Cu un pluton de directori bugetofagi, CJ vrea avocat scump pentru litigiul pe podul prăbușit al lui Arsene

Uluitor ce se întâmplă la Consiliul Județean Neamț. După ce președintele Ionel Arsene a refuzat să accepte plata către MApN pentru montarea și mentenanța unui pod provizoriu pretextând că nu risipește banul public, același Arsene dorește angajarea unui avocat experimentat (deci scump) pentru litigiul cu constructorul.

Și asta în condițiile în care CJ Neamț are o ditamai Direcție Juridică și un pluton de mega-directori plătiți regește (cu peste 2000 euro lunar).
Și, bomboană pe coliva administrării județului și banului public, în Referatul de Aprobare se invocă, printre alte motive, și faptul că directorul general al Direcției Juridice din CJ „exercită temporar funcția de secretar general al prefectului”.

În traducere liberă, Bogdan Bosovici (despre el e vorba), perceput drept un fidel al cuplului Arsene-Soroceanu (președinte – secretar CJ) a fost mutat „ca o măslină” la Prefectură (să-l sprijine pe prefectul PSD sau să fie în coasta acestuia) și din cauza acestei mutări stratego-politice (în multe județe, funcția de secretar general Prefectură e asumată politic) acum CJ trebuie să scoată o sumă care nu va fi modică, să plătească avocați care să facă treaba „transferatului”.

Fragmentul respectiv face parte din referatul de aprobare semnat de ini’iatorul proiectului, adică de vicepreședintele Dragoș Chitic. Este evident că vicele Chitic a fost băgat la înaintare să-și asume asemenea proiect (totul costă pe lumea asta, nu?), Arsene fiind mai precaut în condițiile în care toată presa centrală și cea locală care nu e legată cu lanțul de PSD i-a alăturat numele de dezastrul de la Luțca.

Din documentele din mapa de ședință (pe care le publicăm mai jos) rezultă și că juriștii CJ nu ar fi calificați, „la acest moment” pentru situații de arbitraj. Păi cine a oprit pe cei din conducerea CJ să-i trimită pe acești juriști la cursuri de calificare pe tematică de arbitraj-mediere?
Circulă deja informații că administratorul public Sorin Brașoveanu ar fi fost într-o interesantă excursie de lux în America, pe bani publici, care ar fi costat vreo 9.500 dolari/participant.
La ultima ședință de CJ, și Ionel Arsene a prezentat o informare despre o excursie similară făcută, tot pe bani publici, prin Franța. Informare vagă, fără menționarea costurilor suportate de nemțeni.

În loc să se tot plimbe Arsene (și unii acoliți) ba prin State, ba prin Franța (mai corect, Monaco!), ba prin Egipt (la întâlniri cu consilieri de aghiotanți) nu mai bine ar finanța CJ profesionalizarea propriilor specialiști și și-ar ține propriul director de Direcție Juridică în instituție, la muncă (nu să-l transfere prin Prefectură)?

Revenind la Bogdan Bosovici – directorul care nu-i dar are postul blocat! – chiar s-ar putea spune că acesta ar fi avut un avantaj într-un eventual arbitraj cu constructorul, atâta timp cât șefa Direcției Economice din CJ (adică cea care a semnat/supervizat facturile pentru plata lucrărilor de la podul prăbușit în baltă) este… Ada Bosovici. Pentru că da, familia Bosovici (el director la Juridic, ea directoare la economic) este UNA din familiile de succes care lucrează în subordinea lui Arsene, la CJ Neamț.

E și acesta un mod de a-ți fideliza și disciplina subordonații. Când sunt angajați ca familii sau își tot aduc neamuri, odrasle, soți, nepoate etc pe statul de plată al CJ (sau al instituțiilor subordonate), dependența față de șefii supremi este mai mare, tentația de a spune „nu se poate”, „nu este legal” este mai mică, de teama consecințelor care ar putea afecta și rudele.

Pentru acuratețea informației, precizăm că ambii soți Bosovici lucrează în CJ dinainte ca în fruntea instituției să ajungă Arsene sau Soroceanu, ba chiar s-au cunoscut la acest loc de muncă, deci ei ar fi cumva excepția de la regula „ne aducem clanul la CJ”. Dar asta nu anulează alte semne de întrebare legate de semnăturile date de ei pe unele documente…

Ironia sorții și administrației marca Arsene-Soroceanu face ca în caz de proiectul trece de votul consilierilor (și are șanse mari să treacă, dată fiind majoritatea mută și disciplinată) și dacă va fi angajat un avocat pentru că lipsește Directorul Juridic, plățile către respectivul prestator de servicii să fie realizate de soția absentului. Adică Ada Bosovici va semnat bun de plată pe facturile generate de absența soțului, Bogdan Bosovici.

Nu-i așa că e vesel la Neamț?

Ard de vii oameni în spitalul județean al CJ (14 noiembrie 2020), se plătesc 3 milioane de euro pe un pseudo-spital (pe o procedură de achiziție pe care Curtea de Conturi a spus că a fost nelegală), se plătesc circa 7,5 milioane de lei pe reparații la un pod care se prăbușește la 6 luni după ce este dat în folosință (și Arsene „cotcodăcea” că garantează că zeci de ani nu vor fi probleme) și, în continuare, unii de prin subordinea președintelui CJ Neamț chiar nu înțeleg că riscă să-și tulbure major și irevocabil propriul viitor, tihna familiilor lor.

Reamintim că Ionel Arsene a fost deja condamnat de Tribunalul Bacău, într-un dosar care viza 3 (trei!) fapte de corupție la 8 ani și 4 luni de închisoare (prin contopire a 3 x 5 ani) cu executare.
Și a primit respectiva sentință deși a fost apărat tot de avocați cu experiență – care, după părerea unora mai mult sau mai puțin pricepuți – nu au reușit decât să lungească procesul printr-un circ avocățesc la care, la final, inculpatul nu avea cum să aibă câștig de cauză.

Votul pentru angajarea avocatului pentru litigiul referitor la Luțca are loc mâine la CJ. Ar fi interesant de văzut ce ar putea spune cei care votează cu DA oamenilor din satele de peste Siret care acum ocolesc pentru a ajunge la Roman. Și dacă acest ocol (pentru destinația Roman) nu e decât de câțiva kilometri, cei din satele vecine Luțca și Sagna (aflate de o parte și de alta a Siretului), se pot vizita acum după un ocol de 24 de kilometri. Adică trebuie să meargă pe traseul Sagna – Gâdinți – Roman – Luțca…

Pentru că Arsene a decis să nu accepte să plătească 200.000 euro către MApN (nu un milion de euro cum declara el pompieristic)…

Daniel VINCA

3 thoughts on “Cu un pluton de directori bugetofagi, CJ vrea avocat scump pentru litigiul pe podul prăbușit al lui Arsene

  1. In statul mafiot securist esuat Romanica se poate sa faci ce vrei cu banu public.
    Daca vrei sa-i furi nu-i nici o problema,nimeni nu te deranjeaza.
    S-au ocupat in parlament coalitia de hoti PNL/PSD si au facut ca furtul banilor publici sa fie usor si facil fara raspundere de nici un fel.
    Institutiile abilitate pentru a verifica si trage la raspundere acesti hoti au fost spaguite cu salarii colosale si pensii speciale/serviciu aberante,la 40 de ani si nu fac absolut nimic decat sa astepte sa treaca timpu si sa-si incaseze salariul baban si pensia la 40 de ani.La fel ca in administratia acestui stat esuat nimeni nu-i intreaba cu ce se ocupa zi de zi.

    Falimentul acestei tari de hoti si incompetenti este iminent.

Comments are closed.