Cum recunoaştem ştirile false (1): Fii precaut, verifică!

Că e vorba de coronavirus, migraţie sau climă, ştirile false se propagă în Internet de şase ori mai rapid decât cele adevărate. Echipa DW de verificare a faptelor arată cum pot fi identificate şi verificate fake news.

În aprilie a circulat pe Facebook un citat al Annalenei Baerbock. Co-preşedinta ecologiştilor germani, pe atunci şi candidată la funcţia de cancelar, solicita aparent ca persoanele private să nu mai deţină animale, fiindcă animalele de companie consumă prea mult CO2.

În Brazilia au fost trimise prin WhatsApp, în 2018, în campania electorală, milioane de ştiri în favoarea candidatului populist de dreapta Jair Bolsonaro. Între altele se sugera că partidul munctitoresc de stânga PT plănuieşte instaurarea unei dictaturi sau că intenţionează să legalizeze pedofilia.

În timpul pandemiei au devenit virale postări cu medici care contraziceau afirmaţiile mainstream privitoare la coronavirus.
Ce au în comun aceste exemple? Este vorba de fake news, ştiri false, cu alte cuvinte de dezinformare. Sunt informaţii în parte sau complet false, puse intenţionat în circulaţie pentru a influenţa opinia publică sau pentru a obţine cât mai multe accesări.

Fake news se răspândesc fulgerător şi au devenit o adevărată problemă în lumea digitală. Multor useri le cade greu să le deosebească de informaţiile credibile. Iată câteva criterii de ajutor în acest sens.

1) Se recomandă o doză de neîncredere

Cine foloseşte Internetul, inclusiv serviciile de Messenger,  ar trebui s-o facă cu o doză sănătoasă de neîncredere, să nu ia totul drept adevăr, mai ales când e vorba de teme emoţionale şi controversate, de ceva spectaculos şi incitant.

Ca în cazul Baerbock, menţionat mai sus: ea nu a cerut niciodată interzicerea animalelor de companie. Cu toate acestea, mulţi au dat crezare citatului care i-a fost atribuit.

Aceasta nu s-ar fi întâmplat dacă userii şi-ar fi pus următoarele întrebări:
Este vorba de o temă deosebit de incitantă pentru mine fiindcă am şi eu animale de companie?
Se poate recunoaşte de unde provine informaţia, deci cu ce prilej a făcut ea acea afirmaţie?
Pare plauzibilă această informaţie?
Cine ar avea interesul să răspândească o atare informaţie, în acest caz probabil pentru a o discredita pe Baerbock împreună cu întreg partidul ei?
Există indicii privind o sursă neserioasă, cum ar fi eventuale greşeli de ortografie?

preluare dw.com