De ce nu aţi vrut votul la un click distanţă? (plumbul zilei)

Vot electronic

Mulţi din cei care critică pe “unii politicieni” că nu au implementat votul prin corespondenţă (care nu ar mai fi dus la deranjul cu cozile pe la secţiile din străinătate) uită un singur element: ei, sau partidele lor, sau idolii lor din politică au fost la putere şi puteau impune o formă sau alta a votului de la distanţă. Dacă doreau real!
Când actualii “lacramagii” care fac naveta prin studiouri tv au fost acolo, la Putere, ca parte a USL (liberalii) sau ca parte a PDL (până în 2012 – ce a mai rămas acum din PDL, cei din PMP dar şi suporterii Monicăi Macovei), când puteau vota legi în Parlament, când puteau vota aceste legi, când puteau, ca membri ai Guvernului!, să propună acte legislative nu i-am văzut murind de dorul voturilor pierdute în străinătate sau altundeva. Nu! Probabil erau mai ocupaţi cu alte reforme, cu alte negocieri. Evident, pentru binele ţării şi al nostru, al muritorilor de rând…

Părerea mea: că sunt PDL-işti, PNL-işti, PMP-işti, “Macovişti”, UDMR-işti, PSD-işti, conservatori sau UNPR-işti cu traista-n băţul guvernării, toţi ăştia de la vârful acestor găşti politice au avut o Sfântă durere-n cot pentru lărgirea reală a posibilităţii exprimării dreptului de vot! Că dacă nu ar fi false lacrimile vărsate, la tv, DECÂT când au loc alegeri, ar fi făcut naibii ceva.

Dar şi acum, când vorbesc despre inexistentul vot prin corespondenţă (pe care ar fi putut să-l aplice când guvernau) bat câmpii. Sau nu îndrăznesc să facă pasul următor, să vadă avantajele votului electronic, pentru că unii dintre ei sunt atât de uzaţi moral încât calculatorul, ip-ul, parola etc li se par nişte chestiuni SF.

Dar la ce să te aştepţi la nişte politicieni pentru care computerul e, cel mult, sursă de solitaire sau de văzut pozele cu piţipoance sau nepoţi, după caz, monşer?

Să explic de ce cred eu că ar fi cazul să se treacă direct şi la vot electronic:
-ANTIBIROCRAŢIE. Votul prin corespondenţă înseamnă, plic, timbru, serviciu poştal, distanţe de parcurs pentru saci etc. Voi aţi văzut cum se lucrează la un oficiu poştal? Sau la o firmă de curierat? Vă gândiţi că vor urma reclamaţii de pierdut voturile, că intenţionat au ajuns mai târziu, că au fost plicuri deschise etc? Mie mi s-ar părea o chestiune anacronică, depăşită, prăfuită etc.

-LA ALŢII SE POATE. Sunt ţări civilizate – din alea la modele de la care ne raportăm doar când ne convine – care aplică deja metoda. Se trezeşte soldatul John pe portavion în Pacific, bea cafeaua, papă un biscuit, deschide laptopul, intră pe aplicaţia electronică, baga id şi password, i se deschide un tabel, dă click la candidatul preferat. Durează două minute, ca atunci când deschizi siteul cu internet banking.

-LEGENDA CU PIRATAREA SAU MĂSLUIREA SOFTULUI. Da, ştiu, imediat vor sări în sus cei care fie nu ştiu despre ce e vorba dar aşa au auzit, fie cunosc subiectul dar bat câmpii că aşa le zice partidul. Fraudă! Hecăreală! Se fură cu softul!…
Mda… Să fim serioşi. Dacă s-ar fura – dar eu cred că ar putea fi un sistem adus aproape la perfecţiune – nu s-ar fura mai mult decât se fură acum, seara, la numărarea voturilor în secţii (când se mai mută un teanc de voturi de la un candidat la altul, pe iuţeală de mână şi nebăgare de seamă…). Iar softurile pot fi securizate. Şi acum se folosesc softuri la centralizarea numărătorii şi dincolo de ţipetele patetice, a la Vadim, nu am auzit de vreo fraudă reală, dovedită, făcută cu vreun soft.

-CHIAR CĂ AR VOTA MULT MAI MULŢI! Da. Pentru că le-ar fi mult mai comod românilor de afară să-şi exprime votul. Ar dispărea deplasările de sute de kilometri până la secţia de vot, ar dispărea cozile idioate, ar dispărea elementul parazitar uman care poate lungi o procedură. Dar ar folosi aplicaţia şi alegătorii din ţară. La fel ca soldatul John de pe portavionul din Pacific, şi Gigel sau Gicuţa din România, s-ar trezi, lăptic, biscuit, click şi vot! Ce români din ţară ar vota aşa? În primul rând mulţi din generaţia facebook, cei care stau în faţa calculatorului dar nu se duc până la secţia aflată la câteva sute de metri…

Argumentele pro sunt mult mai multe. Probabil că şi alea contra sunt un teanc, dar cu luciditate şi bun simţ s-ar putea găsi soluţii.

De ce nu s-a legiferat până acum, în România, nici vot prin corespondenţă, nici vot electronic? Simplu! Pentru că s-a mers mereu, apriori, pe temerea faţă de voturile de afară sau faţă de ideea de mai multe voturi. Un singur exemplu: acum ţipă pentru voturile românilor de afară cei din PNL care acum câţiva ani ar fi găsit o grămadă de chichiţe să se opună pentru că atunci, voturile din Diaspora mergeau, majoritar, spre Băsescu! Au fost la guvernare între timp – ei, liberalii – dar nu au făcut nimic pentru aceste voturi, deoarece nu anticipau că, poate, peste timp, le va reveni lor un procent important.

Aşa e la noi! O problemă corectă nu e analizată pe subiect şi predicat ci pe posibilul câştig sau pe pierderea predilectă pentru o gaşcă sau alta. Unii au de câştigat mai mult, alţii mai puţin – asta e premisa de la care se pleacă, aratăta, ca direcţionare a grupurilor de votanţi de către studiile sociologice. Iar când va apărea vreo analiză care să spună că toţi au de câştigat cam la fel din aceste voturi la distanţă, atunci de ce să se mai zbată cineva printre ele?

Nu e mai comod şi mai de impact ca, din când în când, precum bocitoarele, să meargă prin studiourile tv şi să plângă ca la telenovele pentru “bieţii români care nu au putut vota”?

Dureros în tot acest bâlci de făţărnicie este că românii care nu pot vota sau pentru care exerciţiul democratic e unul greoi, ba chiar costisitor (deplasări la secţii îndepărtate, benzină, bilet de tren etc) sunt, în continuare, o masă de manevră. Pe chinul pe care li-l furnizează onor politicienii, tot cei din urmă se caţără. Sinceritate – ioc! Bătălie pentru ciolan – cât cuprinde!

Şi cât de uşor s-ar rezolva probema, şi ar costa şi mai puţin, dacă analizează cineva problema în întregul ei. Un vot în Parlament dat de bocitoarele care-şi plimbă interesul de partid şi de moment la tv. Şi apoi – o, da! – cetăţeanul roman din Franţa, Italia, Germania, Australia etc votează, în câteva minute, cu un singur click!

Daniel VINCA

Nota Bene – Votul electronic ar putea fi aplicat şi la alegerile locale! Intri pe o aplicaţie interactivă, de duci pas cu pas, judeţ, localitate, apare buletinul de vot din comuna sau oraşul unde ai domiciliul şi poţi vota! Simplu, nu?Un alt avantaj – sistemul nu te-ar lăsa ca, electronic, să votezi de două ori!

Background: LA ALŢII SE POATE / Estonia: 24% vot prin click
Deși mai multe țări din Uniunea Europeană au testat diferite proiecte de vot electronic, Estonia este în prezent (2011) singurul membru UE care folosește această procedură pe scară largă. La alegerile parlamentare estoniene din 2011, 24% din alegǎtori au votat prin internet.
În Estonia infrastructura sistemului de vot prin Internet este monitorizată constant de către experți pentru a securiza sistemul împotriva atacurilor răuvoitoare.

vestea.net va publica, în perioada următoare, diverse articole şi studii pe tema votului electronic. pro şi contra, avantaje vs. dezavantaje, probleme şi soluţii ale specialiştilor, cazuri de bună practică etc