Cum au făcut Carabelea și consilierii săi Regulamentul neo-marxist pentru pietreni? Copy-paste de pe net, google translate

Sursa foto – facebook/Andrei Carabelea

Noul Regulament propus de primarul Andrei Carabelea și votat de toți consilierii din CL Piatra Neamț este, în esență, o mostră de neomarxism prin felul în care sunt călcate în picioare drepturile și libertățile individuale în numele unui așa-zis (și iluzoriu) interes/bine public.

Regulament privind normele de gospodărire, întreținere, curățenie și estetică din municipiul Piatra Neamț” – este denumirea oficială a documentului care e plin de perle, atât pe fond cât și pe formă (expresii care nu sună logic și coerent în limba română).

Pe fond sunt măcar 15 aberații uriașe din care, în spațiul public au fost punctate deja câteva:
– AMENDĂ pentru plimbarea câinilor pe lângă bloc („spații verzi (…) și cele aferente ansamblurilor de locuințe”) sau pentru simpla lor transbordare între ușa de la bloc și mașina parcată la 20 de metri (între bloc și parcare este, de obicei, un spațiu verde de măcar un metru lățime).
– AMENDĂ pentru uscarea rufelor la/pe balcon. Dincolo de faptul că în Piatra Neamț peste 90 la sută din balcoane au fost închise, cum își închipuie ONG-iștii (la propriu sau la figurat) că se va acționa? Bate Poliția Locală la ușa unde se bănuiește că ar fi balconul? Oops, au greșit alții ușa și la descinderi bazate pe informații MAI!
Și dacă nu dă nimeni drumul la ușă ce se întâmplă? Va fi spartă ușa?
Sau va fi completată o amendă, din biroul Poliției Locale, pe numele proprietarului din acte al apartamentului? Și ce faci dacă ăla îți spune că e plecat de 3 ani în Franța sau Anglia și a închiriat apartamentul altcuiva, cu contract înregistrat la ANAF? Are Primăria Piatra Neamț acces la sistemul de date ANAF? Sau dacă proprietarul plecat îți spune că a lăsat în locuință o nepoată care, între timp a plecat și ea în Paraguay? Se face ancheta de rigoare și apoi se încearcă (prin Interpol sau Ministerul de Esterne) tragerea la răspundere a fetei care și-a lăsat sutienul la uscat pe sfoara din balcon?
-AMENDĂ pentru repararea mașinii pe stradă. Rezolvarea unei pene de mașină (prin înlocuirea cauciucului sau prin aplicarea unui petec rapid) se consideră, tehnic vorbind, reparație.
Aplicarea stricto-senso a aberației din Regulamentul neo-marxist Carabelea & Cabinet Primar ar însemna ca șoferul cu pana să lase mașina unde s-a defectat (poate chiar într-o intersecție) și să apeleze DOAR la o firmă care să vină să ia mașina pe platformă.
Numai că, uneori, firma care are 1-2 platforme, poate să le aibă deja trimise la alte cazuri, deci ar dura măcar 2-3 ore până să poată fi ridicată mașina cu pana. Asta e, lăsăm mașina să blocheze intercția că așa zice că e bine Primarul și specialiștii lui de la Cabinet.
Sau poate cineva e interesat de creșterea cifrei de afaceri a vreunei firme cu platforme auto, nu poți să nu te gândești și la asta…

Și exemplele pot continua (vom reveni zilele viitoare cu un inventar mai complet al aberațiilor din Regulamentul neo-marxist).

Sursele Vestea spun că în spatele acestei parascovenii de Regulament este Cabinetul Primarului. Că au fost compilate reglementări din alte regulamente (inclusiv din alte țări) și că traducerea pare a fi făcută cu google translate (vom reveni și cu câteva mostre care efectiv fracturează limba română și nu e vorba, cum s-ar putea crede, de clișee juridice sau tehnice).

Și chiar de nu ar fi adevărată aserțiunea cu implicarea consilierilor de la Cabinet Primar este evident că respectivii tot sunt vinovați. Un astfel de document nu poate fi trântit în obrazul cetățenilor fără să nu fie verificat și de „specialiștii” primarului (pe toate componentele, și juridică, și factuală, și logică, și de imagine). Că doar de aia sunt angajați „pe direct”, că sunt specialiști pregătiți și de încredere, nu?
În ipoteaza (nereală, conform informațiilor noastre) în care onor consilierii Primarului nu ar fi văzut această panaramă de Regulament, e un fel de autodenunț colectiv cum că respectivii au fost angajați nu pentru că s-ar pricepe la ceva ci pentru că au lipit afișe în campanie sau au normă la dat likeuri (de pe conturi proprii sau fake).

„Notele” de mai sus îl vizează și pe city-manager. Denumirea funcției vorbește, în primul rând, despre managementul orașului, comunității. Nu poți să te pretinzi city-manager și să treacă un astfel de proiect spre vot fără să-l vezi, să-l analizezi. Fără să știi că, atunci când în acest măreț document se vorbește că „accesul animalelor de companie va fi permis numai în locuri special amenajate”, în Piatra Neamț nu ai AZI niciun parc (sau alt loc) special pentru animale de companie. Ba, mai rău, în Piatra Neamț, jumătate din locurile de joacă PENTRU COPII sunt, de fapt neconforme.
Pe ce s-au dus banii cheltuiți în anii anteriori pentru repararea locurilor de joacă? Păi primarul și city-managerul nu au decât să se informeze. De exemplu să-l cheme la o cafea pe cel numit în funcția de director Salubritas (tipologie absolut sinecuristă) și să-l întrebe pentru ce firmă privată făcea lobby în Primărie (din poziția de consilier Primar, atunci) să ia în subcontractare lucrări (și bani) de la Publiserv pentru astfel de reparații.

De ce este acest Regulament neo-marxist? Pentru că prin toate aceste exemple (plus altele) transmite mesajul că administrația nu este interesată de cetățean și de un iluzoriu bine comun. Pentru că, efectiv, calcă în picioare drepturile cetățenești, pentru că îi transformă în „dușmani ai poporului” pe toți cei care cresc un animal de companie în locuință. Pentru că e vorba de o întoarcere sinistră spre plăcuțele cu „nu călcați iarba”, de sorginte comunistă, în timp ce în parcurile din orașele vestice oamenii chiar sunt încurajați să se așeze pe iarbă.
Oops, ca să nu mai spunem de „inteligenta” interdicție care îi vizează și pe copiii care merg cu biciclete sau role în parcuri. Unde să se ducă aceștia? Pe pistele de biciclete promise în campanie, din care nu s-a realizat nici măcar un metru?

Acest Regulament nu este prima gafă majoră a actualei administrații Carabelea. Dar e evident că este prima gafă super-vizibilă, de impact. Care are și un punct pozitiv: ar trebui să trezească pe primar ca măcar acum să realizeze că toți cei cu care s-a înconjurat (Cabinet Primar, Directori firme CL etc), din interes sau din prostie, vor tot spune că Împăratul are haine deși el e gol pușcă. Și încep să râdă și copiii…

Vom reveni.

Daniel VINCA

 

Lasă un răspuns