Criminalii de Mediu, de la Heidelberg! Șeful Poliției confirmă „poluarea din interiorul Fabricii de Ciment”

Alegațiile unor postaci care tot sugerează de ieri încoace că „poate oferul bulgar nici nu a deversat amoniacul în interiorul Fabricii de ciment de la Tașca ci la altă gură de canalizare din afara firmei” au fost desființate astăzi de șeful interimar al Poliției Neamț, Mihai Osoianu, care a spus foarte clar că procesul de contaminare gravă a râului Bicaz a fost generat în interiorul producătorului de ciment care face parte din grupul Heidelberg Cement.

Referindu-se la infracțiunile pe care Poliția Neamț s-a autosesizat și acum face anchetă sub coordonarea unui procuror, Osoianu a spus clar „poluarea din interiorul Fabricii de Ciment”, referindu-se la Fabrica de ciment de la Tașca aflată în patrimoniul și administrarea CarpatCement care face parte din holdingul Heidelberg Cement.

„Astfel, avem o sesizare din oficiu care vizează poluarea din interiorul Fabricii de Ciment și vizează comiterea infracțiunii de infectare a apei, prevăzută de articolul 356 Cod Penal și de poluare prin evacuarea de substanțe periculoase prevăzută de articolul 98 din Ordonanța de Urgență 295/2015 privind protecția mediului, precum și infracțiunea de evacuare de substanțe care pot afecta caracteristicile apei și pot genera pericole asupra integrității și sănătății persoanelor, animaelor, a fondului piscicol, prevăzută de articolul 92 din Legea 107/1996 a apelor”, a spus Osoianu care a completat făcând referire și la o anchetă care vizează Păstrăvăria Cheița, pentru comercializare a produselor alterate si falsificare sau substituire de alimente.

Din intervențiile lui Osoianu la conferința de presă (vezi mai jos în format video), se transmite ideea că faptele de la Fabrica de Ciment sunt foarte grave. Aceeași atitudine fermă a avut-o și directorul Agenției de Protecția Mediului, Iulian Jugan (cel care a fost primul oficial nemțean care a aflat despre problemă și s-a dus imediat luni seara la fața locului să se convingă) care a punctat că „Accidentul ecologic este unul extrem de grav”.

La conferința de presă de la Prefectură au mai participat, în afară de Osoianu și Jugan, prefectul George Lazăr, directorul DSVSA Neamț, Sorin Ulea și inspectorul șef de la ISU Neamț, colonelul Ciprian Mitrea.

Reamintim că în urma unui accident de mediu de la Fabrica de Ciment din Tașca a fost grav contaminat cu apă amoniacală râul Bicaz. Au murit peștii din 5 bazine de păstrăvărie și de pe râul Bicaz.

D.V.

 

 

Lasă un răspuns