Crăciunul pe vechi, ignorat de majoritatea politicienilor nemțeni. Ei sunt excepțiile!

Enoriașii ortodocși pe rit vechi au fost total ignorați cu ocazia Sărbătorii Crăciunului acestei Biserici de către majoritatea politicienilor din Neamț.
Dacă de Crăciunul pe rit nou sau ieri, la Sărbătoarea Sfântului Ion, conturile și paginile de facebook dar și siteurile de presă au bubuit de felicitări, ieri, alaltăieri și azi (Ajunul și primele două zile de Crăciun pe vechi) arată o mare liniște din partea acestor politicieni, pe acest subiect, în mesajele lor publice.

Șefii de partide, parlamentarii (inclusiv cei de la PSD și de la AUR care, altminteri, se dau foarte apropiați de românii credincioși, de tradiții), primarii, consilierii județeni sau locali, în marea lor majoritate au arătat că nu-i interesează cei care (câteva zeci de mii de nemțeni – în statistici sau neînregistrați dar practicanți) sărbătoresc sărbătorile după datele dinaintea Reformei calendarului în România. Tot la categoria „cu seen” sunt și președintele Consiliului Județean Neamț (deși în județ sunt peste 32 de biserici și mănăstiri pe vechi sub ascultarea Mitropoliei de la Slătioara) dar și primarul de Piatra Neamț (deși în municipiul reședință de județ există o Biserică pe vechi construită acum câțiva ani, pe Strada Boboteni, care ține de Biserica Ortodoxă Greacă dar și Biserica și comunitatea lipovenească).

O „scotocire” Vestea pe net, mai ales pe paginile și conturile de facebook ale celor mai cunoscuți politicieni din Neamț a relevat existența a doar 4 excepții: consilierul județean Marinela Apostol (USR) și consilierii locali de Piatra Neamț Florentina Moise (PSD) și Ciprian Enache (ALDE) dar și Daniel Harpa (PSD), primarul de Târgu Neamț.
Cu siguranță că, peste 2 ani, când gloatele de candidați le vor bate la porți să le cerșească votul, și ortodocșii pe vechi vor ține minte cine au fost cei care le-au arătat o formă minimă de respect și cine sunt cei care ignoră fățiș această importantă minoritate religioasă.

Nu este exclus ca, în afară de cei 4 politicieni menționați mai sus (identificați de Vestea), să fie și alții care au ținut să le transmită o urare credincioșilor pe vechi. Dacă vom fi informați, vom face necesarele corecții.

Later edit 1 – Și Arsene…
Un cititor ne-a făcut atenți că și Ionel Arsene (PSD, CJ) le-a transmis urări credincioșilor pe vechi.
Probabil că o fi fost o eroare de la facebook de nu am văzut când i-am trecut pagina în revistă, dar facem cuvenita rectificare și publicăm și mesajul lui, mai jos:

D.V.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.