Daniela Soroceanu a vrut să fie ironică cu Bălănescu! Nu i-a ieşit… VIDEO

Episod interesant la începutul conferinţei de presă de azi de la Prefectură, prefectul Daniela Soroceanu vrând să fie ironică cu jurnalistul nemţean Valentin Bălănescu (director Mesagerul de Neamţ). Fiind o conferinţă de presă unde jurnaliştii doar adresează 1-2 întrebări şi nu intră în dezbateri şi contradicţii cu gazdele, Bălănescu nu i-a spus în faţă „prefecturesei” că face glume deplasate, nici că minte. Nu e exclus însă se vedem în publicaţia respectivă o altă traducere a ceea ce spunea azi Daniela Soroceanu.

Ce a zis prefectul, chiar în deschiderea întâlnirii cu presa? „Cu plăcută surprindere constat xă la această conferinţă de presă participă domnul Bălănescu. Mulţumim, înseamnă că aţi solicitat acreditare de la noi. Mulţumim, domnule Bălănescu… şi sperăm să avem o colaborare la fel de bună cum avem şi cu ceilalţi reprezentanţi ai organismelor de presă aici prezente”, a punctat Soroceanu, cu un fel de zâmbet de satisfacţie pe faţă. Chiar „rânjet”, ar putea spune cei mai duri, care ar sesiza şi nuanţa dorinţei expuse de prefect de a-l transforma pe jurnalistul în unul la fel de „aliniaţi” precum cei care scriu nu ştiri ci ode tip Scânteia Tineretului.

Numai că urările de bun-venit ale prefectului erau absolut ipocrite. Bălănescu a mers azi la conferinţa de presă fără să fie acreditat (a se citi „aliniat cu documente în regulă”) ba. mai mult, surse Vestea spun că ar fi fost şi un uşor incident în momentul în care acesta a intrat azi în Prefectură, jandarmul de la uşă blocându-i, în primă fază, accesul.

Obsesia prefecturesei pentru acreditări arată teama ei pentru presa pe care nu o controlează dar şi frustrările acumulate în timp, mai ales după ce presa a scris la momentul respectiv că a fost un campion naţional al concediilor medicale (16 luni de CM, fix în perioada în care PDL intenţiona să o schimbe din funcţia de şef la casa de Asigurări). Bălănescu nu a fost niciodată un jurnalist de Curte pentru Soroceanu, acesta punctând în câteva rânduri (chiar şi la „Cafeaua de dimineaţă”, o pastilă video pe care a reinventat-o) anumite apucături şi coincidenţe, inclusiv faptul că – filiera administrativă PSD să trăiască! – soţul Danielei Soroceanu a fost fericitul câştigător al postului de director adjunct la Complexul Muzeal Neamţ.

Reamintim că după ce a făcut ea ordine cu presa aşa cum ştie, Daniela Soroceanu a implementat la Prefectură un model de ecuson de acces pentru jurnaliştii acreditaţi pe care scrie… „legitimaţie de presă”, în condiţiile în care, oriunde în lumea civilizată (numai în Republica Isprăvnicesei Soroceanu), astfel de documente sunt emise EXCLUSIV de redacţii. A pune semnul egal între un ecuson de acces şi o legitimaţie de presă arată nu doar semne ale unor afecţiuni care trebuie tratate de specialişti ci şi dorinţa ascunsă de a controla un domeniu care nu ţi-a creat doar bucurii.

Revenind la momentul deschiderii conferinţei, cu glumiţele ieftine de la prefect la gazetar în condiţiile în care jandarmul primise ordin să-i blocheze ultimului accesul, nu ar fi prea multe de spus despre această combinaţie ipocrizie-ţăţisme.

Daniel VINCA

Nota Bene – Precizăm încă o dată de ce Vestea refuză, cel puţin în acest an, să facă cerere de acreditare la Prefectură.
Mai întâi trebuie precizat că practica (de altminteri civilizată) a acreditărilor este încetăţenită a viza mai ales instituţii centrale unde o sală în care are loc o conferinţă de presă poate fi neîncăpătoare. La Piatra Neamţ, unde de multe ori sunt mai mulţi cameramani decât redactori la o conferinţă (de ce oare?), o astfel de obsesie poate genera destule întrebări.

În lumea civilizată au fost de-a lungul timpului (şi poate vom veni odată şi cu acest subiect) destule cazuri în care unele redacţii au refuzat conformarea la obligaţia acreditării şi chiar au câştigat în instanţă. În fond este comparaţia cu activităţi ale altor entităţi, cum ar fi instituţiile de stat. Dacă un procuror şi poliţişti fac percheziţii sau o anchetă, le sunt necesare legitimaţiile de serviciu emise de angajator, nicidecum acreditări aprobate de cei care fac obiectul anchetei. Plus că o redacţie poate avea un jurnalist acreditat la o instituţie dar şi respectivul poate avea zile libere, poate fi în concediu de odihnă sau medical (se mai îmbolnăvesc şi alţii pe planeta asta, nu doar Daniela Soroceanu), deci redacţia respectivă va fi nevoită să trimită la o conferinţă de presă sau la alt eveniment un alt jurnalist. Uneori decizia este luată pe moment şi asta ar însemna scriere de documente şi alte activităţi inutile care, de fapt, sunt subjugate interesului public de a informa promt şi corect opinia publică, nu celui de a avea un jurnalism agreat de şefi de instituţii.

Revenind la Vestea – Prefectură. Da, acum, cei care intră sub zâmbetul superior al Danielei Soroceanu în Prefectură sunt acreditaţi (adică au făcut o cerere aprobată de aceasta). Dar la momentul investirii ei, jurnaliştii re+acreditaţi pe 2018 erau nici cât să-i numeri pe degetele de la o mână. Pentru că la începutul anului, fostul purtător de cuvânt din mandatul lui Vasile Panaite a spus că nu sunt necesare re-acreditări, că se merge pe baza de date deja existentă.
Când a fost instalată în funcţie Soroceanu, la Prefectură nu mai era baza de date respectivă pentru că Soroceanu, în graba ei, îl expulzase pe respectivul fără să-i ceară tabelul respectiv. În grabă mare – că era sosit şi un secretar de stat de la MAI, Soroceanu a împrumutat baza de date presă de la CJ (în mare parte asemănătoare cu cea de la Prefectură). Şi a cerut să fie sunaţi şi invitaţi reprezentanţii redacţiilor din acea listă (foarte mulţi dinre ei neacreditaţi la Prefectură pe 2018, în acel moment) dar a cerut imperios să nu fie anunţate 2 redacţii: Vestea şi TVM Neamţ. De ce? Pentru că cele două publicaţii postaseră articole în care aminteau de concediul ei medical celebru.
deci Soroceanu, deranjată de nişte articole absolut corecte ca informaţii, nu a făcut ceea ce poate face oricine (să dea în judecată, dacă se simtea nedreptăţită) ci, de la momentul investirii a tratat instituţia ca pe moşia proprie. „Au scris ăia nasol de mine, să nu-i văd pe aici!”.

Deci nu vom cere acreditare de la Prefectură pentru 2018. Dacă vom primi vreun mail de la instituţia respectivă, bine!, dacă nu, tot bine!, oricum le primim pe căi neoficiale. Şi nu acceptăm nici lecţii de corectitudine de la Daniela Soroceanu care e acum cu ideea de acreditare în gură atta timp cât la evenimentul de investire nu a contat principiul acreditării ci abordarea strict personală, „de ăla îmi place, de ăla, nu!”.

 

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns