Dăscălimea nemțeană în sărbătoare – 5 Iunie, Ziua Învățătorului


Astăzi este o zi specială pentru cei peste o mie de învățătorii din Neamț. În urmă cu aproape 10 ani, pe 29 octombrie 2007 intra în vigoare legea care stabilea ca la data de 5 iunie să se sărbătorească Ziua Învățătorului.
La această dată, în anul 1779 se năștea Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern românesc (n. 5 iun. 1779-m. 17 sept. 1823).
Potrivit actului normativ, Ziua învățătorului este sărbătorită în toate unitățile de învățământ de stat, particulare și confesionale din sistemul românesc, iar Ministerul Educației și alte instituții abilitate ale statului acordă premii, distincții, medalii și titluri onorifice cadrelor didactice și elevilor, pentru merite deosebite.
Datele de 5 octombrie (Ziua internațională a educației) și 5 iunie (Ziua învățătorului) sunt marcate distinct în structura anului școlar. Potrivit Legii 289/2007, ministrul educației, cercetării și tineretului elaborează și aprobă anual un plan care să includă manifestări specifice pentru această zi.
Cum însă astăzi este zi liberă pentru întreg sectorul bugetar, implicit pentru instituțiile de învățământ, nu se vor organiza activități care să marcheze acest moment, așa cum se întâmpla în anii trecuți. Totuși, inspectorul școlar general al județului Neamț, prof. Viorel Stan, a ținut să transmită câteva urări pentru cei care își pun toată priceperea în luminarea minții tinerei generații. „Le doresc tuturor învățătorilor din Neamț multă sănătate, putere de muncă și capacitatea de a-și duce în fiecare zi la îndeplinire menirea de îndrumători pentru o viață în slujba frumosului și a valorilor ce ne definesc ca oameni”, a precizat șeful ISJ Neamț.

Alex SÎRBU

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns