Cozmanciuc, către tîrgoveţi şi politicieni: Pilda cu Iorga, Brătianu şi Măsura!

Mugur Cozmanciuc (deputat şi preşedinte PNL Neamţ) a ţinut un speech foarte interesant în urmă cu câteva zile, la o manifestare din judeţ. Invitat pe scenă după după ce înaintea sa vorbiseră alţi parlamentari dar de la PSD şi pentru că tot a fost punctată ideea de colaborare Putere-Opoziţie, liberalul Cozmanciuc a amintit de celebra pildă a Măsurii din disputa dintre Nicolae Iorga şi I.C. Brătianu.

<<S-a vorbit mai devreme despre raportul Putere-Opoziţie. Într-o democraţie reală e nevoie de amândouă, şi de Putere şi de Opoziţie, dar şi de respect real. De aceea voi aminti un episod din parlamentul României, dintre doi politicieni cunoscuţi, din epoca interbelică. Într-una dintre disputele avute în parlament cu oponentul său politic, național-liberalul I.C. Brătianu, atunci prim-ministru al României, marele istoric Nicolae Iorga, una dintre cele mai proeminente figuri politice ale vremii, îl întreabă, cu aer superior, ce ar putea învăța un savant ca el, de la un inginer ca Brătianu, acesta din  urmă răspunzându-i sec: „Măsura, domnule profesor, măsura!“>>, a spus liderul liberal nemţean.

Cozmanciuc i-a urat adversarului său politic, primarul Daniel Harpa să îşi ducă mai departe proiectele propuse în legătură cu administrarea oraşului Tîrgu Neamţ, bazându-se atât pe colegii săi de partid dar şi de Opoziţia din care fac parte aleşii liberali. Cozmanciuc a şi pomenit numele unor consilieri locali liberali aflaţi în sală dar a făcut referire şi la consilierii judeţeni prezenţi, nominalizându-l apăsat pe Mihai Stoica (care e chiar din Tîrgu Neamţ).

Pilda de mai sus a fost invocată de Cozmanciuc vineri, 6 septembrie 2019, la deschiderea Zilelor Oraşului Tîrgu Neamţ. Discursul deputatului liberal a fost unul din cele mai aplaudate de către sală, inclusiv, cu fair-play, de colegii săi din Parlament, social-democraţi, prezenţi (senatorii Emilia Arcan şi Dan manoliu, deputatul Dănuţ Andruşcă).

D.V.

 

Lasă un răspuns