De ce pierde Ponta câteva procente bune la Neamţ?…

ponta

… Pentru că banner cu Culiţă Tărâţă şi candidatul PSD!, ar răspunde cineva jonglând pe moda “pentru că”. Bannerele în care candidatul PSD (+PC+UNPR) au împânzit judeţul încă de vineri şi, mai apoi sâmbătă. În stilu-i solitar consacrat, campania a la Culiţă Tărâţă i-a luat pe toţi printre surprindere, inclusiv pe partenerii de alianţă, unii primari PSD fiind chiar nemulţumiţi că prestatorii pentru şeful UNPR Neamţ le-au confiscat, pe neanunţate, cele mai bune poziţii de agăţat bannere din centrele de comune.

Cei mai fericiţi de alăturarea Ponta-PSD în imagistica de campanie se arată reprezentanţii celorlalte partide din Neamţ care au recunoscut că “nouă ne era greu să-i dăm la temelie lui Ponta să-l scădem câteva procente cum a făcut-o nea Culiţă. Să stea amandoi, pe bannere, până la finele campaniei, că e bine aşa”, spunea ieri un liberal care ştie foarte bine că, din punct de vedere politic şi al imaginii, Tărâţă e terminat.

De ce? “Pentru că…” (fără a minimaliza, totuşi, un număr de voturi pe care actualul şef CJ Neamţ le-ar avea captive):

-În 2012, Culiţă Tărâţă a câştigat funcţia de preşedinte al CJ Neamţ nu cu PSD (USL), ci cu A.P.E.L, alianţă nemţeană din care, alături de UNPR mai făceau parte PNTCD şi PDL. Da, “portocaliii” pe care Ponta îi acuză mereu că “au tăiat din salarii şi din pensiile părinţilor noştri”.

-Dincolo de voturile sale proprii sau ale electoratului rural, mai pretabil la discursurile şablonarde cu “sufletul ţăranului român” şi cu “brazda”, Tărâţă nu ar fi câştigat, la mustaţă alegerile pentru CJ dacă nu beneficia de voturile din urban, mai ales din municipiile Piatra Neamţ şi Roman, unde candidaţi pentru funcţia de primari au fost Gheorghe Ştefan şi Laurenţiu Leoreanu. E vorba de un electorat care nu înghite siropul populist al discursului lui Tărâţă, care i-a dat votul pentru că aşa au spus Leoreanu şi Ştefan. Cum la scurt timp, Tărâţă a început să-l împroaşte pe Ştefan cu toate mizeriile, cum crede cineva că acei alegători ar da, acum, votul, cui spune Tărâţă?

-Nici electoratul captiv al lui Tărâţă nu mai e ce a fost… Unii s-au lămurit cum e cu “laptele şi mierea” promise de actualul preşedinte al CJ. Fondurile guvernamentale şi europene promise cu tam-tam sunt… taman pe dos. Mandatul Tărâţă este pentru CJ cel mai dezastruos din acest punct de vedere.

-Ponta promite unirea românilor, Marea Unire (un concept care să înlocuiască vremurile belicoase din mandatele Băsescu). Dar stă, acum, pe bannere, cu un om care nu numai că a fost acuzat că e un tip conflictual ci a călcat în picioare, in 2 ani, toate alianţele posibile. După ce s-a folosit de voturile lui Ştefan, l-a făcut în fel şi chip. Pe fostul lider PNL Neamţ, deputatul Ursărescu, Tărâţă nu a avut nicio limită şi îl numea în public “Murdărescu”. Pe alt partener din USL (deputatul Arsene, liderul PSD Neamţ), l-a porcăit şi pe el în fel şi chip.

-Deficitul tot mai accentuat de imagine. Al lui Tărâţă. Pierde constant din încrederea de acum doi ani şi pentru că în presă şi în spaţiul public au bubuit subiecte altădată tabu, legate de el sau de firmele familiei: Ancheta DLAF pe fonduri europene luate de 18 firme mici, sateliţi ai TCE 3 Brazi (suspiciune de fraudă); Datoriile de vreo 22 milioane euro la ADS; mai nou, Falimentul cerut de firma TCE 3 Brazi (datorii de zeci de milioane de euro la stat şi furnizori).

-Cutuma ghinionului. Legată tot de numele lui Culiţă Tărâţă. Şi care trece în revistă foşti parteneri de politică sau de afaceri ai acestuia. Cu care apoi s-a certat sau chiar a dus războaie pe viaţă şi pe moarte. Iar cei cu care nu s-a certat, o parte din ei au avut ghinioane imense sau chiar necazuri cât casa. De viaţă şi de moarte…

-Producţia de şomeri. Firmele luate de Tărâţă de la stat, ori sunt închise, ori sunt pe chituci. Asta l-a costat şi în 2012, pentru că mii de nemţeni (şi familiile lor) nu l-au votat pe cel care i-a lăsat fără job, fără pâine. După alegerile din 2012, Tărâţă s-a retras oficial din firme. Dar numele şi aura sa au rămas acolo, iar producţia de şomeri a urmat acelaşi curs. Deci antipatie mai multă, voturi mai puţine!

-Imaginea de terminat politic. Da, pentru mulde cercuri administrative, politice etc din Neamţ, Culiţă Tărâţă este un personaj politic terminat. Unii chiar estimează că – din motive juridice sau de altă natură – Tărâţă nici nu va termina acest mandat. Politicienii nemţeni vorbesc fără ocolişuri despre posibilitatea alegerilor anticipate la CJ. Deci ce plusvaloare aduce, pe banner, lui Ponta, poza cu Tărâţă de acum doi ani?

De multe ori, echipele de campanie analizează, după alegeri, unde au fost câştigate sau pierdute voturi. O fac specialişti adevăraţi. La Neamţ situaţia e atât de evidentă încât, vorba românului, se vede din avion.

Grafica de pe bannerele respective este tot în “linie tărâţistă”. Da, la un banner se mai retuşează, se mai înalţă sau mai coboară. În avantajul candidatului, că el trebuie promovat, pentru el se capacitează voturi. Pe bannerele Tărâţă – Ponta e invers. Deşi, real, Tărâţă e mai scund decât liderul PSD cu vreo jumătate de cap, pe bannere, capul lui Tărâţă e mai sus cu vreo 7 centimetri. Adică bate fix cu modul în care, până acum, în public sau la televizor, Tărâţă povestea cum stă el de vorbă cu premierul: “Şi i-am zis şi lui Viorel…”.

vestea.net

 

3 thoughts on “De ce pierde Ponta câteva procente bune la Neamţ?…

 1. /I
  / I /I
  ___/ I / I /I_________________________________intr-o zi lucrurile se vor indrepta:)))))
  I / I /
  I/ I /
  I /
  I/

 2. Pingback: Sah mat. De ce va obtine Ponta mai putine voturi in Moldova – Stiri pe surse - Cele mai noi stiri

 3. Pingback: COINCIDENŢĂ? Voturi PNL în comune şi colegiul UNPR! - vestea.net

Lasă un răspuns