Dacă Lehăduș rămâne suspendat, poate fi ales alt viceprimar / Sindromul Girov lovește la Piatra Neamț

Situația se complică în administrația pietreană. Suspendarea din funcție a viceprimarului Alin Lehăduș (după atacarea în Contencios, de către Prefectura Neamț, a HCL prin care acesta a ajuns în funcție) creează mai multe variante care pot fi văzute în cheia oportunității de actorii politici din CL.
Suspendarea din funcție a lui Lehăduș poate fi contestată de acesta (care poate intra în procesul de fond ca intervenient) sau de Primăria Piatra Neamț și, probabil, un astfel de demers, va fi judecat în procedura de urgență. Dacă contestația anti-suspendare primește un răspuns favorabil, e clar, Lehăduș rămâne viceprimar până la judecarea pe fond a dosarului (care poate dura câteva luni sau 1-2 ani, plus calea de atac).

Dacă însă suspendarea lui Lehăduș rămâne valabilă, sunt surse din mediul juridic care spun că poate fi ales un nou viceprimar până la judecarea pe fond a anulării actului administrativ. O asemenea ipoteză este confirmată chiar și de surse din apropierea Prefecturii Neamț.

În această ipoteză, noul viceprimar rămâne în funcție fie până ce Lehăduș se întoarce (dacă instanța repinge acțiunea Prefecturii) sau definitiv (dacă Justiția consideră justificată acțiunea Prefecturii).

Iar din acest moment, este posibil orice în CL Piatra Neamț. Dacă la alegerea lui Lehăduș, PMP a jucat cu PNL și USR, între timp popularii sunt în horă clară cu social-democrații (care l-au propus și votat vicepreședinte la CJ pe Dragoș Chitic). La alegerea celui de al doilea viceprimar (Marius Irimia de la USR), liberalii și useriștii nu i-au mai avut alături pe pmp-iști dar pe lngă cele 12 voturi necesare au avut și un al 13-lea de la ALDE-istul Ciprian Enache. Atacat și din dreapta și din stânga în ultimele luni, Enache nu pare a fi electronul captiv la butoniera vreuneia din tabere dacă nu simte el că face parte, real, dintr-un proiect serios, care să-l includă dincolo de clișeul „va fi bine”, atât de la modă în politica nemțeană.

Una peste alta, scena politico-administrativă de la Piatra Neamț are mari șanse să semene cu ceea ce se întâmpla în urmă cu câțiva ani la Girov unde, pe un fond similar de instabilitate politică și pe HCL-uri controversate infirmate ba de Prefectură, ba de Justiție, în câteva luni fuseseră viceprimari cam jumătate dintre consilierii locali.

D.V.

Lasă un răspuns