De ce nu vor politicienii din Neamţ alegeri anticipate?  

politicLa Consiliul Judeţean Neamţ, la Primăria Piatra Neamţ şi la Primăria Girov ar trebui organizate , conform legii, alegeri anticipate, pentru funcţiile de preşedinte CJ, respectivi de primari.

La CJ Neamţ şi la Primăria Girov au trecut de mult cele 90 de zile în care premierul Victor Ponta ERA OBLIGAT să anunţe calendarul organizării alegerilor. La primăria Piatra Neamţ, funcţia a fost vacantată recent şi, deja, scepticii, prevedeau aceeaşi situaţie, adică “lungeşte, Doamne, boala…”.

Între timp, o sentinţă a unei instanţe din Cluj (cu drept de recurs) obligă Guvernul SĂ RESPECTE LEGEA, să intre în calendarul organizării alegerilor pentru funcţia de preşedinte la Consiliul Judeţean din acel judeţ. Chiar dacă va face recurs, Ponta nu va mai putea trage mult de timp, cu tot motivul oficial invocat, discutabil evident (resursele financiare). Iar dacă va organiza alegeri obligat de judecători, pentru Cluj, este foarte posibil ca Guvernul să demareze procedurile şi pentru celelalte judeţe.
Deşi legea e clară, deşi în alte judeţe politicienii au tot bătut şaua pe acest subiect, la Neamţ a fost o linişte totală. Nici cei din partidul lui Ponta, nici cei din cealaltă parte a spectrului politic nu au ţipat pe acest subiect.

De ce? Iată câteva posibile argumente:

PSD. Sunt colegi de partid, ba chiar subordonaţi, lui Victor Ponta. Cum să spună ei “şeful nostru încalcă legea”? Iar în interiorul PSD s-a vorbit imediat după pierderea alegerilor prezidenţiale despre strategia tragerii de timp cu alegerile anticipate (acolo unde este cazul), pe motiv că PSD este în cădere liberă în sondaje. Altfel spus, oamenii şi-au făcut socoteala nu pe ce spune legea ci pe propriul interes.
La Neamţ, situaţia e şi mai interesantă. Nu ar fi exclus ca, în situaţia în care mâine ar fi alegeri anticipate, pe calculi şi negocieri, candidatul USD să nu fie musai de la PSD ci să apară şi variant unui candidat de la UNPR sau PC…

PNL. La PNL Neamţ situaţia e la fel de încurcată. Cei mai cârcotaşi ar întreba “care PNL?”. Cel condus de deputatul Mugur Cozmanciuc? Sau facţiunea ex-PDL-istă, condusă de primarul Alexandru Drăgan? Sau vreao altă tabără sau aripioară, că se tot vorbeşte despre diverse competiţii interne, stârnite inclusiv de unii loviţi subit de dragostea pentru liberalism?…

PMP. E în plină refacere, mai ales după despărţirea de Elena Udrea. Laurenţiu Dulamă, noul preşedinte al filialei nemţene, a declarat că la viitoarele alegeri PMP va merge de unul singur (sau, cel puţin, aşa îşi doreşte el). Cert este că, pentru PMP-işti, astfel de bătălii anticipate ar fi nişte pre-examene utile.

Un alt motiv important pentru care ambele forţe politice de pe primele două poziţii din sondaje (PSD şi PNL) sunt precaute şi arată fix comportamentul celor care se tem foarte mult de înfrângeri este subiectul “independenţii”. Şi la CJ Neamţ şi la CL Piatra Neamţ, în toamna anului trecut au existat basculări importante ale apartenenţei politice. Una din cele mai importante schimbări de flamură a fost şi la judeţ, dar şi la Piatra Neamţ sau Roman, “independenţa” politică preferată de unii aleşi locali. Şi, ca fapt divers, alături de aceste grupuri de independenţi se află, cu acelaşi statut, şi primarul interimar Dragoş Chitic (Piatra Neamţ) şi primarul Laurenţiu Leuoreanu (Roman).
Felul în care consilierii (judeţeni sau locali) şi primarii independenţi vor juca la eventuale alegeri anticipate este o necunoscută care dă frisoane partidelor mari, în condiţiile în care toţi aceşti independenţi por capacita/direcţiona, la rândul lor, anumite voturi. Mai multe sau mai puţine dar, pe o bătălie încrâncenată, orice vot contează, nu?

Concluzia: la Neamţ, şi PSD şi PNL au jucat foarte slab cartea alegerilor anticipate. Iar această carte este, de fapt, un drept al cetăţeanului consfinţit de lege. Dar de când îi interesează pe majoritatea liderilor politici din Neamţ interesul cetăţeanului şi respectul legii?
Iar pentru cei care cunosc cât de cât culisele politicii nemţene şi dâmboviţene este evident că această frică de alegeri nu ţine neapărat de ce se poate câştiga sau pierde în respectiva bătălie electorală ci de pasul 2 care urmează, inevitabil, după astfel de episoade: analize şi posibile înlocuiri din funcţiile de lideri de organizaţii ale perdanţilor!

D.VINCA

Comentarii Facebook

One thought on “De ce nu vor politicienii din Neamţ alegeri anticipate?  

  1. Pen ca politicianul roman o duce bine chiar de e la Putere sau in opozitie. Se contrazic de ochii lumii dar fac afaceri impreuna. Si daca afacerile le merg struca de ce sa se mai deranjeze cu campanii electorale sau cu alegeri?

Lasă un răspuns