Dar noi , ce-o sa ne facem, boierule?… / Dacă e joi, e Şerban Strătilă

coperta vestitori stratilaAcum câteva zile, sub bagheta matusalemicului guvernator Mugur Isărescu, a avut loc o manifestare cu intitulată : „Strategia de dezvoltare a României, regionalizare și convergența la Euro.”

Nu vreau să vorbesc despre propaganda deșănțată făcută de veșnicul guvernator împotriva Legii „dării în plată”, ci despre alocuțiunea primului-ministru prezent la acest eveniment.Domnul prim-ministru și-a asumat, in numele guvernului, lăsarea ca moștenire  a unei strategii de dezvoltare a țării care să fie care să fie „ eliberată de constrângeri ideologice sau de obligaţii de partid sau electorale..”Sună frumos deși eu  cred că un guvern cu mandat limitat nu trebuie să se angajeze la astfel de strategii pe termen lung fără o susținere clară a spectrului politic și a societății în ansamblu.

De ce spun asta? Fiindcă din birourile din București sau de la  Bruxelles se vede o realitate „filtrată” de tot felul de „experți” și „consultanți” care , de multe ori, habar nu au de ce se petrece în viața reală. Iată, în citat, pilonii strategiei de dezvoltare a României în viziunea primului –ministru:

„Apoi, factori de dezvoltare, i-aş numi verticali sau sectoare prioritare, care să fie văzute ca şi vârf de lance pentru valorificarea oportunităţilor competitive pe care le are România şi aici, sigur, nu mă gândesc în mod exhaustiv sau oricum, noi, guvernul, nu avem pretenţia de a defini în mod exhaustiv care sunt aceste sectoare în care România are potenţial, dar ne gândim să ne concentrăm cu câteva măsuri, în primul rând, pe tehnologia de vârf și sectorul IT&C, unde clar există un potenţial care începe să fie valorificat şi care se simte inclusiv în dezvoltarea economică din ultimii ani. Mă gândesc la agricultură, ca factor de dezvoltare economică, dar şi factor de dezvoltare teritorială şi socială, la turism şi la energie, în primul rând”.

Nu contest faptul că IT-ul  e un domeniu de vârf în toată lumea, dar putem considera că aduce, într-adevăr, o dezvoltare durabilă în România?Sigur, avem specialiști foarte buni, dar firmele de IT  s-au dezvoltat aici mai ales prin prisma facilităților fiscale și a costurilor mai mici cu forța de muncă și , din păcate, lucrează prea puțin pentru sectoarele economiei reale românești.

Agricultura este o mare oportunitate pentru România , dar  u am auzit niciun cuvânt despre demersurile noastre pentru ca producătorii români să fie pe picior de egalitate măcar cu aceia din Polonia, dacă nu și cu francezii.

Nu știu ce ne poate aduce sectorul energetic în situația în care este deținut în mare parte de capitalul străin, iar ce mai este românesc fie se închide fie se dorește a fi înstrăinat.

Turismul e o altă marotă a tuturor guvernărilor post-decembriste care nu înțeles, însă , că sigla cu frunza de ferigă (sau palmier) nu poate ascunde starea proastă a  infrastructurii de transport.

E de neînțeles de ce „strategii” din fruntea țării nu văd că încă mai există industrii tradiționale –textilă, mobilier, pielărie- care  angajează sute de mii de oameni și realizează cea mai mare parte a exportului țării!Sunt companii care au investit zeci de milioane de euro în tehnologii și spații de producție și care au rezistat competiției neloiale venite din Asia , precum și birocrației și obtuzității autorităților române.

Nu știu de ce, atunci când mă gândesc la relația dintre guvernanți și intreprinzătorii români , îmi vine în minte celebra scenă din filmul „Neamul Șoimăreștilor” în care răzeșii deposedați de pământuri îl întreabă de boierul Stroie Orheianul : „dar noi, ce-o să ne facem, boierule?”, iar boierul, de pe cal, le răspunde sfidător : „ce v-o lumina Dumnezeu”!

Cu scuzele de rigoare pentru cinefili dacă citatele nu au fost întocmai, aș vrea, totuși  să precizez că boierul (interpretat magistral de Ștefan Ciubotărașu) nu a sfârșit prea bine, plătind pentru trufie și lăcomie.

În ziua de astăzi , „decontul” este politic, nu fizic și nici măcar financiar, dar e de luat în seamă de cei care se doresc a fi conducători și reformatori ai țării…

Şerban STRĂTILĂ

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns