CRIMĂ! Pacienţii cu HIV/SIDA, lăsaţi fără tratament!

Minunăţiile din sănătatea din Neamţ / România produc într-una, pe bandă rulantă, noi şi noi orori care arată că pacienţii sunt doar nişte cifre în statistici: preşedintele unui ONG de profil acuză pe unii responsabili din sistemul sanitar că i-au lăsat pe pacienţii HIV-SIDA fără medicaţia gratuită la care au dreptul, în luna februarie.

<<Pacientii cu HIV/SIDA arondati sectiei de Boli infectioase din Spitalul Judetean de Urgenta Piatra Neamt au ramas in luna februarie fara tratamentul antiretroviral care-i mentine in viata, prin  „grija” celor care ar trebui sa se ocupe de bunul mers al aprovizionarii cu aceste medicamente si asigurarea continuitatii tratamentului.  La prima interventie cand am cerut lamuriri despre ce se intampla cu tratamentul ARV, s-a motivat lipsa bugetului. Cand si cum a fost aprobat bugetul Romaniei stie toata lumea, numai ca acest lucru nu prea are de a face cu lipsa tratamentului ARV pentru bolnavii cu HIV/SIDA, pentruca din cate stim noi se puteau demara toate  procedurile de achizitie respectand bugetele perioadei similare de anul trecut, pana la definitivarea bugetului pe 2017. Vazand ca situatia nu se schimba cu nimic si vine si sfarsitul lunii, am cerut din nou explicatii; Infectioasele spun ca au respectat toate procedurile impuse de DSP care este coordonatorul programului HIV/SIDA, DSP-ul spune ca de vina este contabilitatea si cei care se ocupa de achizitii, prin urmare toata lumea si-a facut treaba, numai ca bolnavii nu au tratament si poate ca ei sunt de vina ca se incapatineaza sa traiasca dand atata bataie de cap celor care ar trebui sa le poarte de grija>>, acuză Toader Blaga, preşedintele Asociaţiei Alexiana.

Marea majoritate a nemţenilor cu HIV/SIDA care sunt practic împinşi spre moarte prin acest exemplu de dezinteres au căpătat virusul chiar în unităţi sanitare, după cum spune liderul aceluiaşi ONG: „Dar  DOMNILOR va reamintesc  nu stiu  a cata oara ca cei mai multi dintre cei pe care i-ati lasat fara tratament au fost infectati in sistemul din care faceti parte si ar fi bine sa le spuneti ca nu ati cerut fondurile necesare asigurarii tratamentului, ca ati cerut o suplimentare de fonduri cand ati vazut ca ati gresit dar cererea a fost respinsa in prima faza pe motiv ca a fost aprobat necesarul pe care l-ati dat si cum birocratia in Romania ne omoara si la propriu si la figurat, pana mai marii au catadicsit sa aprobe  totusi  suplimentarea de fonduri timpul a trecut, acesta este edevaratul motiv pentru care  am ajuns in situatia sa nu avem tratament. Sunt nevoit sa o spun ca nu este prima data cand se fac greseli in ce priveste asigurarea tratamentului ARV, aici in plan local. Va putem intelege atunci cand nu sunt bani, dar atunci cand sunt si nu stiti ce sa faceti cu ei sau cand nu stiti sa-i cereti nu mai este de acceptat. Poate  cineva din cei indrituiti in bunul mers al treburilor in tara asta va avea curiozitatea sa vada de ce nu merg bine lucrurile aici la noi si sa faca ceva sa le indrepte”.

Neglijenţa descrisă mai sus este una CRIMINALĂ atâta timp cât vorbim de încălcarea dreptului la viaţă şi sănătate iar cei vizaţi sunt – culmea! – oameni ale căror destine au fost nenorocite deja chiar de sistemul de Sănătate.
VESTEA cere public instituţiilor abilitate – DSP, Prefectură, Ministerul Sănătăţii – să rezolve de urgenţă problema, să depisteze angajaţii vinovaţi şi să demareze procedurile pentru sacţionarea administrativă şi penală a acestora.

Daniel VINCA

 

 

2 thoughts on “CRIMĂ! Pacienţii cu HIV/SIDA, lăsaţi fără tratament!

  1. Mi se pare dea dreptul hilar ce se intampla , prin multe programe derulate cred ca sunt bani pentru bolnavii de hiv si cred ca se pot redirectiona si alte fonduri pentru tratamente !!

Lasă un răspuns