Cortină peste Vacanțele Muzicale 2022! Mesajul lui „Carmen de la Carmen” după o ediție fascinantă

<<Sunt mulțumită!
Simt că sunt fericită, simt din nou acea stare care îmi inundă sufletul la finalul fiecărui proiect de succes al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”.
Aseară s-a terminat ediția a 47-a a Festivalului „Vacanțe Muzicale”!
După atâta muncă organizatorică alături de minunății mei colegi de la Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”, așteptam să se termine! Dar la cât de frumos a fost, la câte aplauze am primit, la cât de bine s-au simțit artiștii care au evoluat pe scenă și publicul nostru extraordinar, aș fi vrut să țină festivalul nostru o veșnicie!>> – așa își începe mesajul făcut public ieri Carmen Nastasă, managerul de la Carmen Saeculare, la finișul Vacanțelor Muzicale 2022, o ediție considerată fascinantă de mulți dintre spectatorii și invitații prezenți.

Dincolo de aprecierile de tip revenge (după 2 ani în care evenimentul a fost anulat din motive legate de pandemie), ediția din acest an (oficial cu numărul 47) a și fost gândită și organizată parcă mai bine decât altădată. Sau (mult) mai inteligent, Păstrând template-ul originar (al filarmonicii scoasă din sala sofisticată în stradă – ceea ce face și Andre Rieu) dar continuând și croșetarea unor genuri conexe pe această ramă, de data aceasta organizatorii au găsit parcă și o anume legătură tip „concept”, cu o diversificare care, totuși, a fost fericit aleasă, serile cu tematică diferită îmbinându-se ca niște piese de puzzle care dau la final un tablou supertare.
S-au dovedit decizii curajoase și, la final, câștigătoare cele referitoare la integrarea a două seri cu tematică aparte: cea lăutărească și Dacika.
Dincolo de „votul de popularitate” (au fost serile cu prezențe record), acuratețea programului prezentat de cele două trupe, senzația de „piele ca de găină” resimțită de spectatori, mesajele de apreciere difuzate și de public dar și de specialiști (inclusiv de cei mai pretențioși) au girat, post-factum, aceste secvențe inedite din festivalul care a început cu o seară de filarmonică și a tras cortina cu una de operetă.

Evident că pentru alegerile respective, „vina” revine managementului de la Carmen Saeculare. Dar, așa cum se întâmplă real, organizarea unui astfel de eveniment e un întreg mecanism în care fiecare rotiță își are rolul ei bine-definit. Așa că managerul Carmen Nastasă punctează implicarea fiecărei entități: <E greu să mulțumesc fiecăruia în parte pentru acest succes! Căci am fost binecuvântată cu o echipă minunată, alături de care orice proiect devine o reușită a instituției noastre! Mulțumesc Consiliului Județean Neamț și președintelui Ionel Arsene pentru că au fost de acord cu finanțarea „Vacanțelor” de la bugetul județului, mulțumesc partenerilor: Biblioteca Judeteana „G.T. Kirileanu” Neamţ , Academia de Muzică Gheorghe Dima, Extensia Piatra-Neamț Primăriei și Consiliului Local Piatra-Neamț, mulțumesc sponsorului :Pop Cola!
Mulțumesc presei, care a mediatizat pro bono acest eveniment!
Nu în ultimul rând, mulțumesc fiecărui spectator care ne-a onorat cu prezența! Până la urmă, toată munca noastră este ca să fie publicul mulțumit de proiectele pe care le derulăm!
Mulțumesc, dragi colegi! Știți că vă iubesc și că datorită vouă acum pot scrie acest mesaj!
Pentru toți cei amintiți mai sus, din noianul de steluțe ce-au înnobilat cerul astă noapte la finalul „Vacanțelor”, vă ofer câte o luminiță! Să vă lumineze viața și drumul către alte proiecte ale centrului nostru!
„Vacanțele” s-au terminat, dar vara continuă cu noi distracții!
Cu reverență,
Carmen de la „Carmen”>.

 


Și, dacă e să bifăm și o bulină nu tocmai albă, ar fi faptul că – nimic nou sub soarele Neamțului, al României în general – unii politicieni (subliniem, UNII) nu au simțul ridicolului. E normal să onorezi o invitație de acest gen, să spui (în unele cazuri) două vorbe pe scenă ca reprezentant al unei instituții, poate să faci și o postare (deșteaptă, dacă se poate!) pe facebook, dar când te cațeri pe un eveniment de acest gen ca vrejul de fasole pe arac, cu postări politicianiste și fade (pe modelul ălora de partid) nu reușești decât un efect invers.
O rochie de seară nu va transforma o țață într-o doamnă, pozarea obsesivă lângă o scenă cu muzică de calitate nu ridică instant gradul de cultură sau de simpatie publică.
Din fericire – după cum au remarcat deja și unii colegi de breaslă – a fost vorba de episoade rarisime care nu au reușit să ciupească sesizabil din blazonul acestui eveniment.

Și pentru că un eveniment adevărat nu este despre „eu” ci despre „a oferi”, merită subliniate și două episoade conexe pozitive:
-Tabăra de creație plastică încheiată în ultima zi a Vacanțelor, la care au participat mici pictori (elevi) din Republica Moldova. O idee chiar deșteaptă, din multe puncte de vedere…
-Participarea la seara de gală a grupului de tineri de la Roman, din proiectul „Viitorul ești TU” al deputatei Oana Bulai. Tot o idee isteață…

Deși idei diferite, cele două episoade dau seamă despre tema că orice eveniment trebuie să aibă și componenta de investiție în copii, adolescenți, tineri. Și chiar dacă, în esență, Vacanțele Muzicale se adresează majoritar unui public adult, cu siguranță că și inima seniorului și veteranului Gheorghe Bunghez (prezent seară de seară la fiecare spectacol, ca în urmă cu peste 4 decenii) s-a bucurat când a văzut că Vacanțele Muzicale de la Piatra Neamț au publicul, scopul și vectorii „de mâine” pentru care trebuie să dăinuie, în veacul vecilor…

Și, pe final, încă un detaliu: (chiar dacă imaginile – deosebite și ele – care însoțesc acest articol au o altă sursă,) fotografiile realizate de multivalentul Tavi (Octavian Popa) de la Centrul pentru Cultură, pe parcursul celor 7 seri, sunt superfaine. Unele dintre ele chiar sunt de nivel WOW!…

Daniel VINCA
foto – Carmen Nastasa (facebook)