Cozmanciuc și Lazăr au luat la picior drumurile rupte de ape în Neamț

Inundațiile care au afectat județul Neamț în ultimele zile au lăsat urme. Cele mai multe și mai grave se referă la afectarea unor drumuri sau maluri de către apele furioase care au lovit fără milă după pe precipitațiile au fost și de 50-60 l/mp.
Deputatul Mugur Cozmanciuc cu prefectul George Lazăr au luat la picior și în acest week-end zone din Neamț (mai ales de pe Valea Muntelui) unde au fost și sunt probleme.

„Din pacate, in ultimele zile judetul Neamt a fost lovit de inundatii si in multe comunitati locale apele furioase au navalit peste gospodarii. Nu putem sa stam nepasatori in fata acestor necazuri. Guvernul a aprobat in sedinta de joi un prim set de masuri pentru limitarea efectelor.
Pentru ca evaluarea in teren sa fie una corecta din punct de vedere administrativ i-am invitat pe prefectul judetului Neamt George Lazar si pe Marius Nechita – directorul Sistemului de Gospodarire al Apelor Neamt pe teren. Ieri am fost la Pipirig, Poiana Teiului, Borca pentru a discuta cu autoritatile locale si oameni din comunitate despre masurile ce trebuie luate pentru a atenua pierderile. Am anuntat ca in prima faza vor veni si la Neamt bani de la Guvern, din cei 5 milioane de lei alocati.
Am constatat ca la Poiana Teiului, paraul Bolatau care duce la Mănăstirea Petru Voda are nevoie de reparatii. Si gospodariile de-a lungul paraurilor Cinei, Branza , Tiganu si Argelea au fost afectate, de aceea au nevoie de ajutor. Vom face tot ce ne sta in puteri pentru a-i ajuta pe cei afectati”, spune deputatul Mugur Cozmanciuc.

Echipa de mai sus „a descălecat” și la limita județului spre Harghita, în comunele Ceahlău și Grințieș: „Inundatiile au provocat pagube si in comunele Ceahlau si Grinties. Ieri am fost si acolo si alaturi de domnii primari Dumitru Coroama si Dorel Ichim am incercat sa facem o evaluare si sa gasim solutii pentru a veni in ajutorul celor ale caror gospodarii au fost inundate. Le-am transmis ca banii de la Guvern alocati pentru diminuarea pagubelor vor fi acordate rapid, fara ancheta sociala sau fara a depune vreo cerere, in baza evaluarii unei comisii constituite la nivelul judetului, prin ordinul prefectului George Lazar, cu semnatura acestuia si a primarului localitatii afectate. Cuantumul sumelor acordate va fi stabilit în funcţie de gradul de afectare a locuinteu si bunurilor. Am constatat ca drumul national a fost rapid evacuat si deblocat de catre autoritatile administratiei SJDN (Sectia Judeteana Drumuri Nationale) lucru care nu s-a intamplat unde era necesara interventia si pentru deblocarea drumurilor aflate in subordinea Consiliului Judetean Neamt”.

 

D.V.

Lasă un răspuns