Dacii și Romanii, bătălie cruntă pentru Borlești! Sărbătoarea a 6 secole de la atestarea comunei!

Crunte bătălii au purtat în ultimele 2 zile, la Borlești, dacii și romanii – evident actorii amatori care au reconfigurat astfel de scene istorice la început de aprilie când comuna a sărbătorit 600 de ani de la prima atestare documentară.

Iar scenele militare antice de pe terenul unde de câțiva ani încoace sunt găzduite și Zilele Comunei au fost completate cu Ateliere Meșteșugărești, Expoziție de Arme, Jocuri tradiționale pentru copii și adulți.

Manifestarea a început de sâmbătă seara, cu o paradă a oștilor și costumelor, la lumina făcliilor, de la Primărie spre Taberele Militare, iar duminică locul respectiv a fost o adevărată scenă dedicată istoriei, și pentru cei mari și pentru cei mici.

Cum strămoșii nu o țineau doar în războaie ci mai știau și de sărbători, de voia bună asigurată așa, clar și românește, s-a preocupat Ansamblul Folcloric FLORICICĂ DE LA MUNTE cu un spectacol de zile mari, așa cum numai artiștii de la Centrul pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare știu să pună în scenă.

Iar pentru cei care s-ar întreba de ce daci și romani la o sărbătoare care marchează 6 secole de existență, răspunsul e simplu: la 1419 e datată prima atestare documentară, dar istoria acestor locuri se pierde mult în urmă, dovadă stând vestigiile arheologice din zonă.

<<Această regiune era cunoscută în vechime sub numele de ,,Cîmpul lui Dragoş,, nume ce apare foarte des în documente. Constantin Mătase susţine că acest nume vine de la Dragoş Viteazul, cunoscut curtean al voievozilor Roman I (1392), Ştefan I (1395) şi Alexandru cel Bun (1401-1408), acest boier fiind întâlnit şi sub numele de ,,Dragoş de la Neamţ,, în două documente la 29 iunie 1400 şi 16 septembrie 1408 – Ion Bogdan.

Ştefan Sorin Gorovei susţine însă că numele de ,,Câmpul lui Dragoş,, se referă la Dragoş Vodă Descălecătorul, care în 1347 a fost însărcinat de regele Ludovic cel Mare cu conducerea formaţiunii extracarpatice ce avea rol de apărare împotriva tătarilor.

Locul ales a fost pe Valea Bistriţei, teren întins şi variat pe care, mai tîrziu, au încăput 20 de sate între Bistriţa, Nechit şi Tazlău. Locul acestui lagăr militar a purtat apoi denumirea de ,,Cîmpul lui Dragoş,, idee susţinută şi de Miron Costin în cronica Moldo-Polonă (letopiseţ Tom.III, pag.315). Prima referire la acest nume apare în anul 1419 într-un document din timpul lui Alexandru cel Mare, document prin care fiii boierului Ştefan Borilovici, Dragomir şi Ioană, care slujiseră şi înaintaşilor domnitorului, primesc recompensă pentru serviciile aduse domniei ,, trei sate în Cîmpul lui Dragoş,, la Nechid, un sat unde-i casa lor, alt sat, Paşcani, al treilea Dragoteştii şi un sat pe Tazlăul Sărat, anume Provozeştii şi Poiana lui Opriş.

Se observă că sunt pomenite satele Paşcani, aşezare pe teritoriul satului Ruseni de astăzi, iar satul pe Nechit unde este casa lor nu poate fi decât actualul sat Borleşti>>, consemnează Istoricul Comunei Borlești.

Iar despre începuturile istorice și umane de aici, aceeași sursă precizează: <<Cercetările arheologice pe teritoriul comunei au fost făcute de către Constantin Mătasă director al tânărului muzeu de arheologie din Piatra Neamţ, cercetări continuate de către Muzeul de istorie judeţean din Piatra Neamţ cu dese colaborări a Academiei Române sau ale Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi  cât şi de entuziaşti cercetători locali.

Din studiile efectuate s-au descoperit urme arheologice din perioada comunei primitive din diferite etape. Paleoliticul, epoca veche a pietrei şi-a lăsat urmele materiale pe teritoriul comunei prin aşezarea de vânători paleolitici descoperită pe dealul Fluturelui (drumul spre Tazlău).

Uneltele găsite din lame de cremene şi curaţit, un răzuitor şi un vârf de piatră cioplită au fost apreciate ca vârstă la 10.000 ani>>.

D.V.
sursa foto: facebook
Nota Bene – Atenție, acesta nu este un articol publicitar ci o știre (oferită GRATUIT de Vestea, la solicitarea unor cititori din comună)!

 

One thought on “Dacii și Romanii, bătălie cruntă pentru Borlești! Sărbătoarea a 6 secole de la atestarea comunei!

  1. Imi pare foarte rau dar sunt multe date eronate.Nici vorba de aiureala „de pe nechit identic cu borlesti.Borlestiul era un sat de clacasi si a aparut dupa satul razasesc Mastacan-nechit.Rog profesorii care cunosc adevarul sa iasa si sa vina cu argumente.Sindrofia de la Borlesti a fost o „gaselnita” premargatoare alegerilor din acest an.Cand acelasi primar a stabilit ziua comunei borlesti in august l-am intrebat ce evenimente sunt legate de aceasta sarbatoare.Nu a raspuns nimic.Iata ca acum vine cu alta gaselnita.Mai bine banii cheltuiti aiurea iar folosi pentru canalizare, alimentarea cu apa si drumuri pe Mastacanoasa ,acolo unde oamenii circula prin parau

Comments are closed.