Coronavirus: Deces din Neamț anunțat după 3 zile de Grupul de Comunicare Strategică

Anunțarea unui deces din Neamț legat de pandemia de Coronavirus LA 3 ZILE DUPĂ PRODUCEREA LUI arată că autoritățile sunt în deficit major și la partea de comunicare, ca să nu mai spunem că astfel de situații generează și suspiciuni rezonabile. Mai ales când e vorba de un pacient care a fost internat mai întâi, la un Spital Orășenesc ne-COVID și a fost transferat la Spitalul Județean (COVID) la insistențele aparținătorilor pacienților din salonul unde fusese internat. Mai clar, aparținătorii au intuit înaintea medicilor că ar putea fi vorba de un caz de Coronavirus.

Astăzi, la 3 zile după deces și la 2 zile după ce presa locală a scris (în condițiile în care jurnaliștii nu au pe tavă informațiile la care autoritățile au acces direct), Grupul de Comunicare Strategică a făcut publică informația, anunțând și decesul dar și traseul spitalicesc al femeii:

<<Deces 399

Femeie, 65 ani din județul Neamț. Internată în data de 11.04.2020 în Spitalul Municipal de Urgență Târgu-Neamț, apoi transferată în Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț – ATI cu diagnosticul de Pneumonie interstițială, Insuficienta Respiratorie Acută.
Recoltat pentru COVID-19 în data de 11.03.2020
Rezultat pozitiv în data de 14.03.2020.
Decedat în data de 14.04.2020.
Comorbidități: Diabet zaharat, HTA, Obezitate>>.

În paralel, cetățenii și jurnaliștii sunt mereu sfătuiți să se informeze din surse oficiale. Autorităților județene (Prefectură, DSP etc) le este interzis în continuare să comunice informații despre decese, acestea fiind comunicate, direct, de către spitale către autoritățile centrale. Iar Grupul de Comunicare Strategică din subordinea Guvernului / DSU / MAI / MS dă rateuri tot mai mari, gafele sale fiind de domeniul absurdului din moment ce, acum câteva zile, de exemplu, a anunțat de două ori decesul aceluiași pacient.

Și ca să fie și mai clar cum comunică oficialii mai facem o precizare: principalul canal de comunicare al aceluiași Grup este este un site (https://stirioficiale.ro/) operat de… un ONG (Code for Romania) cu voluntari pro-bono. Deci ONG-ul este în parteneriat cu Guvernul României prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, nu știm dacă gratis sau pe bani, dar siteul de pe care se oferă primele informații oficiale este realizat pro-bono de voluntari. De voluntari care, practic și juridic, nu au nicio răspundere, nici măcar administrativă.

Cât privește întârzierea cu care a fost anunțat public decesul nr. 399, rămâne de văzut dacă e vina vreunei instituții din Neamț (începând cu Spitalul Județean) sau e vorba de o nouă bâlbă a autortităților centrale, cu referire la Grupul de Comunicare Strategică și la siteul ong-iștilor parteneri cu Guvernul.

Daniel VINCA

 

Lasă un răspuns