„Curtenii lui Ștefan Vodă” – un proiect ONG cu finanțare publică ce își merită toți banii / Foto-Video

„CURTENII LUI ȘTEFAN CEL MARE. GARDA DE ONOARE DE LA CURTEA DOMNEASCĂ” este un proiect așteptat (poate prea mult) care în urmă cu două zile a trecut prin botezul focului.
Așteptat prea mult nu din cauza celor care l-au „urnit” acum ci pentru că nici nu a îndrăznit nimeni înainte dar nici administrația locală/județeană nu a capacitat o astfel de inițiativă.
Realizat de Asociația Profesorilor de Istorie Neamț și finanțat de Primăria Piatra-Neamț acest proiect demonstrează și va demonstra în continuare că spre astfel de inițiative ar trebui direcționați banii pentru ONG-uri: spre proiecte de suflet, care aduc vizibilitate comunității (și promovare turistică) nu spre clișeele cu pliante și simpozioane (ultimele, botezate așa, în trend progresist, work-shopuri).

„Proiectul educațional de promovare a valorilor istorice prin ritualuri și ceremonii „CURTENII LUI ȘTEFAN CEL MARE. GARDA DE ONOARE DE LA CURTEA DOMNEASCĂ ”, la final! Mulțumim tuturor celor care ne-au fost aproape, în special elevilor și părinților acestora, care au primit această provocare, cu încredere! Suntem la început, vom crește frumos, avem alături de noi oameni minunați!
Și astfel se învață istoria!”, preciza acum 2 zile Elena Preda (profesor de istorie și inspector de profil la ISJ), sufletul acestei inițiative.

Pentru cei care nu știu, aceeași Elena Preda a fost „capul răutăților” și în înființarea cetei „Străjerii Cetății Neamțului”.
Și pentru că merită menționați și tinerii frumoși care s-au alăturat acestui proiect, publicăm și în format foto (hrisov) dar și text numele acestora:

COMPONENȚA GĂRZII DOMNEȘTI

FUNCȚIA NUME ȘI PRENUME

VORNIC CORDUNEANU DANIEL
CĂPITAN CILIBIU TUDOR
CURTEAN ACATRINEI EDUARD
CURTEAN BĂLĂU TUDOR
CURTEAN CONSTANTIN ALEXANDRU
CURTEAN DEGETAR ANDREI -ROBERT
CURTEAN DUMITRIU DELIA
CURTEAN MAREȘ PETRU
CURTEAN OLARU ROBERTO
CURTEAN OLARU INGE
CURTEAN OPREA IUSTINA
CURTEAN ROMILA PETRU
CURTEAN STANCA SEBASTIAN
CURTEAN TRIBOI ALEXANDRU
STEGAR AFEMEI MIHAI
STEGAR AMIHĂESEI LUCA
STEGAR BONCĂCEL ANDREI
STEGAR CĂPITANU MARCU
STEGAR CONSTANTIN IOSIF
STEGAR CORDUNEANU MATEI
STEGAR CORFĂ TUDOR
STEGAR DĂSCĂLESCU LEONTIE -NICOLAE
STEGAR DUMITRAȘCU EDUARD
STEGAR OANCIA GHEORGHIȚĂ
STEGAR ȘERBAN LEONARD
STEGAR TABLAN TUDOR

Alaturi de ei se află:

TOBOȘAR – NECHITA IOAN

MAEȘTRII DE CEREMONII:
STURZU-COSMA SMARANDA ȘI IFTIMIA PETRU.

Și dacă se poate spune că Străjerii de la Târgu Neamț sunt frații mai mari ai Curtenilor de la Piatra Neamț, mai jos, un documentar despre urmașii răzeșilor care au ținut piept turcilor, polonilor și altor armate. Și fie ca, peste ceva timp, și Curtenii de la Piatra Neamț să devină personaje de poveste, spusă sau transpusă în imagini.

 

D.V.

One thought on “„Curtenii lui Ștefan Vodă” – un proiect ONG cu finanțare publică ce își merită toți banii / Foto-Video

Lasă un răspuns