Creștere majoră a contribuției proprii la proiectele de mobilitate urbană. Explicațiile primarului…


Contribuția proprie a municipalității pietrene la cele 3 proiecte de investiții de mobilitate urbană crește major, de la 2 % la 39 %, ca urmare a revizuirii costurilor care au crescut de la 57,5 milioane lei la aproximativ 90 milioane lei.
Primăria Piatra Neamț va suporta aceste diferențe, astfel că participarea beneficiarului va ajunge la circa 34 milioane euro, a informat astăzi primarul Andrei Carabelea, într-o conferință de presă (în care i-a avut alături pe Șeful de Cabinet, Liviu Harbuz și pe city-managerul Vlad Moscalu) în care a explicat și cauzele acestei evoluții financiare nedorite.

O primă cauză ar fi cea TEHNICĂ: „măsurători mai detaliateau reliefat accentuarea degradării stării unor zone, unde acum trebuie venit cu lucrări mai costisitoare, în loc de strat mai mic de asfalt de 4 cm trebuie strat de 5 sau chiar 6 cm și în unele cazuri chiar și 8 cm, s-a descoperit necesitatea ridicării cotelor la unele trotuare, lucrări suplimentare la guri de scurgere etc. De asemenea se impun și câteva modificări, apariția unor noi trotuare, adaptarea pentru persoane cu dizabilități sau chiar mutarea unor stîlpi de iluminat sau a altor rețele”.

A doua cauză este una strict ECONOMICĂ: „creșterea valorii pentru realizarea acestei lucrări (NR – pe cele deja prevăzute) este generată și de un efect nedorit al pandemiei. Lockdown-ul a venit și cu o reducere a stocurilor de materiale, cu blocaje pe lanțul de aprovizionare din întreaga lume, ceea ce a dus imediat la creșterea prețurilor materialelor de construcții. A crescut, de asemenea, și prețul forței de muncă. Iar scumpirile la gaz și electricitate influențează și ele toate aceste prețuri”.

Primarul Carabelea a explicat și care a fost momentul decisiv în decizia de a reanaliza aceste proiecte și prețurile: „La licitație de pe coridorul Dimitrie Leonida nu am fost depusă nicio ofertă. Având această experiență am zis că nu ne putem permite să avem eșecuri la licitație, motiv pentru care am solicitat proiectantului actualizarea devizelor pe toate cele trei corectoare de mobilitate și, cum este lesne de înțeles avem din nou modificări ca urmare a identificării unor creșteri de prețuri”.

Conform legislației în vigoare, identificarea de costuri suplimentare după semnarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă europeană duce la situația în care diferențele de prețuri vor fi suportate exclusiv de beneficiar.

Primarul Carabelea a explicat și de ce nu i se pare viabilă variantă renunțării la aceste 3 proiecte, cu plata penalităților aferente: „Dincolo de suma respectivă pe care ar urma să o plătim fără să facem nimic, aceste 3 proiecte sunt, practic, într-un sistem integrat cu celelalte. Deci ar fi compromise toate proiectele. Mai mult, acum sunt finanțări pentru coridoare principale, urmând ca în exercițiul financiar european viitor să fie bani pentru modernizarea coridoarelor secundare. Practic am pierde o etapă importantă, ar însemna să ratăm o șansă pentru oraș și pentru locuitori”.

Primarul a mai declarat că împrumutul de 16 milioane lei votat în CL la începutul anului nu a fost utilizat până acum. „Împrumutul a fost ca o plasă de protecție, ca un buffer”, a completat Liviu Harbuz. „Pentru că până acum ne-am descurcat cu plățile, nu am operaționalizat acel împrumut. În noile condiții însă, probabil că alta va fi situație”, a mai spus primarul.

Noile valori ale celor 3 proiecte de mobilitate urbană vor fi supuse votului aleșilor locali în ședința extraordinară convocată pentru luni, 15 noiembrie.

D.V.

One thought on “Creștere majoră a contribuției proprii la proiectele de mobilitate urbană. Explicațiile primarului…

 1. Bla,bla ,bla,bla,bla…..

  Nu ar fi mai bine sa te apuci sa faci reforma in administratia Primariei de unde ai putea face rost de bani,milioane de euro, pentru investitiile prezente si ulterioare?

  Nu?Nu vrei?Ce-i in mana nu-i minciuna sa stii Carabelea….

  Deci cam asta e directia viitoare a PNL in oras…..zero reforma si imprumuturi la banci.

  Acum intelegem de ce PSD=PNL.

  Ambele partide sunt anti-reforma.

  Ne-am lamurit Carabelea.
  Ne-am lamurit si cu proiectele astea cu fonduri UE pe care ”observ”ca nu prea vrei sa le mai faci dar esti fortat…..

  Carabelea,ORICINE poate sa faca investitii daca primeste bani moaca de la UE.Sau imprumutand bani de la banci.Oricine.

  Daca nu aveam bani de la UE ce te faceai Carabelea daca te plangi de faptul ca primesti doar 62% finantare…..

  Se desfiinta orasul Piatra Neamt ca nu erau bani?…Atunci chiar trebuia sa faci reforma ca sa faci rost de ei….Pai vezi ce dezavantaje cu banii astea de la UE?

  PS

  Daca nu ati fi umflat preturile cu 30-40% la aceste proiecte contractate cu fonduri UE,aveati acum mai putin de platit.
  La asta nu va-ti gandit.Poate o sa va ganditi pe viitor daca nu o sa vina aia de la DNA.

Lasă un răspuns