Cozmanciuc cere demisia lui inculpatului Arsene dar nu suflă o vorbă despre suspectul Chitic, tot într-un dosar DNA

Un comunicat de presă cam ciudat sosit de la o adresă de mail clasică pentru mesaje ale PNL Neamţ solicită demisia lui Ionel Arsene din fruntea de preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ. Publicăm mai jos respectivul comunicat şi explicăm apoi ciudăţenia lui:

<<PNL Neamț: Ionel Arsene ar trebui să își dea demisia de onoare din funcția de președinte a Consiliului Județean Neamț

PNL Neamț solicită demisia lui Ionel Arsene, președintele PSD Neamț, din fruntea Consiliului Județean în urma anunțului că ”procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea acestuia pentru 24 de ore, începând cu data de 18 ianuarie 2018”.

Ionel Arsene ar trebui să își dea demisia de onoare din funcția de președinte a Consilului Județean. Prezumția de nevinovăție rămâne valabilă, însă conducerea Consiliul Județean Neamț trebuie asigurată în permanență în interesul cetățenilor. PNL Neamț cere demisia acestuia, iar grupul consilierilor județeni liberali este pregătit să participe la consultări cu colegii din celelalte formațiuni politice, din Consiliul Județean Neamț, pentru a asigura continuitatea proiectelor CJ Neamț.

Avem încredere în imparțialitatea celor din Justiție care se ocupă de acest dosar și că vor da soluții corecte, în acord cu legea, în cauza de față.

Potrivit comunicatului oficial remis de Direcția Națională Anticorupție Ionel Arsene ”la data faptelor deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, a fost reținut sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență”.

Departamentul de Comunicare al PNL Neamț>>

Cine semnează comunitatul? „Departamentul de Comunicare al PNL Neamţ”. Cine conduce sau cine conduce acest departament? Noi, cei de la Vestea, nu ştim. Într-o vreme, de partea de comunicare de la PNL, şi pentru organizaţia judeţeană şi pentru cea locală Piatra Neamţ se ocupa ex-jurnalista Monica Ghineţ dar, din câte ştim noi, aceasta nu mai are treabă cu „judeţul”.

Chiar şi aşa, ca partid, să dai un comunicat dur, de forţă şi să-l asumi în spatele unei denumiri care nu spune nimic (gen C.A.P. – Cooperativa Agricolă de Producţie sau C.O.M. – Cimitetul Oamenilor Muncii) arată că iniţiatorii demersului au vrut să fie „strong” dar par cam lipsiţi de curaj.

Cutumele spun însă că în orice partid, partea de Comunicare se subordonează direct Preşedintelui Organizaţiei. Indiferent că e vorba de una judeţeană sau de una locală. De aceea în titlul de mai sus am atribuit acest comunicat preşedintelui organizaţiei judeţene, Mugur Cozmanciuc. Pentru că un astfel de comunicat nu putea fi dat decât la solicitarea lui sau cu acceptul lui. Deci logica spune că primul liberal din PNL Neamţ care îşi asumă (ar trebui să îşi asume) acest comunicat este Cozmanciuc.

Da, dinspre PNL Neamţ (sau cu antetul organizaţiei) au mai venit comunicate extra-Cozmanciuc. Şi ne referim la cele de la senatorul Eugen Ţapu sau de la deputatul Laurenţiu Leoreanu. Dar erau semnate de unul din cei doi, adică – dincolo de conţinutul lor – erau asumate bărbăteşte. De data asta Cozmanciuc a jucat-o ca şi în cazul Pintilie: a vrut să fie şi preşedinte şi băiat bun…

A doua chestiune a ciudăţeniei comunicatului ţine de fond. PNL Neamţ cere demisia lui Arsene (care are calitatea de inculpat într-un dosar penal instrumentat de DNA), adică vorbeşte de funie în casa spânzuratului din moment ce are un primar de reşedinţă de judeţ, Dragoş Chitic, şef al organizaţiei locale şi cu funcţie în cea judeţeană, care nu e foarte departe de Arsene. Dragoş Chitic este în libertate dar are şi el calitatea de suspect într-un dosar instrumentat de acelaşi DNA. Cazuistica arată că în peste 97% din cazuri, suspecţii din dosarele DNA devin (într-o perioadă de la câteva zile la câteva săptămâni) inculpaţi în toată regula. Deci în acest caz, dată fiind situaţia lui Chitic /aproape similară cu cea a lui Arsene), PNL îşi cam bate singur cuie în tălpi anunţând, indirect că ori acum ori dacă ca căpata calitatea de inculpat, Dragoş Chitic trebuie să-şi dea demisia din funcţia de primar…

Încă un amănunt interesant: când a bubuit cazul „Chitic – DNA”, PSD Neamţ nu a dat niciun comunicat de presă, nu a solicitat nicio demisie. Da, într-o conferinţă de la PSD Piatra Neamţ au întrebat jurnaliştii dacă în caz că primarul nu-şi termină mandatul ar fi pregătit partidul de alegeri anticipate iar un consilier local a răspuns, cumva şablonard, că „PSD este pregătit mereu de alegeri!”.

E o diferenţă de atitudine care arată un PSD mai precaut chiar şi atunci când e vorba de dosarele penale ale adversarilor şi un PNL foarte zelos când e vorba de dosarele celorlalţi.

Cât priveşte solicitarea demisiei, şi aici e un amănunt interesant: Arsene a fost reţinut pe data de 18 iar în ziua următoare va fi dus de DNA în faţa instanţei, pentru mandat de arestare. Dacă nu primeşte niciun fel de mandat de arestare (nici la arest, nici la domiciliu),Arsene va fi cercetat fie în libertate fie sub mandat judiciar, situaţii în care îşi păstrează mandatul.

Dacă Arsene primeşte însă mandat de arestare (cu executare sau la domiciliu), prefectul este obligat să dea dispoziţie de suspendare a mandatului de preşedinte CJ. Deci, de ce graba asta a PNL care în nici 24 de ore s-ar fi lămurit care e situaţia exactă a lui Arsene?

Daniel VINCA

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns