Daniel Chițoiu: Prioritatea zero este scoaterea Moldovei din starea de izolare!

daniel-chitoiu
După ce ex-ministrul Daniel Chițoiu – candidat ALDE pentru un mandat în Camera Deputaților – a vorbit în mai toate conferințele de presă despre decalajul vizibil dintre județele Moldovei și celelalte regiuni ale țării, iată că Alianța Liberalilor și Democraților a venit și cu un program intitulat Promold, pe care dorește să-l pună în practică odată cu intrarea la guvernare și care a fost prezentat la Iași
Moldova este predominanant rurală, accesul la utilități este mult scăzut față de vestul țării, riscul de sărăcie și excluziune socială este dublu față de zona Capitalei. În Botoșani și Vaslui, satele sunt lipsite de apă curentă, situația drumurilor este dramatică, iar cadastrul este ca și inexistent. De exepmplu, suprafata cadastrata din totalul suprafetei judetului Neamt, este de 12,58%”, spune Daniel Chițoiu.
Totodată, potrivit acestuia, prioritatea zero este scoaterea Moldovei din starea de izolare, iar acest lucru se poate realize prin crearea unor noi trasee rutiere: autostrada Ungheni – Iaș – Tg. Mureș și Bacău – Brașov, precum și modernizarea punctelor de frontier cu Republica Moldova și Ucraina.
De asemenea, un alt aspect pe care cei de la ALDE îl urmăresc este susținerea agriculturii, o resursă importantă pentru dezvoltarea Moldovei. În acest domeniu, programul ALDE propune, printre altele asocierea fermierilor în Cooperative agricole mari, cu operațiuni integrate. „Cooperativele agricole nou înființate vor avea, scutire de impozit pe profit timp de cinci ani și scutire de impozit pe terenul agricol”, mai precizează Chițoiu.
Terenurile cu destinație agricolă vor putea fi cumpărate numai de fermieri, persoane fizice și juridice, cu experiență în domeniu de minim 5 ani – carnet de producător sau carnet de comerciant – susțin liderii ALDE.
„Vom acționa pentru încadrarea unor produse din gospodăriile individuale ca produse tradiționale, cu regimul fiscal adecvat produselor tradiționale europene. Susținem construirea lanțurilor de depozite pentru producția de cereale, legume și struguri cu acordarea unor certificate de depozit tranzacționabile pentru produsele fungibile. Susținem dezvoltarea centrelor de colectare pentru animale în zona de munte precum și pentru produsele derivate (lapte, lână, piei) și includerea în domeniile susținute prin Programul celor 100 de miliarde de euro, a industriilor prelucrătoare de produse agricole (panificație, legume-fructe, lactate, produse animale etc.). Situația actuală în care exportăm grâu și importăm făină nu mai poate fi tolerată. Producția de sere va beneficia de o susținere deosebită, prin acordarea unor ajutoare din partea statului. România poate deveni cel mai mare producător de legume din Europa!”, a conchis Chițoiu.

Alex SÎRBU / ADV.

Lasă un răspuns