CULIŢĂ TĂRÂŢĂ ÎN CONFLICT DE INTERESE CÂT CASA

tarata14

*preluare Realitatea Media: Culiţă Tărâţă a iniţiat şi votat hotărâri de finanţare a unei acţiuni a Camerei de Comerţ, în conducerea căreia se aflau pe rând doi dintre fiii săi * potrivit legii, el ar fi trebuit să nu participe la votarea respectivelor hotărâri

(…) preşedintele Consiliului Judeţean a reuşit însă să încalce prevederile legislaţiei în vigoare privind conflictul de interese. Nu o singură dată. Probabil a fost vorba de o neatenţie, din moment ce încălcarea legii nu i-a adus vreun beneficiu consistent lui sau familiei sale.

Este vorba de sumele pe care instituţia pe care o conduce Culiţă Tărâţă le-a acordat, în asocierile cu Camera de Comerţ şi Industrie, pentru organizarea a cel puţin două ediţii ale Târgului de Carte Libris.

În Colegiul de Conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie Neamţ, în perioada 2012 – 2014, s-a aflat şi Culiţă Tărâţă, fiul preşedintelui CJ Neamţ, care a deţinut calitatea de membru supleant. În 2014, în Colegiul de Conducere al Camerei de Comerţ a fost ales drept membru un alt fiu al preşedintelui – Mihai Tărâţă. Ignorând această situaţie, Preşedintele CJ a votat hotărârea de asociere cu Camera de Comerţ şi contribuţia Consiliului Judeţean la finanţarea Târgului de Carte, deşi ar fi trebuit să nu participe la acel vot. (…)

Primul conflict de interese în 2012

În 2012, printr-o iniţiativă a lui Culiţă Tărâţă, s-a propus plenului Consiliului Judeţean aprobarea asocierii cu Camera de Comerţ şi Industrie Neamţ, „în vederea organizării, în municipiul Piatra-Neamţ, în perioada 6-9 septembrie 2012, a Târgului de Carte Libris Neamţ, ediţia a II-a“. Tot atunci s-a aprobat şi contribuţia financiară de 15.000 de lei. Legat de acest proiect, în procesul verbal al şediţei cu pricina, adică pe data de 7 septembrie 2012, cu o zi după începerea târgului, se trece în revistă modul în care s-a votat acest proiect. Faptul că preşedintele a propus asocierea în timpul desfăşurării acţiunii şi nu înainte a atras atenţia mai multor aleşi care au solicitat lămuriri în cadrul şedinţei. Din procesul verbal reiese că Vasile Pruteanu întreabă: „Am studiat proiectul respectiv, este aceeaşi pro-blemă, a început Târgul de Carte şi dacă din punct de vedere legal putem acorda suma respectivă?“, explicaţia vine de la Cristina Mititelu, juristul de la acea vreme: „Da, este o manifestare aflată încă în desfăşurare, nu s-a făcut nicio cheltuială pentru acest eveniment şi oricum decontarea urmează să aibă loc, dacă se aprobă şi după ce se aprobă“. Apoi a intervenit Culiţă Tărâţă: „Deci, din punct de vedere legal se poate aproba“. El a şi supus proiectul la vot. (…)

Doi dintre cei care au votat „pentru“ se aflau în conflict de interese. Mai întâi preşedintele Culiţă Tărâţă, al cărui fiu, Culiţă Tărâţă, era membru supleant al Colegiului de Conducere al Camerei de Comerţ. Şi apoi regretatul Ioan Spiridonescu, care avea calitatea de membru al Colegiului de Conducere a CCI Neamţ. Ambii se aflau în conflict de interese şi ar fi trebuit să nu participe la acest vot.

Asociere cu Mihai Tărâţă în 2014

Situaţia s-a repetat în 2014, tot la finanţarea Târgului de Carte Libris (care        s-a încheiat în urmă cu trei zile). În şedinţa din 12 februarie s-a aprobat, cu tot cu votul preşedintelui Culiţă Tărâţă, hotărârea privind aprobarea Programului pentru acordarea finanţărilor nerambursabile, va-labil pe anul 2014. În cadrul proiectului de hotărâre era cuprinsă şi finanţarea pentru Camera de Comerţ şi Industrie, pentru organizarea ediţiei a IV-a a Târgului de Carte Libris.

Problema este că la data respectivă, Mihai Tărâţă devenise membru al Colegiului de Conducere al Camerei de Comerţ în locul lui Ioan Spiridonescu (acesta a decedat în noaptea de 2 spre 3 februa-rie), poziţie pe care o deţine şi acum.

În luna iunie a acestui an s-a semnat contractul de asociere dintre Consiliul Judeţean Neamţ (6822/14.06.2014) şi Camera de Comerţ, care consfinţeşte legalitatea. În cadrul acestui contract, Culiţă Tărâţă („în calitate de Finanţator“ – aşa cum este denumit în contract) semnează actul al cărui obiectiv este finanţarea din fondurile destinate pentru Cultură, religie şi învăţământ cuprinse în bugetul judeţului pentru anul 2014, a activităţilor pe care Camera de Comerţ le va desfăşura în cadrul „Târgului de Carte Libris“.

Articolul integral semnat, Alex Nechita, în Realitatea Media.
(titul acestei postări aparţine vestea.net. pasajele de text sunt preluate din Realitatea Media)

 

 

 

 

One thought on “CULIŢĂ TĂRÂŢĂ ÎN CONFLICT DE INTERESE CÂT CASA

  1. dupa ce a secatuit tara imbuibatului nu-i mai ajunge…propun ca tara asta sa-i poate numele…din ce tara esti mai baiete,,,din tarata…asta poate l-ar multumi

Lasă un răspuns