Creator popular despre Halloween, „sărbătoarea morții”. „Măștile românești de Anul Nou au viață în ele…”

„Astăzi este acea zi în care (unele) învățătoare și educatoare se maimuțăresc la clasă, cu copiii, de Halloween. Pare o sărbătoare a morții, nu are nimic vesel, viu.
Măștile noastre de Anul Nou, cele cusute manual din blană au viață în ele, deși poate că par inspăimântătoare, dar chiar asta semnifică, alungarea răului din anul ce a trecut, ca să fie bine în anul ce vine. E ceea ce nu poate fi omul 365 de zile și poate fi în trecerea dintre ani, poate să țipe, sa cânte, să joace pe la case de oameni gospodari. Adică viață, veselie”, spune Ionela Lungu, unul din cei mai cunoscuți creatori populari din județul Neamț, care a dus în multe orașe din țară farmecul personajelor din Amintirile lui Creangă…

Ionela Lungu are un mesaj și pentru părinți și cadre didactice: „Întrebați învățătoarea care ii pune azi pe copii să se îmbrace în vampiri, de ce. – De ce sunt copiii îmbrăcați în vrăjitoare și în vampiri, în draci cu coadă? De ce? Sunt curioasă ce vor răspunde. *Aceasta este o generalizare și nu se referă punctual la cineva anume. Deși…”

V.N.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns