Cum te bagă în mormânt firmele „gaiță” de recuperări! Un judecător devoalează metodele de hărțuire…

Firmele de recuperări comit abuzuri inmaginabile, terorizând și hărțuind oamenii chiar și după ce aceștia și-au plătit creditele restante (inclusiv pentru cumpărături în rate), inventând debite inexiste și amenințân cu Biroul de credite – o demonstrație completă despre acest mecanism diabolic este făcută de pietreanul Gheorghe Moroșanu care a făcut public și faptul că a introdus o acțiune în instanță.
Calvarul începe cu un banal credit de cumpărături…

„Mîine se face un an de sex cu banca, sau pseudobanca, sau ce dracu o fi aia, şi cu recuperatorii. Citiţi, distraţi-vă, aplaudaţi, înjuraţi, după caz, dar participaţi activ cu alte păţanii în domeniu şi cu acţiuni asemenea, mai ales juriştii şi avocaţii de pe listă, poate reuşim să scăpăm dracului de asemenea bandiţi.

– acţiune în justiţie –
– hărţuire din partea firmei bancare şi recuperatori –
– daune materiale şi morale –
Domnule Preşedinte,
Subsemnatul Moroşanu Gheorghe, judecător pensionar, mediator, consilier juridic, CNP ….., CI NT ….., domiciliat în Piatra Neamţ, ….., judeţul Neamţ, prin prezenta chem în judecată:
1. BT Direct IFN S.A., cu sediul în str. Constantin Brâncuşi, nr. 74-76, Et. 3, Cluj-Napoca, jud. Cluj;
2. IMPROVEMENT CREDIT COLLECTION, cu sediul în str. George Bariţiu nr. 1, Cluj-Napoca, judeţul Cluj;
3. Biroul de Credit S.A., cu sediul în str. Sfânta Vineri nr. 29, Etaj 4, Sector 3, Bucureşti.
Solicit:
1. Pîrîtele 1 şi 2 să fie obligate în solidar să-mi plătească:
a. despăgubiri materiale în sumă de 5.000 lei;
b. daune morale în sumă de 10.000 euro;
c. cheltuieli de judecată reprezentînd taxa judiciară de timbru şi c/v zilelor de muncă pierdute cu prezenţa la termenele de judecată ale acestui litigiu şi activitatea de pregătire a apărării, sumele urmînd a fi precizate prin concluzii după ultimul termen.
2) Pîrîtele 1 şi 2 să fie obligate să publice în presa centrală hotărîrea ce se va emite în această cauză; în caz de neîndeplinire a acestei obligaţii, să fiu eu împuternicit să efectuez această operaţiune, pe cheltuiala celor două pîrîte, de asemenea în solidar.
3) Pîrîtul 3 să fie obligat să şteargă din evidenţele sale notările privind pretinsele mele restanţe de plată, efectuate la cererea pîrîtelor 1 şi 2.
MOTIVE:
Situaţia de fapt este următoarea:
La data de 22 martie 2019 am cumpărat în rate un laptop de la un magazin Flanco din Piatra Neamţ, suma fiind finanţată prin intermediul ERB Retail Service IFN S.A. – Grupul Financiar Banca Transilvania, ulterior aceasta fiind succedată de BT Direct – Grupul Financiar Banca Transilvania. În paralel cu această tranzacţie, mi s-a oferit un card de credit (de cumpărături), numit Euroline, pe care eu l-am acceptat fără să cer prea multe lămuriri, crezînd că acest card era o condiţie-anexă la tranzacţia respectivă, ceea ce se pare că şi era, într-un mod sau altul”, spune petentul.
Plătești și… începe hărțuirea
După un timp în care am folosit acel card, am înţeles că deţinerea şi utilizarea lui implicau unele reguli şi condiţii care erau prea complicate şi care mă încurcau, deci am hotărît să renunţ la el. Pentru aceasta, mai întîi am sunat la acea firmă şi am întrebat cît am de plată ca să aduc soldul la zero, precizînd în mod expres că doresc să închid acel card şi să renunţ la această relaţie. Mi s-a răspuns că am de plată suma de 7.379,85 lei. La data de 23 august 2021 am depus exact această sumă în contul respectiv şi am comunicat firmei BT prin Email copie de pe dovada plăţii. (O voi anexa la prezenta acţiune, cu explicaţii.)
După alte cîteva zile, am început să primesc mesaje diferite, pe mai multe căi (apel telefonic, SMS, Email, poştă) prin care eram somat să plătesc o pretinsă restanţă, pentru sume modice, niciodată aceeaşi sumă. Mesajele emanau mai întîi de la Firma BT Direct (pîrîta 1), apoi de la ICC (pîrîta 2), ulterior încrucişate, şi de la una şi de la alta. Voi anexa la prezenta acţiune capturi foto din telefon şi copii ale corespondenţei, cu explicaţiile şi detaliile necesare. Deocamdată prezint onoratei instanţe o evidenţă totalizatoare, sumară:
A. 60 apeluri telefonice, de la 14 numere diferite (!!!), toate din partea firmei ICC (pîrîta 2). Aceste numere sînt asemănătoare, primele 7 cifre sînt aceleaşi, diferind numai ultimele 3: 377, 344, 357, etc. Evident că nici o firmă normală nu are şi nu are nevoie de 14 numere de telefon pentru relaţiile cu clienţii, ci aceste numere multiple sînt menite să inducă în eroare clienţii-ţintă care, recunoscînd un număr, ar refuza să răspundă, acuzînd o continuă tracasare şi hăituire din partea recuperatorilor, mai ales cînd suma pretinsă, pe lîngă faptul că este o sumă meschină, mai este şi inventată, creditul fiind achitat pînă la ultimul bănuţ, cum este cazul meu.
Observaţie: Telefonul meu nu mi-a arhivat apelurile decît de la 9 decembrie 2021 la zi, asta fiind limita arhivei respective. Desigur, apelurile începînd imediat după 23 august 2021, au mai existat multe altele, în lunile septembrie, octombrie şi noiembrie 2021.
Voi depune în final capturi foto ale acestor apeluri, cu explicaţii.
B. mesaje telefonice (SMS): de la 1 noiembrie 2021 pînă la 3 august 2022 am primit 16 mesaje, 9 din partea BT şi 7 din partea „ICC, mandatar al BT Direct”, în care sînt atenţionat şi ameninţat în mod divers, astfel:
– „înregistraţi un debit restant de…” (nr. crt. 1);
– „pentru a evita trecerea integrală la restanţă… achitaţi ASTĂZI…” (nr. crt. 2);
– „urmează o nouă raportare la Biroul de credit…” (nr. crt. 3, 6, 9, 11, 13, 15, 16); deci au mai fost mesaje anterioare asemănătoare, care nu mai apar în arhiva telefonului);
– „pentru a evita consecinţele neplăţii, achitaţi ASTĂZI…” (nr. crt. 4, 8);
– „evitaţi executarea silită… achitaţi restanţa… în 24 de ore” (nr. crt. 5);
– „vă somăm să achitaţi urgent…” (nr. crt. 10, 12, 14).
Desigur, au fost asemenea mesaje şi înainte de 1 noiembrie.
Voi depune capturi foto cu explicaţii.
C. Mesaje Email. Au fost mai multe, dar în laptopul meu s-au păstrat doar trei, cu ameninţarea de raportare la biroul de credit. Primul este din 3 noiembrie 2021, cînd mi se cereau 16,90 lei. Ciudăţenia este că, dacă la 4 mai 2022 mi se imputa suma de 60,27 lei, după încă trei luni, la 3 august, suma a fost redusă la 31,04 lei. Pentru ca în aceeaşi zi de 3 august, aceeaşi firmă BT Direct să-mi trimită SMS prin care îmi pretindea suma de 83,1 lei. Asta ca să-şi facă idee onorata instanţă despre seriozitatea şi rigoarea cu care operează aceste firme.
Voi depune copii foto şi cu aceste mesaje.
D. Corespondenţă poştală. Au fost mai multe scrisori, de la ambele firme, cu acelaşi conţinut: atenţionări cu restanţe, ameninţări cu biroul de credit, apoi chiar unele invenţii cu oferte pentru a mă recîştiga de client – voi detalia în textele anexă. La aceste semnale am răspuns şi eu, ca şi la unele din cele anterioare, încercînd să-i lămuresc pe respectivii că am plătit pînă la ultimul bănuţ cerut de ei, că nu mai datorez nimic şi deci ar trebui să înceteze cu aceste insistenţe”, relatează judecătorul.
Nervi, sănătate, bani…

Cel hărțuit de aceste firme de tip „gaiță” explică și de ce pretinde daunele respective:

Motivarea în detaliu a cererilor formulate (supra, pct. 1 – a, b, c, 2, 3).
a. despăgubiri materiale în sumă de 5.000 lei.
Din punct de vedere fizic, practic, această avalanşă de mesaje, apeluri, scrisori, pur şi simplu mi-au mîncat zile din viaţă. Ca să răspunzi la zeci şi zeci de telefoane, SMS-uri, Emailuri şi scrisori – toate acestea cer mult timp şi efort logistic şi intelectual. Nu aş avea nici o pretenţie, dacă cererile lor ar fi avut şi ar avea vreo justificare, dar nu au – sînt pur şi simplu invenţii şi artificii birocratice.
În plus, pentru a pune în ordine acest material documentar şi a pregăti probatoriul, a fost nevoie efectiv de cîteva zile bune.
Eu, deşi sînt judecător pensionar, am o activitate complexă, ca mediator, consilier juridic, scriu cărţi şi articole în presă, fiind mai ocupat ca atunci cînd eram activ. În plus, am o activitate susţinută în societatea civilă, fiind preşedinte fondator la Asociaţia „Mica Europă”. În aceste condiţii, sînt foarte afectat de orice ingerinţă externă care mă face să pierd din timpul vieţii mele.
Faţă de situaţia expusă, luînd ca bază de calcul un salariu sau o pensie de judecător, de aproximativ 15.000 lei lunar, considerînd că aceste mesaje multiple care m-au agresat timp de un an de zile, plus activitatea de pregătire a acestui dosar, mi-au consumat pe total aproximativ 10 zile pline de activitate, solicit despăgubiri materiale cam la o treime din venitul meu lunar, adică 5.000 lei.
b. daune morale în sumă de 10.000 euro;
Această avalanşă de tracasări şi hărţuiri m-au afectat moral, psihic şi chiar financiar, astfel:
O mulţime de funcţionari ai celor două pîrîte, încurajaţi de politica acelor firme, au înţeles că pot trata cu dispreţ şi cu superioritate birocratică un judecător, pentru o sumă de cîţiva lei, inventată şi fluctuantă, pentru că pur şi simplu aşa vor ei şi şefii lor. Astfel, prestigiul meu, nu numai de judecător, dar de om pur şi simplu, a fost şi este afectat foarte mult. Familia mea, familia lărgită, persoanele din cercul de prieteni şi cunoştinţe, aflînd despre aceste mizerii ce mi se fac, au rămas siderate şi contrariate: Cum, tu, judecător, eşti supus la asemenea tracasări? Atunci ce să mai zicem de noi, ceilalţi, fără pregătire juridică?
Somații, sume oscilante, oferte, somații…
„A propos de asta, la cabinetul meu de mediator au venit multe persoane care mi-au relatat că au tot felul de probleme cu firme de recuperări şi executări, fiind somate să plătească sume inventate, cu dobînzi la dobînzi recalculate la infinit, majoritatea prescrise de foarte mulţi ani.
Desigur, onorata instanţă cunoaşte multe asemenea situaţii, şi va înţelege foarte bine atît stresul meu pentru ceea mi se întîmplă, cît şi preocuparea mea, fără a spune vorbe mari, pentru situaţia şi soarta miilor de persoane supuse la astfel de presiuni şi hărţuieli. Şi problema este nu numai stresul acelor persoane, dar în destule situaţii de acest fel se ajunge la executări abuzive, cu vînzarea locuinţelor şi alte efecte absurde.
La acest capitol trebuie adăugate şi presiunea psihică internă pe care mi-o induc aceste hărţuieli, chiar şi jena provocată de nevoia de a găsi explicaţii şi justificări faţă de familie şi de cercul de prieteni şi cunoştinţe care află despre această situaţie.
Mai este o problemă foarte importantă, care îmbracă aspecte morale, dar şi materiale: faptul că am fost raportat de nenumărate ori la Biroul de credit. Se ştie că acest Birou de credit este o adevărată spaimă naţională, iar persoanele înscrise acolo nu mai au acces la nici o formă de creditare, la nici o instituţie bancară din România. Pe de altă parte, o asemenea notare face ca persoana înscrisă acolo să fie privită ca un om neserios, care nu-şi plăteşte datoriile, avînd de suferit consecinţe de nedorit şi în relaţiile interpersonale.
Toate cele expuse mai sus arată ce efecte negative serioase au acţiunile celor două firme, şi de aceea sper că onorata instanţă va aprecia justeţea acestei cereri şi o va admite într-un cuantum corespunzător.
c. cheltuielile de judecată nu presupun o motivare în această fază, ele urmînd a fi apreciate de onorata instanţă în funcţie de evoluţia dosarului şi concluziile ce le voi depune la ultimul termen.
Cererea de la pct. 2 (obligarea pîrîtelor de a publica hotărîrea) este foarte justificată, în măsura în care onorata instanţă va fi de acord că acţiunile pîrîtelor m-au afectat din punct de vedere moral, deşi ar reprezenta o palidă reparaţie a acelor daune.
În sfîrşit, cererea de la pct. 3 (obligarea Biroului de credit de a şterge numele meu din evidenţa naţională a rău-platnicilor) este fără îndoială justificată, în măsura în care onorata instanţă va fi convinsă de faptul că această datorie a mea la BT pur şi simplu nu există.
În acest serial al relaţiei mele cu cele două pîrîte, în plină dispută ireconciliabilă, ambele au găsit cu cale să facă fiecare cîte un gest cel puţin ciudat, în orice caz total nepotrivit cu situaţia, astfel:
– la sfîrşitul lunii martie a.c., deşi noi ne disputam de mult pentru a anula toate efectele acelui card Euroline, BT Direct, într-un acces de gentileţe, mi-a timis un alt card, nou-nouţ, cu un generos credit de 8.000 de lei. Adică, mai pe româneşte, se întîlnea hoţul cu prostul. Deşi o clipă m-a fulgerat gîndul să scot toţi banii de pe acel card, apoi să-l arunc într-un canal, căci nu era nici cerut de mine, nici nu semnasem nicăieri pentru primirea lui, totuşi am făcut ce era normal să fac: l-am trimis înapoi cu confirmare de primire, deşi expeditorii nu şi-au pus nici o adresă poştală, nici pe plic, nici în antetul scrisorii. (Să nu uit să menţionez că în scrisoare eram botezat „Dragă GHEORGHE MOROŞANU”).
– cam pe acelaşi ton, firma de recuperări, ICC (pîrîta 2) mi-a trimis cu poşta o OFERTĂ SPECIALĂ prin care mi se scădea suma de plată la 86,11 lei, redusă, chipurile, de la 287,02 lei, dacă mă lăsam convins să plătesc pînă la o anumită dată. Nu mi s-a spus cum s-a ajuns la acea sumă, nici eu nu am răspuns nimic la această ofertă.
În continuare, solicit îngăduinţa şi răbdarea onoratei instanţe pentru a prezenta actele care constituie probatoriul acestei cauze:
– mai întîi obiectul principal al acestei cauze – cardul Euroline, evident în prezent nefuncţional, expirat din 03/22, dar denunţat expres de mine din 23 august 2021;
– cardul este fotocopiat pe un extras de cont pe care se află notiţele mai multor convorbiri telefonice purtate cu reprezentanţii BT Direct, în vederea stabilirii sumei finale de plată pentru a închide cardul. Pot fi identificate acolo: data ultimei convorbiri (15 august 2021), suma totală de plată (7.379,85 lei) şi data limită a plăţii acestei sume: 29 august.
– urmează dovada plăţii sumei de 7.379,85 lei;
– în sfîrşit, copia Email expediat de mine la contact@btdirect.ro din data de 23 august (2021), prin care am anunţat plata ultimei sume, ataşînd dovada plăţii şi solicitînd în mod expres şi imperativ desfiinţarea acelui card.
A. capturi foto din telefonul meu mobil cu cele 60 de apeluri din partea firmei de recuperare ICC, pîrîta 2) efectuate de la 14 numere de telefon(!!) Ca să le recunosc, am dat acestor apelanţi diverse denumiri. Iată evidenţa acelor apeluri, cu precizarea că cel mai vechi este din 9 dec. 2021, dar telefonul meu nu le-a reţinut în arhivă şi pe cele din lunile septembrie, octombrie şi noiembrie, care au fost la fel de numeroase:
– Impruv VAXX 0374 491 377 1 apel
– ImpruvVax 2 0374 491 337 3 apeluri
– Apelul Dv Vax 3 0374 491 344 2 apeluri
– Impruvment la Tribunal 0374 491 357 1 apel
– ImpruvVax 0374 491 353 1 apel
– Piş Pe El Apel 0374 491 356 1 apel
– Apelul Dv VAX 0374 491 345 12 apeluri
– ImprouvVAX ora 17 0374 491 355 10 apeluri
– Recuperări 10 lei 0374 491 379 11 apeluri
– Apelul Dv Vax 2 0374 491 365 11 apeluri
(La ora 8,48 am fost sunat de la două numere!)
(La ora 8,50 am fost sunat de 2 ori!)
– Restanţă 10 lei 0374 491 350 2 apeluri
– Instit credit VAX 0374 491 376 1 apel
– Impruvment NR 0374 491 361 2 apeluri
– Call Vax NR 0374 491 349 2 apeluri
TOTAL: 14 numere 60 apeluri
Am ataşat şi foaia pe care am făcut notiţele respective, pentru ca onorata instanţă să poată aprecia ce volum de muncă a presupus identificarea, ordonarea şi copierea acestor apeluri, care ajunseseră să mă exaspereze atît pe mine, cît şi persoanele care se aflau în preajma mea.
B. SMS – mesaje primite pe acelaşi telefon, cu aceeaşi precizare, că apar în arhivă numai începînd cu 1 nov. 2021, astfel:
1. 1 nov. 2021 BT Direct (BT) mi se cer 24,75 lei;
2. 28 dec. 2021 Improvement (ICC) după 2 luni mi se cer 16,9 lei;
3. 3 ian. 2022 BT 31,04 lei;
4. 26 ian 2022 ICC 23,93 lei;
5. 27 ian. 2022 ICC 23,93 lei;
6. 2 febr. 2022 BT 38,23 lei;
7. 11 febr. 2022 BT ofertă de card nou (!!)
8. 25 mart. 2022 ICC 38,23 lei;
9. 4 aşrilie 2022 BT 52,84 lei;
10. 18 april 2022 ICC 45,49 lei;
11. 4 mai 2022 BT 60,27 lei;
12. 25 mai 2022 ICC 52,84 lei;
13. 3 iunie 2022 BT 67,79 lei;
14. 27 iunie 2022 ICC 60,27 lei;
15. 4 iulie 2022 BT 75,4 lei;
16. 3 aug. 2022 BT 83,1 lei”, spune cel care a avut răbdarea să adune toate aceste mesaje de nedescris…
Alte detalii…
Cu o răbdare de Sisif, judele pensionar oferă și alte amănunte care conturează tabloul prin care aceste firme îi aduc pe oameni la disperare, culmea, și după ce orice restanță afost achitată:
„Observaţii:
– a existat şi un mesaj pentru 10 lei, care s-a rătăcit;
– la primele mesaje, în decurs de două luni, suma pretinsă a scăzut de la 24,75 lei la 16,9 lei;
– la 3 aug. 2022, în paralel cu SMS-ul de la BT pentru 83,1 lei, am primit în aceeaşi zi, de la acelaşi BT, un Email care îmi imputa suma de 31,04 lei.
Material pentru a analiza seriozitatea şi rigoarea activităţii celor souă pîrîte, dar şi justeţea pretenţiilor acestora.
C. Mesaje Email. Aici nu am reţinut decît 3, toate de la BT Direct, cu ameninţarea raportării la Biroul de Credit:
– unul la 3 nov. 2021, pentru 16,90 lei;
– al doilea, la 4 mai 2022, pentru 60,27 lei;
– ultimul, din 3 august 2022, pentru o sumă mult mai suportabilă: 31,04 lei (în paralel cu un SMS pentru 83,1 lei, vezi supra).
D. Corespondenţă poştală (scrisori)
1. La 03.02.2022, ICC îmi transmite NOTIFICARE PRIVIND ÎNCEPEREA PROCEDURII DE EXECUTARE SILITĂ, pentru suma de 31,04 lei. Cine vrea, poate zîmbi, firma respectivă a pus problema foarte serios.
Am răspuns cu o scrisoare la 14 februarie 2022, le-am trimis din nou dovada plăţii restului de credit, atît pe adresa din Cluj (există confirmare de primire), cît şi la căsuţa poştală din Bucureşti, unde se refuză primirea. Am solicitat să fiu lăsat în pace, dar degeaba.
2. Printr-o scrisoare datată 04/03/2022, BT Direct îmi transmite, pe o hîrtie fără adresă poştală în antet şi într-un plic fără altă adresă decît o căsuţă poştală, NOTIFICARE PRIVIND RAPORTAREA LA BIROUL DE CREDIT, pentru suma de 45,49 lei. La această scrisoare nu am răspuns.
3. La o dată neprecizată şi printr-o scrisoare fără adresă în antet, BT Direct îmi face marea surpriză, plină de gentileţe şi generozitate: îmi trimite un alt card nou, plin de bani. După o oarecare ezitare, l-am expediat înapoi, pe adresa de la Cluj, solicitîndu-le să mă scutească de asemenea daruri otrăvite. Există confirmare de primire.
4. ICC plusează cu ofertele speciale: la 12.07.2022 îmi propune o reducere substanţială a „datoriei” dacă achit o anumită sumă pînă la o anumită dată. La această ofertă răspund prin prezenta acţiune.
PS: În timpul elaborării acestei acţiuni, care a necesitat cîteva zile, am mai primit un apel telefonic, de la Apelul DvVax 3. Voi ţine în continuare această evidenţă, pînă la finalul procedurilor judiciare.
Onorată instanţă, cu multe scuze pentru că am fost nevoit să răpesc timpul unor judecători şi grefieri cu asemenea meschinării de care nu eu sînt responsabil, consider că nu mai este nevoie de multe argumente pentru motivarea acţiunii mele. Am mai arătat că, la nivel naţional, în plină epocă a democraţiei şi a drepturilor omului, mii şi zeci de mii de persoane sînt pur şi simplu terorizate prin astfel de procedee de care abuzează aceste firme. Sper că acţiunea prezentă, pe lîngă faptul că va rezolva problema mea personală, se va constitui şi într-un element de descurajare a altor posibile abuzuri de acest fel.
Anexez actele enumerate şi expuse mai sus, precum şi texte reprezentînd teoria şi practica judiciară în domeniu.
Temei legal: art. 252, 253 Codul civil al României.
Solicit judecarea şi în lipsă, conform art. 233 C. proc. civ.
Cu deosebită consideraţie,
Gheorghe Moroşanu 17 august 2022
Domnului Preşedinte al Judecătoriei Piatra Neamţ”.

Daniel VINCA

N.B. – Redacția Vestea a încercat să ia legătura și cu cele 3 firme acționate în judecată. La 2 dintre ele am găsit numere de telefon pe internet. Din păcate, apelurile din exterior trec pe la roboți unde ai de așteptat, nu glumă. După 5 minute (a 2 reprize) de ascultat melodii și roboți, am renunțat.
În măsura în care consideră că au ceva de spus pe acest subiect, firmele respective pot remite drepturi la replică pe adresa de mail a redacției.

One thought on “Cum te bagă în mormânt firmele „gaiță” de recuperări! Un judecător devoalează metodele de hărțuire…

  1. Numai in Romania e posibil asa ceva. Guvernul nu ia masuri impotriva acestor sarlatani.

Comments are closed.