Dansând cu urșii! 1 comună, 2 anunțuri, 3 urși!


Două alerte cu URS PERICULOS au ajuns azi-noapte în telefoanele mobile ale locuitorilor din comuna nemțeană Bicaz Chei.

Primul, de la ora 20.20, semnala prezența a 2 urși în zona Carieră:


Al doilea a fost trimis oamenilor la ora 22.36 și anunța prezența unui urs în aceeași zonă. Nu e clar dacă acest urs era unul din cei 2 de mai devreme sau era un al treilea exemplar…


Cert este că situația din respectiva comună (dar, de fapt, din întreaga zonă) nu este deloc una confortabilă pentru locuitori. În ultima lună au fost cel puțin vreo 15-20 de astfel de anunțuri trimise de ISU prin Ro Alert, prin care oamenii erau invitați să stea practic ascunți în case de frica sălbăticiunilor.

Și, după cum se vede, urșii prind curaj și coboară spre sate mai ales după lăsarea serii. Ori, fiind toamnă, ziua se tot micșorează și activitățile curente ale oamenilor îi duc pe aceștia spre casă și după lăsarea întunericului. Sunt elevi care fac naveta la licee, care vor ajunge acasă după ce se întunecă, sunt oameni care lucrează în Bicaz sau comune vecine și, de asemenea, lucrează și în ture de 12 cu 24 sau în schimburi.

Oamenii se tot întâlnescu cu urșii pe uliță sau chiar pe punte, cum a fost cazul de acum câteva zile care a avut protagonistă o tânără, situație care vineri noaptea a scos oamenii în stradă.

În acest timp, Ministrul Mediului (UDMR) s-a spălat pe mâini mutând problema (din zone intravilane) în responsabilitatea primarilor care ar trebui să încheie contracte de „mentenanță” cu asociațiile de vânătoare.

Deși, în structurile Jandarmeriei există subunități de Jandarmerie Montană, cu oameni care ar putea asigura permanența pentru astfel de intervenții.

Și în timp ce instituțiile statului își pasează responsabilitățile sau pun sarcini noi în cârca administrațiilor locale, oamenii din Bicaz Chei (dar și din alte comune din Neamț) trăiesc pe viu un film horror al ideii de a dansa (metaforic) cu urșii.

Chiar trebuie să se întâmple o nenorocire și în Neamț pentru ca autoritățile centrale să intervină eficient într-o problemă care, clar, depășește posibilitățile administrațiilor locale?

D.V.

 

Lasă un răspuns