Culmea „civilizației”: rampă pentru persoane cu dizabilități blocată de mașina parcată cu tupeu

Singura rampă de acces care poate fi folosită de persoanele cu dizabilități imobilizate în cărucioare care vor să ajungă pe platforma de la așa-numita clădire RIFIL din Piatra Neamț (de pe strada Cuza Vodă) era, în urmă cu câteva momente, blocată cu tupeu de cel care și-a parcat autoturismul Seat NT 07 LZX.
De menționat că în clădirea respectivă sunt mai mulți chiriași sau entități care folosesc diverse spații: o firmă de pază, o terasă, o firmă de cursuri perfecționare auto, o firmă de asigurări dar – atenție! – și o asociație umanitară ai cărei beneficiari sunt inclusiv persoane cu handicap sau mămici cu copii mici care, de multe ori, vin cu cărucioarele de bebe pentru a primi diverse bunuri sau servicii.

Pe platforma respectivă (care e mai înaltă decât strada, pe unele porțiuni chiar cu vreun metru) mai există un capăt de acces (cel dinspre creșă) dar acolo e o diferență de nivel de circa 30-40 de centimetri care face imposibilă trecerea unui căruț (pentru persoane cu dizabilități sau de bebeluși).

Ei bine, în urmă cu câteva minute (ca foarte des de altfel) acea singură rampă era blocată de mașina respectivă parcată (ca încă alte patru mașini) pe partea stângă a drumului care ESTE CU SENS UNIC și cu pe parcări pe dreapta.

Din pozele de mai sus se observă că din cauza situației respective, un autoturism se poate strecura printre mașinile de pe dreapta (parcate legal, pe locuri de parcare) și cele de pe stânga (parcate – cum spunea cineva din Primărie, pe principiul „șmecherii confiscă orașul”) dar va circula cu dificultate sau deloc o mașină mai lată (de exemplu de Pompieri sau de la Salubritate sau o dubă de marfă).

În imagini observați că au apărut deja, până la un punct, și celebrii „morcovi”. Au fost plantați ieri, din fața IPS spre Plantavorel, de Publiserv la dispoziția Primăriei. Numai că amplasarea acestor semne care trebuie să stopeze fix parcarea necivilizată s-a oprit în fața acelor mașini de pe stânga. Nu or fi proprietarii în zonă sau poate nu vor să le mute, cine știe?

Și, probabil, în caz de ceva se vor plânge de lipsa locurilor de parcare. În cazul Cuza Vodă nu e vorba doar de asta. Ci și de multă indolență și de – iarăși facem recurs la zicerea acelei persoane din Primărie – de multă șmecherie. Ani de zile, locurile de parcare de reședință marcate pe strada Cuza Vodă erau ocupate cu acte, adică închiriate de la Parking, într-un procent foarte mic. De aceea, în urmă cu câțiva ani, când în zonă și-a mutat sediul o firmă de pază a putut închiria câte a dorit, vreo 12. Că ele figurau drept neocupate. După ce au folosit atâta timp parcările de reședință fără să plătească tariful altminteri rezonabil (vreo 100 de lei la vremea respectivă), onor proprietarii de mașini (UNII, ca să fie clar) au început să țipe că „ni s-au luat locurile NOASTRE de parcare”. De parcă firma respectivă a dat bani pentru închirierea lor (apropos, contractele cu beneficiari-firme sunt duble ca preț!) de plăcere, nu pentru că așa e corect și civilizat.
Și, respectivii (cei rămași fără locuri de parcare) nu au încercat să rezolve problema corect (prin cautarea și închirierea altor locuri de parcare decât în mică măsură. Da, unii au găsit până la urmă o soluție dar alții și-au mutat parcarea de pe dreapta… pe stânga. Pe locuri nemarcate și a căror ocupare mai blochează o salvare, o mașină de pompieri, accesul pe rampă a unui căruț de invalid sau căruțul de copil împins de o tânără mămică.
De ce? Pentru că vor și pentru că pot! Și pentru că trăim într-un oraș „confiscat de șmecheri”. Și pentru că orice rezolvare a unei situații – oricât de simplă ar fi acea rezolvare – se produce în mod câcâit. Pentru că așa e ritmul sau pentru că mna, nu se face să supărăm pe unii, „trebuie să cădem la pace”…

A, și ca să nu vă mai mire nimic: este vorba de celebra stradă Cuza Vodă unde, în urmă cu circa 7-8 ani, niște șmecheri au mutat, că au vrut ei, semnul de acces interzis din intersecția cu strada Dacia în punctul Plantavorel. Adică au înjumătățit porțiunea de stradă pe care se aplica regimul de circulație pe sens unic.

D.V.

Nota Bene – Reiterăm (de data asta, PUBLIC) sugestia adresată primarului de Piatra Neamț: rugați-i frumos pe onor angajații instituției (mai ales pe șefii de birouri, servicii, direcții care au și lefuri mai mari, ca după responsabilități, nu?) ca săptămânal să realizeze în timpul programului de lucru și niște ore în teren. Pe jos!
Să vadă orașul și problemele lui real, la firul ierbii, nu doar pe geamul mașini, de acasă la Primărie. Și nu doar pe străzile mari. Până la centurile alea ocolitoare promise de toți prin campanii, până la alte proiecte noi și mărețe, locuitorii acestui oraș (întâmplător, plătitori de taxe și impozite) se lovesc zi de zi de astfel de lucruri mărunte care le fac viața un calvar. Lucruri mărunte generate nu de lipsa sau costul soluțiilor ci de indolența unor persoane needucate. Iar indolența șmecherilor e dublată de lipsa de reacție sau de viteza de melc a autorității.

3 thoughts on “Culmea „civilizației”: rampă pentru persoane cu dizabilități blocată de mașina parcată cu tupeu

  1. Sper ca e o gluma articolul asta, asa cum și acea rampa pentru persoane cu dizabilități.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.