Cum a fost mătrășit ong-istul/bugetar Hrib-Kult de la Roman! Acuzat de consilieri de prețuri umflate, de minciuni, piloșenie și impostură…

O documentare banală, aflată la îndemâna oricărui curios (inclusiv consilier local de la Piatra Neamț care trebuie să voteze bani și favoruri publice pentru orice pilos sau dubios) pe tema așa-numitului Festival Kult scoate la lumină detalii și fapte care sunt strigătoare la cer.

Venim acum cu un episod care arată de ce acest măreț auto-declarat festival a fost realmente mătrășit de la Roman, după o ședință cu scântei a Consiliului Local de acolo.

În respectiva ședință au fost spuse acuzații foarte grave (prețuri umflate artificial, mințirea consilierilor, favorizare etc) la care artizanul afacerii, Sebastian Hrib nu a răspuns pentru că nu era de față. Nu era prezent DEȘI CONSILIERII LOCALI DE LA ROMAN CERUSERĂ DE LA ȘEDINȚELE PE COMISII ACEST LUCRU.
Bunele practici statuează faptul că un solicitant de ceva (orice) de la un CL va fi prezent în ședință. Pentru că așa e normal, pentru că e curios să vadă ce se întâmplă cu votarea interesului său și pentru a putea da explicații dacă i se cere acest lucru.
Uzanțele arată că nu sunt prezenți cei care parafează afacerea/votul pe direct, de obicei cu primarul sau cu alianța majoritară din CL.

Așa s-a întâmplat și la Roman, gurile rele spunând că Hrib i-a tratat cu aroganța absenței pe consilieri fie pentru că era la Piatra (e consilier al directorului general ADR NE), fie pentru că era printr-o vacanță.

Ca să nu fie vorbe, la finalul acestui articol aveți și VIDEO cu acea ședință în care reprezentanții a 3 partide (PSD, USR, IPM) au explicat de ce nu votează combinația Hrib-bani publici.
Pentru context, e bine de reținut că:
– ultimul festival Hrib-Kult a fost organizat în 2019.
– în 2020 nu a fost organizat din motiv de pandemie. Dar Hrib a scos la vânzare bilete și a vândut pe o platformă electronică. Nu știm dacă 5 sau 500, pentru că nicăieri nu a spus câți oameni au rămas cu buza umflată…
– în 2021, Hrib anunță din nou mare festival la Roman și că vor avea intrarea asigurată țepuiții din anul precendet. Consilierii romașcani spun pas, din fericire Hrib nu a mai apucat să vândă iar bilete pentru nimic…
– 2022, Hrib își mută afacerea de la Roman la Piatra Neamț. Pe aceeași regie, cu prețuri umflate, cu ocolirea procedurilor de pe Legea 350 (unde merg ong-urile fără pile așa de babane), cu minciuni directe sau prin omisiune strecurate la greu în documentație.

Rămânem la ședința din 2021, de la Roman. Și venim mai jos cu acuzele aduse în ședință (vezi video) sau imediat după de consilierii romașcani.

IPM: „DJ-ii de 5200 euro au preț de piață de 3500 euro, scena supra-evaluată”

Consilierul local Teodora Baciu a pus degetul pe prețurile umflate de Sebastian Hrib.

„E păcat că nu este aici președintele organizației pentru explicații. În ceea ce privește sumele. dacă ne uităm la sumele pentru artiști, sunt mai mari decât ceea ce se negociază acum pe piață. Cel mai scump dintre artiștii care ar veni la Roman ar fi DJ Optik, dar pentru 2 ore de performanță artistică, un impresar care a avut inclusiv artiști incluși în Festivalul Untold a spus că ar fi o sumă de 1500 de euro. Deci dacă îi dăm lui DJ Optik 1500 de euro și mai dăn câte 1000 de euro celorlalți doi (că este Argatu’ și încă cineva), ar însemna 3500 de euro și nu 5200”, a spus Baciu invocând acest exemplu în care Hrib și-a pus un capac de 50%.
La acest capitol s-a remarcat – pe post de avocată a absentului Hrib – consiliera Iorga (fost viceprimar) care a încercat să susțină că la prețrile basic se adaugă cheltuieli cu cazare, masă, transport. Din păcate pentru ea, intervenția lui Iorga s-a dovedit a fi penibilă, arătând că nici măcar nu a studiat (sau arunca o fentă?) documentația pentru că Baciu a replicat precizând că în actele înaintate de Hrib la Primărie, cheltuielile cu cazare/masă sunt deja menționate separat.

Baciu a punctat și „capacul” pus la închirierea scenei: „De asemenea, dacă ne uităm pe SICAP cu cât se închiriază o scenă, observăm că suma de 2500 de euro este ceva mai mare decât putem găsi pe piață și, cu 2000 de euro pentru o singură zi se poate închiria o scenă cu lumini și sunet ok”.
Ei bine, dacă aleșii de la Roman au acuzat că 2500 euro pe zi pentru scenă e un preț nejustificat, cei de la Piatra Neamț trebuie să aprobe marți ca, din banii publici, să fie plătiți… 4750 euro pentru scenă/zi, adică 9500 euro pentru două zile. Adică un preț de 2 ori mai mare decât cel de la Roman, considerat și acela umflat.

Teodora Baciu a punctat și risipa banilor alocați pentru foto-video.

USR – Votăm cum spun tinerii, adică împotrivă

Viceprimarul Radu Sanson a demolat și el aserțiunile Roxanei Iorga și a subliniat că ONG-ul lui Hrib nu își poate aroga ideea că e singurul care ar reprezenta pe toți tinerii din Roman. E și asta o șmecherie a unor ONG-iști care, cu de la sine putere, pentru a da greutate unor pretenții fanteziste, declamă că ei sunt singurii reprezentanți ai poporului tânăr…

<<Noi cei de la USR nu vom vorbi de ce nu au venit să ia bani pe exercițiul inițial de finanțare a proiectelor, despre cum ne-au abordat, dacă ne-au abordat (NR – aluzie la discursul Roxanei Iorga care făcea trimitere la un mail primit de ea)… Noi doar facem o comparație între acest proiect și cel de la punctul 4 (NR – altă asociere).
Cel de la punctul 4 este mult mai detaliat, prevede abordări pentru toate situațiile, iar cel de la punctul 17 este la modul „vă rugăm să ne dați bani, dar să vă ocupați voi și noi să culegem meritele”. (…)
E greșit să pornim de la premisa că o singură organizație e reprezentativă pentru toți tinerii din oraș. Un coleg de al meu a participat, de exmplu, la o dezbatere cu tineri, si, dintr-un grup de 5, 3 au votat împotrivă (NR – se subînțelege că pentru favorizarea Kult Fest). Și am decis să ne luăm după tineri și să votăm și noi la fel. (…) Din respect pentru tinerii pe care-i reprezintă, președintele Kult trebuia să fie azi aici, să ne dea personal explicații, nu prin „avocați”>>, a spus Samson, cu un KO de final pentru fosta viceprimăriță…

PSD: lobby personal doar la unii consilieri, dublă măsură

Reprezentanții PSD în CL Roman au acuzat favorizarea unui astfel de ONG, venit să ia bani pe direct (și nu puțini) în timp ce alte asociații trec prin evaluarea unei comisii speciale (exact ce se face și la Primăria Piatra Neamț dar și la CJ Neamț, unde unii sunt „fraieri” iar „piloșii” iau bani prin asocieri directe și dubioase).

<<L-am invitat pe Sebastian Hrib să fie la ședință. Nu e.
Nu ne opunem activităților pentru tineri. Tocmai ce am votat la ședința trecută, pe partea de bugetare participativă o mulțime de proiecte propuse de ONG-uri. De ce nu a venit domnul Hrib ca toți ceilalți pe acea finanțare, unde există o comisie specială care analizează fiecare cerere? Nu e corect pentru celelalte ONG-uri din Roman să dăm bani mulți, așa pe asociere, unora, în timp ce ceilalți vin la acea comisie, primesc punctaj și bani pe o analiză serioasă. Domnul cu Kult Fest nu a mers în acea comisie, pe picior de egalitate cu celelalte ONG-uri din Roman. Bugetul e aprobat de la începutul anului, se știa ce bani sunt, de asta e incorect față de ceilalți, nu trebuie să lucrăm cu dublă măsură”, a spus George Bălan, susținut cu câteva intervenții și de colegul lui Radu Curpăn.

Ulterior, cei de la PSD au transmis și un mesaj public pe net:
<< (…) Mă voi referi la două proiecte în antiteză, din punctul meu de vedere:
Proiectul nr. 17 (https://primariaroman.ro/…/07/017-Acord-Kultfest-2021.pdf) și Proiectul nr.4 (https://primariaroman.ro/…/07/004-aprobare-acord-MTB.pdf).
Știu, în esență vorbim despre două tipuri de activități diferite, nu poți compara mere cu pere, dar când vorbim de banii publici (și nu puțini) și când există și precedent, consider că este cazul să chibzuim temeinic înainte de a vota.
Proiectul nr. 4, prin care se aprobă Acordul de asociere între Municipiul Roman și Asociația Club Sportiv MTB Roman în vederea organizării evenimentului sportiv de interes public local „MTB Roman Maraton, ediția a III-a”, în data de 18.09.2021, este un proiect care NU‼️ solicită bugetului local alocarea vreunei sume de bani ci doar parțial logistica – în cadrul CSA Moldova, dar care se adresează tuturor categoriilor de vârstă, tuturor oamenilor, având secțiuni dedicate în acest scop. Este un proiect așteptat, un proiect care și la edițiile anterioare s-a bucurat de un real succes în rândul concetățenilor noștri, de la cei mici la cei în etate și până la persoanele cu dizabilități.
La polul opus avem Proiectul nr.17 (care de altfel a și primit aviz negativ în comisiile de specialitate), prin care s-a dorit aprobarea Acordului de asociere între Municipiul Roman, în calitate de organizator și Asociația KULT Generation Roman, în calitate de co-organizator, în vederea organizării evenimentului de interes public local „KULT FEST – ediție limitată”, în data de 11 septembrie 2021, în Parcul Zăvoi din Roman. Nimic mai frumos, doar că intervine un mic amănunt: alocarea din bugetul local a sumei maxime de 47.500 lei‼️ Unii dintre noi, avem un deja-vu. Nu pot spune că nu este și acesta un proiect așteptat de concetățeni, doar că romașcanii trebuie să fie corect informați. De asemenea, nu pot spune nimic despre prima ediție a Kult-Fest-ului, dacă a fost o reușită sau nu, dat fiind că toate informațiile au fost pe surse, nefiind prezentat de către organizator, la momentul respectiv (și nici după❗) UN RAPORT detaliat al întregii activități desfășurate, inclusiv al modului de gestionare a sumei imense de bani din bugetul local, sumă votată la momentul respectiv. Nu mai amintim și faptul că ar fi fost corect ca asociația să aplice pentru finanțare pe HCL ce prevede finanțarea ONG-urilor, depunând un proiect – și nu solicitând direct bani din buget, iar reprezentanții Kult Generation nu au catadicsit să fie prezenți la Ședința de CL și să își susțină cu argumente, măcar verbal, proiectul. Ne amintim că „Prost nu e cine cere, prost e cine dă” sau „Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu capătă nimic”.
Punctez, nu ne opunem la proiecte de calitate pentru tineri, chiar și pe bani mulți, dar este esențial ca, în primul rând orașul să dispună de acești bani, să fie făcută o prioritizare a nevoilor Romanului (a se vedea și intenția de cumpărare a celor trei baloane pentru terenurile de tenis (care terenuri? , care vor fi făcute pe Stadionul Moldova?) și nu în ultimul rând traseul acestor bani și modul de cheltuire al lor să fie monitorizat și strict justificat cu documente. În esență, acesta este și rolul consilierilor locali.
Și pentru că astăzi, 30 iulie este Ziua Internațională a Prieteniei, închei cu un citat din Plutarch: „Nu am nevoie de un prieten care se schimbă când mă schimb și eu, care dă din cap când dau și eu. Umbra mea face asta foarte bine.” (prietenii știu de ce ❗)>>, a scris George Bălan. Probabil că citatul din final face aluzie la anumite jocuri făcute de Hrib în campania electorală din 2020 (a organizat o pseudo-dezbatere cu candidații la Primărie; sunt pe net destule referințe despre mediocritatea moderării sau alte acuze).

Încă un detaliu: deși pledoaria lacrimogenă a ex-primăriței Iorga (susținută de consiliera Dana Păiuș, actualmente și inspector general adjunct la ISJ) devoala, în esență, un aranjamant al lui Hrib cu tabăra liberală, e de subliniat interveția cât de cât echilibrată a primarului care a încercat doar „smulgerea” unui amendament după ce Baciu a acuzat prețurile umflate. Nu a fost să fie și primarul nu a insistat, ceea ce e de apreciat…

Deși acuzele consilierilor romașcani au fost făcute într-o ședință publică, difuzată în format video, apoi și pe facebook, nu am găsit nicăieri niciun un răspuns, nicio replică a celui arătat cu degetul pentru astfel de practici… Și tăcerea e un răspuns, nu?

Proiectul care e mâine pe ordinea de zi a ședinței de CL Piatra Neamț este inițiat de primarul Andrei Carabelea deși, după cum Vestea a scris deja, și acum e vorba de prețuri umflate și de o afacere de showbiz (cu multă publicitate mincinoasă, direct sau prin omisiune) care ar trebui să fie privată nu susținută de bani publici.

Mai jos, în format VIDEO, ședința de la CL Roman în care, spre lauda lor, aleșii locali l-au mătrășit de la banii romașcanilor pe ong-istul/bugetarul/combinatorul de showbiz Sebastian Hrib.
Mâine e rândul aleșilor de la Piatra Neamț să arate, prin votul lor, dacă chiar respectă banul public și un set minim de principii sau sunt doar o mașină de vot la dispoziția unor piloși.

Mai jos, VIDEO cu ședința CL Roman. Proiectul 17 cu „bani pentru combinații Hrib, de la timer 1.15.00:

Daniel Vinca
N.R. – Vom reveni. Cu un noi detalii care arată cum Hrib îi minte pe față pe consilierii din Piatra Neamț și cum, de fapt, nu dă doi bani pe votul lor pentru că (probabil conform unor discuții) totul e aranjat deja…

 

One thought on “Cum a fost mătrășit ong-istul/bugetar Hrib-Kult de la Roman! Acuzat de consilieri de prețuri umflate, de minciuni, piloșenie și impostură…

  1. ,,Baiat destept,, !!! A aparut cu organizarea,a luat banii,a fost angajat la Primaria Roman,a plecat la Agentia de dezvoltare NE unde si-a adus si nevasta,fix cum fac toti tinerii pe care cica ii reprezinta !!! Ce e rau daca plateste si primaria din Piatra asa o capacitate ???

Comments are closed.