Cum a fost Cengiz presat să retragă plângerea, ca să scape derbedeul Gabor, sifonul Poliției Roznov!

În episodul de la Roznov-Slobozia (agresiune fizică și sexuală împotriva unui copil de 16 ani, agresiune fizică împotriva tânărului Cengiz, de 18 ani) nu a fost un singur agresor (Mădălin Aursului, cel care apare dezbrăcat în filmare).
Agresiunea a continuat și după filmare, cel lovit în continuare fiind Cengiz, nu doar de „dezbrăcat” ci și de cel puțin încă unul din cei doi care, în filmare, par doar martori. Mai mult, acest al doilea agresor era înarmat cu o „vână de bou”, obiect care cauzează leziuni extrem de dureroase, folosit și la torturarea în beciurile Miliției sau în închisorile comuniste.
Acest al doilea agresor se numește Bogdan Gabor și el este principalul beneficiar al faptului că, ulterior, Cengiz a cedat presiunilor și și-a retras plângerea. 

O scurtă fișă tehnică a acestui al doilea agresor arată așa:
Bogdan Gabor, 30 de ani, născut în Dumbrava Deal, domiciliat în Slobozia, căsătorit, 3 copii.
Cunoscut consumator de alcool și de droguri.
Cunoscut provocator de scandaluri, bătăi.
Ar avea minim 3 plângeri/dosare pe scandal/violență, de vreun an de zile, care zac în sertarele Poliției Roznov și care, probabil, se vor finaliza ca și altele cu clasare, după ce victimele sunt presate să-și retragă plângerile.
În Roznov este de notorietate faptul că Gabor ar fi turnător la Poliție.
Tot Gabor este și rudă cu polițistul Bobi Simionică (agent de Poliție la Judiciar Poliția Roznov, Judiciar – SIC, acum – condus de inspectorul Cătălin Vrînceanu, cel care luni după amiaza i-a luat prima declarație lui Cengiz).
Tot despre Gabor se spune că ar fi în relații aropiate cu subcomisarul Ionuț Matache, șeful Poliției Roznov.

Retragerea plângerii de către Cengiz (care a fost agresat doar fizic) înseamnă că, în termeni juridici, se încheie ancheta în ce-i privește pe agresorii lui pentru „loviri sau alte violențe”. Cum Aursului este cercetat și pentru alte fapte rezultă că primul beneficiar al retragerii plângerii este Gabor.
Beneficiarii secundari sunt cei din Poliția Roznov (în frunte cu subcomisarul Ionuț Matache) care au dezinformat din prima zi de când subiectul a devenit public (de luni seara) faptul că ar fi știut de acel episod. Au dezinformat IPJ (inspector șef comisar șef Neculai Catană) și chiar  pe prefectul județului. Acum, după retragerea acelei plângeri depuse duminică, și polițiștii se joacă cu scuze gen ” a fost plângere, dar victima respectivă era doar cu lovire, dar vedeți că și-a retras-o).
Retragerea plângerii a fost confirmată chiar de comunicatorii IPJ miercuri într-o discuție cu Ionuț Corfu, jurnalistul respectiv făcând publică informația miercuri seara în platoul Vestea.

Nu știm însă momentul exact al retragerii plângerii dar avem două ipoteze ajunse la Vestea pe care o să le prezentăm așa cum le-am primit:
Ipoteza 1: Plângerea ar fi fost retrasă miercuri, chiar cu câteva ore înainte ca cengiz să fie săltat de pe stradă. Ar fi fost făcut acest pas al retragerii plângerii după ce acesta s-a întâlnit cu Gabor care ar fi fost însoție chiar de subcomisarul Ionuț Matache.
Ipoteza 2: Plângerea ar fi fost retrasă în noaptea de luni spre marți (de fapt, când a început ancheta după ce presa a făcut public și cazul dar și mușamalizarea evidentă), după ce în spațiul public a ajuns interviul video cu Cengiz, realizat tot de Ionuț Corfu (TVM Neamț) care spunea că el a fost de duminică la Poliție și a scris despre agresiunile fizice și sexuale.

În ambele ipoteze, ni s-a spus că argumentul a fost același: Gabor a făcut trimitere în discuția cu Cengiz că el, victima, a crescut fără tată și că dacă el Gabor se va duce după gratii îi rămân 3 copii fără tată… Un argument emoționant și care s-a dovedit eficient pentru un tânăr care a crescut fără tată…

Ambele variante reliefează și interesul major al conducerii Poliției Roznov: retragerea plângerii, adică subțierea cazului, în loc ca instituția să fie interesată de aplicarea cu fermitate a legii. Chiar și în ipoteza doi, după cum spun specialiștii, cu răzgândirea lui Cengiz chiar în prima noapte a anchetei (în sediul Poliției?, afară?) nu poți să nu fii șocat. În loc ca Poliția să facă audieri, să obțină probe, să separe victimele de autori și chiar autorii între ei (cu excepția momentelor de confruntare criminalistică, care trebuie foarte bine gestionate), dimpotrivă, în așa anchetă, agresorii interferau cu victimele și făceau presiuni (fie și emoționale).

Această retragere a plângerii este însă foarte inportantă și în contextul în care Cengiz a fost săltat miercuri de pe stradă, dus la audieri, reținut și inculpat pentru „crima” de a fi postat filmul pe facebook, gst făcut din disperare și fără de care opinia publică nu ar fi aflat nimic nici de oribila faptă și nici de cuibul de mafioți cu epoleți de la Roznov.

În momentul reținerii, Cengiz nu mai era parte vătămată (doar își retrăsese plângerea) iar Gabor nu mai era învinuit (din același motiv) deci numai bun de folosit ca martor împotriva lui Cengiz.
Toată această succesiune care a transformat un martor în inculpat-reținut arată ca un plan diabolic pus la cale de cineva care este familiarizat cu aceste chichițe juridice, care știa că astfel poate închide gura tânărului (din fericire, judecătorul nu a dat curs aberantei cereri de arest preventiv) și care știa că un procuror DIICOT ar fi mai atent în a da mandat de reținere pentru o victimă și a lua de martor credibil un acuzat (Gabor).


Sursa foto: cititor Vestea. Cumva pe contorul de curent electric scrie numele MATACHE IONUȚ? Poate ne spune șeful interimar al BCCO Neamț sau poate întreabă la firma PROTO CRIS…


În toată această ecuație, nu putem decât să ne întrebăm ce rol are relația specială între comisarul Cornel Iacoban (șeful interimar al BCCO Neamț) și subcomisarul Ionuț Matache? Printre altele, sursele Vestea spun soția primului are o firmă de construcții care în afară de unele interesante lucrări pe bani publici, ar – hai să folosim un eufemism – da o mână de ajutor în ridicarea unei vile mărișoare de către Matache la Dumbrava Rosie…
Dacă se dovedește că dosarul care a dus la reținerea lui Cengiz a fost dus la DIICOT de către BCCO din IPJ Neamț, cazul devine și mai interesant.

Tot ca detaliu, în timp ce joi, în ziua de Înălțare, Cengiz (care rămâne o victimă, imaginile sunt clare, dincolo de încadrări juridice) era în arest preventiv, polițiștii care au mușamalizat cazul erau bine merci acasă sau unde doreau pentru că sunt și ei cercetați dar… disciplinar.
În buna tradiție românească, aceste cercetări preliminare pe astfel de cazuri grave sunt făcute pe principiul „corb la corb nu-și scoate ochii” iar când ele sunt realizate de chestori de pe la București, doar copacii de pe lângă cabanele Romsilva Neamț sau de pe lângă unele pensiuni discrete văd cum stau la un pahar de vin cei care anchetează disciplinar cu cei care sunt anchetați disciplinar.
Iar dacă peste 3-4 luni se va finaliza cercetarea preliminară, opinia publică va afla (sau nu) că a fost dat ca sanciune vreun avertisment dar „nu spunem nume că, mna, protecția datelor personale”.

În acest timp, jurnaliștii care sunt pe un grup de comunicare cu purtotorul de cuvânt al IPJ Neamț mai întreabă, cam zilnic, ce se întâmplă cu măreața anchetă disciplinară. Mai jos o mostră de răspuns care arată cum Poliția Neamț este fie stat în stat fie o Mafie (la nivel de conducere, evident) în care Omerta funcționează impecabil: <<Bună ziua! După cum am precizat și ieri, în momentul în care se vor finaliza, rezultatul va fi făcut public. O zi bună!>>.

Probabil că salutul de final („o zi bună”) face trimitere la zilele de duminică și de luni, când zilele bune ale polițiștilor de la Roznov au fost deranjate de un tânăr de 18 ani care a mers, inclusiv cu probe, să arate fapte grave și să ceară să se facă dreptate. Și, drept răzbunare mafiotă, miercuri l-au săltat tot ei, polițiștii cu zile bune, de pe stradă…

Rușine șefi ai Poliției Roznov, rușine șefi din Poliția Neamț!

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

2 thoughts on “Cum a fost Cengiz presat să retragă plângerea, ca să scape derbedeul Gabor, sifonul Poliției Roznov!

  1. Procuratura trebuie să se autosesizeze pentru faptele evidente care apar în filmare!

  2. Masura corecta ar fi destituirea tuturor politistilor implicati si retinerea politistilor complici cu agresorii!I judet e plin de astfel de „sifoane” ale militiei , care isi permit orice:batai, violuri, santaj, camatarie.Oare chiar e nevoeie de „informatori”, sau sunt doar pretexte pentru imbogatirea militienilor?!

Lasă un răspuns