Cunoscută profesoară de istorie: 10 Mai este Ziua Independenței

Luminița Moscalu (unul din cei mai cunoscuți profesori de istorie din județul Neamț, titular la catedra de specialitate a Liceului de Artă Victor Brauner din Piattra Neamț) reamintește că, istoric, 10 mai trebuie să fie Ziua independenței și nu 9 mai.
Este în fapt o dispută mai veche, în care majoritatea istoricilor s-au declarat clar pentru 10 Mai dar politicienii nu au dus lucrurile până la capăt.

<<În şedinţa Adunării Deputaţilor din 9 mai 1877, la o interpelare a lui Nicolae Fleva, privind situaţia ţării, ministrul de externe Mihail Kogălniceanu spunea:
„În stare de rezbel cu legăturile rupte, ce suntem? Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare….Ce-am fost înainte de declararea rezbelului? Fost-am noi dependenţi către turci? Fost-am noi provincie turcească? Avut-am noi pe sultan ca suzeran? Străinii au zis acestea; noi nu am zis-o niciodată. Aşadar, domnilor deputaţi, nu am nici cea mai mică îndoială şi frică de a declara în faţa Reprezentanţei Naţionale că noi sîntem o naţiune liberă şi independentă”.
Pe 10 mai, Independenţa este proclamată şi în Senat, iar declaraţia este promulgată de domnitorul Carol I şi publicată în Monitorul Oficial.
10 Mai 1877- Ziua Independenței de Stat>>, spune profesoara de istorie Moscalu.

Mesajul acesteia a fost făcut public încă de ieri când internetul bubuia de mesajele politicienilor referitoare la tripla semnificație a zilei de 9 mai: Ziua Victoriei din al 2-lea război mondial, Ziua Europei și Ziua Independenței.

D.V.

Lasă un răspuns