Cum sunt păcăliți consilierii cu ședințele online?

Consilierii locali sunt chemați joi, 29 iulie, la o nouă ședință ordinară convocată de primarul Andrei Carabelea. Este vorba de o nouă ședință care se anunță plină de capcane pentru Opoziție dar și de nelegalități.
Prima capcană întinsă celor de la Opoziție este convocarea ședinței… în format online. Iar principala nelegalitate este încălcarea Codului Administrativ care prevede că toate proiectele de HCL trebuie să ajungă la consilieri cu minim 5 zile înainte (mai sunt doar 3 zile dar funcționarii din subordinea Primarului nu le-au remis pe toate).


De ce online? Pentru că așa le convine, probabil, primarului Andrei Carabelea și taberei majoritare PNL-USR-Pro România.
Ședințele online au devenit o alternativă când România era sufocată de pandemie, când temerea infectării era majoră, când nu exista vaccin. Între timp, în județul Neamț (populatie 567.000 locuitori) abia de mai sunt 5-6 cazuri pe ultimele două săptămâni, paturile din spitalul județean alocate Covid sunt goale (2-3 paturi ocupate din 150) iar primarul îi convoacă pe aleșii locali la ședințe online.
De ce? Nu știm iar Carabelea nu a explicat motivul. Dar știm și vedem câteva detalii.
1.La ședințele online nu prea mai este loc de dezbateri.
Aplicațiile electronice folosite merg de parcă ar fi produse de Ghiță de pe stânga sau de vreun Dorel IT de pe dreapta, cum dă un consilier din Opoziție să spună ceva ce ar deranja, cum nu se mai aude bine, bâzâie, dispare conexiunea. Iar dacă peste „cârcotaș” intervine, simultan, altcineva (consilier de la Putere, Președinte de ședință sau primarul care vorbește și când nu i se dă cuvântul), haosul e garantat, nu se mai înțelege nimic din argumentele opozantului).
2.Majoritate fragilă.
E vară, e perioada concediilor și normal că aleșii de dreapta se bucură și ei (cu tot cu familiile lor) de această perioadă. Prin România, Egipt, Maldive, Grecia, după dorința și posibilitățile fiecăruia.
Primarul Carabelea are o majoritate foarte firavă din totalul celor 23 de consilieri, în general 12, rar 13. Și, dincolo de balanța celor prezenți efectiv, sunt proiecte la care trebuie majoritatea absolută (jumătate plus 1 nu din numărul celor prezenți ci din numărul total de consilieri).
Cum primarul și-a cam probat impotența în negocieri, ba a și încălcat deja înțelegeri cu Opoziția (vezi propunerea de relocare a banilor de la repararea drumului spre Gospodine), este evident că preferă această forțare (o fi legală?) a ședințelor online, decât să riște să-i pice proiectele ca spicele de grâu.

Dificultatea ședințelor în online dar și graba unora care mai au și alteceva de făcut (unii au intrat în ședințe de la volan, alții or să intre din stațiuni și-i așteaptă doamnele sau iubitele pe plajă), pune o presiune și mai mare pe cei care doresc ca participarea lor la aceste dezbateri să nu fie o simplă formalitate.

Cert este că acest format expeditiv este deja la limita legii și democrației (dacă nu cumva a depășit-o) și mirarea unui privitor neutru nu mai este de ce se pretează primarul și Puterea la așa ceva (am explicat mai sus) ci de ce se lasă Opoziția păcălită în așa hal?

Reamintim că pentru o ședință ordinară pe lună, un consilier local de la Piatra Neamț primește o indemnizație (ședința de plen plus ședința pe comisii) de peste 1000 de lei.

Oare nu ar fi cazul ca (dacă celor de la PNL, USR, Pro România le convine această mimare bășcălioasă a ideii de ședință CL) măcar consilierii Opoziției să ia atitudine și să pretindă ca ședințele să aibă loc cu prezența fizică? Dacă mai e Opoziție…

Evident că aleșii Opoziției au pârghii legale la îndemână pentru a nu se mai lăsa astfel păcăliți de Primar. Pe care le pot aplica dacă vor și dacă (unii dintre ei) sunt lăsați de către șefii de partide pentru că ședințele-glumă de la CL în format online sunt replicate și la CJ, de data asta în favoarea Excutivului și majorității de acolo care, ca să vezi, aparține fix partidelor din minoritate de la CL.

Că nici nu știi ce să mai zici, care de la care s-o fi inspirat…

D.V.

 

Lasă un răspuns