Arsene și subordonații lui. Nu au făcut-o, încă, public.
Dar ne putem gândi ce ar înseamna un Târg de Crăciun fără scenă:
– poate mai puțini participanți în public dar cu siguranță un procent mai mare din total venit la fața locului pentru o plimbare, pentru un pahar de ceai sau de vin fiert, pentru socializare. Adică, ceea ce înseamnă, în esență, un Târg de Crăciun.
– ar lipsi beneficiarii (total sau în mare parte) care vin la un târg de Crăciun mai ales pentru ideea de spectacol (șușanea cu artiști de la București) gratis. Adică fanii mokăciunilor. Adică votanții lui „să ni se dea că avem dreptul”…
– lipsa scenei duce însă și la inexistența deschiderii festiviste a manifestării pe modelul „cultul personalității”, în care prezentatorul, ceilalți invitați de pe scenă și apoi și artiștii spun de un milion de ori mulțumiri pentru alesul suprem, în care replica „la inițiativa lui…” este rostogolită dincolo de orice normă de bun-simț și decență. Scena asigură și în zilele următoare aceeași facilitate de imagine a persoanei căreia trebuie să i se aducă ode…

Asta înseamnă spiritul Crăciunului? Chiar și la nivelul comunității?

La asta se rezumă, în aceste zile, discuțiile/negocierile CJ-Primărie. Carabelea a înțeles că a înghițit pe nemestecate un acord care-l transformă în agent electoral pentru baronul PSD și oamenii Primăriei joacă pe acest teren foarte îngust dintre dorința Primarului și acordul deja asumat.
De ce nu a avut primarul tupeul să ceară rezilierea acordului? – aceasta este o altă întrebare și arată că
1.Carabelea e la început de mandat de primar și de viață politică reală,
2.în Primărie – cu câteva excepții pe care le numeri pe degete – salariații care contează (directori, șefi de servicii, consilieri Cabinet) nici nu au văzut capcana din acordul venit de la CJ și nici nu s-ar expune, asumat, într-o dispută cu CJ. Frică, lipsă de răspundere, confortul lui „dolce farniente”, rude (soți, părinți, copii) care lucrează la CJ sau în instituții subordonate, deci teamă de represalii…

Logica spune că Primăria ar trebui să încerce, dacă tot face CJ presiuni uriașe pentru existența scenei, să plaseze responsabilitățile conexe (mai ales paza și triajul medical) către instituția județeană. Și probabil se și încearcă asta dar – aici e buba! – acordul de asociere, dorit și semnat de primar, spune altceva.

Mai sunt 4 zile până când, pe 17 decembrie, trebuie să înceapă Târgul de Crăciun. Nu știm în acest moment dacă sunt parafate contracte cu „cântăcioșii” din rețelele și combinațiile de showbiz care, la astfel de evenimente iau saci cu banii în timp ce artiștii locali primesc nimic sau ceva firimituri.

Și dacă nu vor veni cântăcioșii de la Centru (de la București, adică), apare iar întrebarea: de ce trebuie musai scenă? Suntem convinși că la un Târg de crăciun autentic, ceele de colindători, ansamblurile din Neamț pot avea o prestație excelentă și fără scenă, colindând sau jucând ursul în mijlocul oamenilor. În mijlocul târgului, printre oamenii din Neam’, vaccinați sau nu, care plătesc taxe și impozite indiferent de certificate verzi…

Și ei, politicienii, ar putea face exercițiul de a sta doar în mijlocul oamenilor, nu cocoțați pe scenă, nu cu numele răcnite în microfoane și boxe de prezentatorii care-i au trecuți pe desfășurător cu roșu sau bine subliniați.

Deci acest detaliu numit SCENĂ arată dacă este vorba de Târgul de Crăciun sau de obișnuitul Târg al lui Arsene!

Va urma: „Remember! Cum a fost huiduit Arsene la un Târg de Crăciun de acum câțiva ani! VIDEO”

D.VINCA

One thought on “De ce vrea Arsene scenă, adică garduri? Târgul de Crăciun la Neamț…

  1. Bun articol felicitări! Am o speranta totuși si in puștiul de la primărie !

Comments are closed.