Cozmanciuc: “Să nu mai dăm ajutoare sociale celor care nu vor să muncească!”

Deputatul Mugur Cozmanciuc susţine iniţiativa ca ajutoarele sociale să fie date cu mai multă atenţie şi aceste sume de bani să nu mai fie alocate către cei care, efectiv, nu vor să muncească.

<<Mai multi colegi parlamentari au inregistrat proiectul de modificare a Legii 416/2001, care prevede ca refuzul unui loc de muncă să ducă la anularea venitului minim garantat. Si eu cred ca este nevoie de o reformă urgentă în domeniul asistenței sociale, pentru că cifrele arată că scopul inițial pentru care a fost promulgată legea numărul 416, acela de acordare de resurse financiare celor mai sărace categorii ale populației în scopul de a le ajuta să depășească starea de sărăcie în care se află, nu este îndeplinit. În ultimul raport de țară publicat anul acesta, în luna februarie, de Comisia Europeană se punctează faptul că sărăcia și excluziunea socială rămân la un nivel ridicat, mai ales în rândul tinerilor, familiilor cu copii și al persoanelor cu dizabilități. Iar asta poate fi dovedită și cu cifre concrete, care mi-au fost furnizate de cei de la Ministerul Muncii. În ultimii cinci ani sumele plătite cu titlu de ajutor social au crescut cu aproximativ o suta de milioane anual. Adică banii au fost alocați cu scopul de a-i ajuta pe cei săraci să o ducă mai bine și totuși rapoartele de țară ne arată că riscul de sărăcie s-a adâncit. Potrivit unui studiu făcut public de Institutul Național de Statistică care arăta că în 2015, cele mai mari rate ale sărăciei s-au înregistrat în zonele Nord – Est (35,9%), Sud – Est și Sud – Vest (Oltenia) (32,1%). Asta deși banii acordați cu scopul de a-i ajuta pe cei vulnerabili să depășească starea de sărăcie au crescut anual>>, a precizat şeful PNL Neamţ.

În susţinerea afirmaţiilor sale, deputatul liberal vine cu o serie de exemple concrete, pe baza unor date transmise de Ministerul Muncii, în urma unei interpelări pe care a făcut-o.
• Sumele alocate județului Neamț, în baza legii 416, au crescut astfel: de la zece milioane în anul 2012 până la aproximativ 22 milioane de lei în anul 2016.
• Cele alocate județului Iași, în baza legii 416, au crescut astfel: de la zece milioane în anul 2012 la 30 de milioane în anul 2016.
• În județul Bacău de la peste 15 milioane de lei, alocați în 2012, s-a ajuns anul trecut la suma de aproximativ 38 milioane de lei.
• Județul Botoșani a plătit în anul 2012 cinci milioane de lei pentru ajutoare sociale, iar în anul 2016 a alocat suma de peste 17 milioane de lei.
• Iar în județul Vaslui sumele alocate în baza legii 416 au crescut astfel: de la peste optsprezece milioane de lei în 2012 până la peste 40 milioane de lei în anul 2016.

<<Care este concluzia? Sumele alocate cu titlu de ajutor social cresc anual în timp ce sărăcia se adâncește. Ca parlamentar din zona Moldovei e de datoria mea să atrag atenția asupra acestor aspecte care ne semnalizează că situația nu se rezolvă, ci din contră se agravează. Ca deputat liberal vreau să subliniez faptul că este neapărată nevoie de o reformă adevărată în domeniul asistenței sociale, să fie ajutați cu adevărat cei care au nevoie>>, a concluzionat Cozmanciuc.

D.V.

Lasă un răspuns