Candva, prin 2007, am propus un proiect de creare a minim 3.000 de locuri de muncă, în decurs de 4 ani, în municipiul Piatra Neamţ. Proiectul se baza pe studierea unor proiecte de succes din Comunitatea Europenă (Finlanda, Norvegia etc) care arătau că fiecare student creează trei locuri de muncă ( cei care le predau,cei care îi îngrijesc, cei care le vând ţigări, cei care le asigură distracţia în discoteci etc, etc). În concluzie , dacă noi înfiinţam o Universitate de Stat cu 4 facultăţi aveam minim 1.000 de studenţi cream minim 3.000 locuri de muncă !. Am spus « de stat » pentru că aveam toate înţelegerile făcute cu Universităţile de stat din Iaşi . Costurile erau minime, pentru noi, iar câştigurile erau semnificative pentru noi şi parteneri. Aveam deja experienţa înfiinţării Facultăţii de Muzică din Piatra Neamţ, o idee a marelui compozitor şi prieten al « Vacanţelor » Vasile Spătărelu şi realizată de mine în calitate de « conducător de proiect » (am actul oficial) cu sprijinul a doi mari oameni , regretaţii prof. univ. dr. Alexandru Fărcaş, Rectorul Academiei de Muzică « Gheorghe Dima » din Cluj- Napoca şi regretatul Preşedinte al Consiliului Judetean Constantin Bobeanu. Oameni deosebiţi născuţi parcă pentru a face lucruri deosebite. Spun aceasta pentru că, la vremea aceea , 1998, nu m-am putut înţelege cu Rectorul Conservatorului din Iaşi la care am făcut apel dat fiind că Piatra Neamţ este, din punct de vedere muzical ( vedeţi istoria « Vacanţelor muzicale ») o creaţie a Iaşului.
La Proiectul meu din 2007 mi s-a răspuns în stilul politicii de atunci : « mai lasă-mă în pace cu golăniile tale, că toată viaţa nu te-ai ocupat decât numai de golănii ». Cerusem doar un sediu pentru încă trei facultăţi cu specializări: turism montan, economie montană şi ştiinţe juridice. Şi am argumentat că nu e normal să dăm banii concetăţenilor noştri la « sectiile » înfiinţate de alte Universităţi în sistemul « fără frecvenţă » când ştim bine că aceşti bani se « duc » în bugetul altor judeţe iar « studenţii », fiind salariaţi locali, nu creează nici un loc de muncă.
Iată de ce nu avem o Universitate de Stat la Piatra Neamţ. O Universitate care, conform studiilor de « fezabilitate » făcute (cu ajutorul prietenilor mei universitari ) ar fi atras studenţi din Harghita, Covasna , Botoşani .
Dar nu a fost să fie . Ce să te aştepţi de la un « golan » ?
Şi, totuşi mai cred în acest proiect ! Cred că vom avea înţelepciunea la viitoarele alegeri să alegem , în conducerea Municipiului şi a judeţului Neamt , binecuvântat de imaginea lui Ştefan cel Mare, oameni care nu vor considera o Universitate şi 3.000 de locuri de muncă o « golănie » .
Prof. C.H.Alupului Rus
Universitatea de stat la noi in judet i-ar fi bagat in rahat pe multi din tovarasii cu studii la f.f. si la distanta, pe la facultati particulare.
Cati „licentiati” nu sunt in functii cheie? „Doctorii” cu patalama au rasarit mai ceva ca ciupercile dupa ploaie! Stiti cam cati angajati la stat (in acest judet) incaseaza salarii frumoase doar pentru ca si-au completat studiile la facultati mai mult sau mai putin acreditate, desi nivelul lor de profesionalism este zero barat? Ca daca era ceva de capul lor, nu ajungeam unde suntem!
Intr-un oras in care nici liceele nu mai sunt ce-au fost candva (inaccesibile copiilor de la tara pentru ca internatele si cantinele scolare nu mai exista decat pe ici pe colo), se poate spera la o universitate? In ce spatii sa faca scoala studentii, cand si scolile gimnaziale sunt vai de mama lor? Liceul de Arte, spre exemplu, isi plimba elevii in trei locatii, pentru ca nu a catadicsit nimeni sa gaseasca un spatiu propice pentru a reloca aceasta scoala.
In fine, subiectul e prea amplu ca sa poata fi comentat in cateva fraze.
S-apoi:
Prostimii ii trebuie scoala? Nici vorba! Prostimea trebuie prostita la maxim (prin multa vorbarie si proiecte marete) si adusa, eventual, la faza de leguma, ca sa nu observe cum se sifoneaza banul public.