Cum îşi bat joc unii de candidaţi! Caragiale înfrânt de „specialişti”: ZILNIC DAR, DE FAPT, SĂPTĂMÂNAL!

Campaniile electorale însumează multe eforturi care au un scop clar – mesaj cât mai ţintit spre electorat care, la final, se numără în voturi. Şi este evident că zelul (sau disperarea) de a recupera timpi pierduţi (sau cotele mici de notorietate sau credibilitate) lovesc mai ales în preocuparea (implicarea, buzunarelor) candidaţilor mai puţini cunoscuţi.
Este şi cazul independentei Daniela Pepene, despre care nemţenii (unii) abia au aflat că vrea să ajungă deputat de Neamţ, din postura de candidat independent. Dar trebuie voturi monşer, adică trebuie mesaj, adică trebuie specialişti. Pentru că o campanie serioasă făcută de politicieni (candidaţi) serioşi e realizată cu specialişti. Pardon, ar trebui realizată… Unii nu apelează la specialişti care merită această etichetă şi se mulţumesc cu serviciile unor amatori / nepricepuţi care au un refren standard („noi facem altfel”) sub care îşi ascund incompetenţa crasă.
Un pliant difuzat pe o pagină de facebook arată că atunci când lipsesc minimele cunoştinţă despre comunicare şi limba română nu are cum rezulta decât un fiasco. Mai jos toate paginile pliantului, ca să nu fie discuţii:

Câteva observaţii:

PE FOND:
-Să pomeneşti un ONG de care nu a auzit nimeni înseamnă să duci în desuet activitatea ONG-urilor cât de cât serioase, care există.
-Să vii cu o ofertă electorală (Neamţ 100) cu titlul copiat după cea lansată deja de Premierul Cioloş arată nu doar lipsă de inspiraţie. Ideea poate sugera şi faptul că independentul ar putea fi un „iepure PSD”.
-Să amesteci chestiuni serioase (ideile expuse în interviu, denumirea Platformei) cu glumiţe retardate de bodegă de Mărăţei (diferenţa dintre pepene şi politicieni) arată un nivel foarte scăzut de seriozitate. Culmea priceperii specialiştilor: pe prima pagină a pliantului sunt glumiţele penibile. Pe ultima pagină, denumirea platformei şi… reţetă de prăjitură cu pepene. Din păcate, chiar aşa arată pliantul de „Arici Pogonici” al candidatei. Şi dacă e tot pe glume, când a dat BT-ul pentru aşa ceva, candidata respectivă (sau şeful de campanie, sau şeful de comunicare/mesaj) nu s-a gândit că şi electoratul ar putea privi demersul ei tot ca pe o glumă. O glumă proastă!

PE FORMĂ:
-Să pui semnul egal între un pliant (mai ales jenant, cum e acesta) şi denumirea de ziar (fie el şi de campanie) e chiar o idioţenie sinistră. Care va stârni nişte zâmbete ironice din partea multora, inclusiv a celor care chiar lucrează la ziare.
-Pe aceeaşi pagină 1 este însă bomboana de pe tort. Cetăţeanul care citeşte în formă electronică sau pe print minunăţia respectivă află că e vorba despre „ziar gratuit” şi, mai sus, „ediţie săptămânală, apare miercurea”. Nu e nimic de analizat în aşa invenţie care fracturează şi logica şi limba română. DEX-ul e implacabil:

image-27 image-28

La „ziar” sunt şi definiţii care vorbesc despre „Publicație periodică, de obicei cotidiană”. Nuanţa respectivă se referă la faptul că presa scrisă nu avea, în multe cazuri, şi ediţie de duminică. Dar apărea ceea ce se cheamă „ziar” de 6 ori într-o săptămână, nu o singură dată.

CONCLUZIA: candidata respectivă cheltuieşte inutil banii cu care plăteşte astfel de pliante (grafică, tipărire). Nu putem crede că îi şi plăteşte pe cei care comit aceste „corijenţe” sinistre de comunicare ci, mai curând, că cineva exersează pe timpul şi imaginea ei.

EXPLICAŢIE TITLU: am mers pe un detaliu de formă, nu de fond. Că la fond nici nu ştii ce titlu să dai, aşa varză totală e… Nu pepene ci varză!
Mai rămâne ca aceeaşi creativi să-i pregătească un mesaj prin care candidata să anunţe că va lucra pentru popor zilnic, dar doar în ediţia săptămânală de miercuri…

V.N.

Nota Bene – Pentru orice minte alfabetizată, creativitatea din domeniul COMUNICARE-PR-IMAGINE nu este echivalentă cu neştiinţa şi încălcarea grobiană a regulilor (de impact, seriozitate, mesaj, limbă română, tehnici de comunicare, morala etc). Facem o comparaţie cu domeniul Sănătăţii, cu UPU: un medic poate inventa o tehnică nouă de hemostază (oprirea hemoragiei) dar, pe fond, nu se abate de la regula că în cazul unei hemoragii puternice trebuie să oprească urgent sângerare căm altfel, oricât de inovativ ar fi el, rămâne pacientul fără sânge în organism, ceea ce duce la deces.

cop-pepene

Comentarii Facebook

4 thoughts on “Cum îşi bat joc unii de candidaţi! Caragiale înfrânt de „specialişti”: ZILNIC DAR, DE FAPT, SĂPTĂMÂNAL!

  1. Revin cu o intrebare Daniel: asta cu „Nu fi egoist. Nu tine pepenele numai pentru tine. Savureaza-l si da-l mai departe” se refera la ziarul cotidian almanah saptamanal sau e o aluzie absolut tembela la numele candidatei?

Lasă un răspuns